Χίος, Κυριακή 5 Ιουλίου

Ανοικτή επιστολή του Γιάννη Παληού περί πλειστηριασμού, της πρώτης και μοναδικής του κατοικίας.

Τρί, 01/10/2019 - 21:22

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους 2.000 συμπατριώτες που υπέγραψαν το ψήφισμα συμπαράστασης, τον Μητροπολίτη Χίου, όλο το πρώην περιφερειακό και δημοτικό συμβούλιο για τα ομόφωνα ψηφίσματά τους, όλα τα εργατικά σωματεία και συλλόγους, όλα τα ΜΜΕ της Χίου και τα Αθηναϊκά που ασχολήθηκαν με την υπόθεση μας. Επίσης, το Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ και τους βουλευτές του για την ειδική αναφορά και την ερώτηση τους στη Βουλή, το ΠΑΜΕ, και όλους όσους  αφουγκράστηκαν το πρόβλημά μας. Ένα πρόβλημα που δεν βιώνουμε μόνοι, χιλιάδες συμπατριώτες μας έχουν έρθει αντιμέτωποι με τράπεζες και χρέη, κινδυνεύει και η δική τους πρώτη κατοικία.

Η δική μας περίπτωση αφορά την ασφυκτική πίεση της Άλφα Τράπεζας και της CEPAL (εταιρεία διαχείρισης δανείων και πιστώσεων) προς την επιχείρησή μας για την ολοκληρωτική εξόφληση ενός δανείου. Διαφορετικά, δεν αναστέλλεται ο πλειστηριασμός της ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΜΑΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ που έχει οριστεί στις 7 Νοεμβρίου.

Μέσα στο καλοκαίρι ακολουθήσαμε συγκεκριμένες ενέργειες και προτάσεις ώστε να σώσουμε το σπίτι μας. Πιο συγκεκριμένα, στις 4 Ιούλη με πρόταση στην Άλφα Τράπεζα ΑΕ και την CEPAL, ζητούσαμε άρση του πλειστηριασμού, με συμφωνία την αποπληρωμή των 224.343,00 ευρώ, μέσα από τη μηνιαία καταβολή 3οο,οο ευρώ την πρώτη τριετία και έπειτα στα 500,οο ευρω μηνιαίως. Την πρόταση, επίσης, κοινοποίησα στους κυρίους Βουλευτές του νησιού μας , τον Αντιπεριφερειάρχη, το Δήμαρχο , και στα κόμματα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ. Άμεση θετική απάντηση πήρα από τους κυρίους Σταμάτη Κάρμαντζη και Μανώλη Βουρνού . Επίσης, το ΚΚΕ ανταποκρίθηκε και το έφεραν σαν ερώτηση  στην Βουλή.

Στις 24 Σεπτεμβρίου, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία, υπάλληλοι-στελέχη της CEPAL μας πρότειναν να στείλουμε ξανά την πρότασή μας θέτοντας πιο συγκεκριμένα τα βήματα αποπληρωμής του χρέους, ώστε να ανασταλεί  ο πλειστηριασμός της πρώτης και μοναδικής κατοικίας μας. Δεχθήκαμε και στείλαμε τη νέα πρόταση, βάση των υποδείξεων και  σταθμίζοντάς την με τις δικές μας ανάγκες, τα εισοδήματα και τις προοπτικές εργασίας μας. Συγκεκριμένα:

Σύμφωνα με τη Βεβαίωση Οφειλών της ALPHA BANK την 10/09/2019, το ποσό της οφειλής ενέχεται στο ποσό των 221.093,77€ πλέον τόκων και εξόδων. Επιπλέον υφίστανται αποσβεσμένοι μη λογιστικοποιημένοι τόκοι 184.246,23€.

Να αποπληρώσουμε  τα 221.093,77€, ως εξής:

• Να καταβάλουμε άμεσα το ποσό των είκοσι χιλιάδων ευρώ (20.000,00€).

• Για τρία χρόνια να καταβάλλουμε δόση ύψους  300,00-400,00ευρώ μηνιαίως.

• Μετά την παρέλευση της ως άνω τριετίας  να επανακαθορίσουμε τη μηνιαία δόση με διάθεση να είναι υψηλότερη  εφόσον θα έχουν ολοκληρώσει τα παιδιά μας τις υποχρεώσεις τους και να αναπτυχθεί (εξυγιανθεί) η ατομική επιχείρηση μας.

Αιτούμαστε

• Την άμεση ανάκληση του πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας μας. 

• Εφόσον έχει αποπληρωθεί το ποσό των 221.093,77€ με τον τρόπο που προτείνουμε, να διαγραφούν  οι αποσβεσμένοι μη λογιστικοποιημένοι τόκοι 184.246,23€.

Όλοι πιστέψαμε ότι, επιτέλους,  θα απομακρύνονταν οριστικά το εφιαλτικό σενάριο του πλειστηριασμού της κατοικίας μας. Η χαρά κράτησε λίγο… Απ’ την ίδια εταιρεία που μας υπαγόρευσε την πρόταση, τη CEPAL, ήρθε και η απορριπτική απάντηση. Μάλιστα μας ενημέρωσαν άτυπα ότι  μόνο αν προκαταβάλλουμε το ποσό των 170000€. θα γλυτώσουμε τον πλειστηριασμό, μόνο αυτό δέχεται τώρα πια η τράπεζα. Αυτό κι αν είναι  εμπαιγμός!

Από πλευράς μας έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για να επιλυθεί το πρόβλημα, και θα συνεχίσουμε, όμως, πάντα βρήκαμε τις πόρτες κλειστές! Όλες οι επίσημες προτάσεις διακανονισμού που έχουν γίνει από μέρους μας, έχουν στυγνά απορριφθεί.

Αγαπητοί φίλοι,

Οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν με δικά μας χρήματα (κούρεμα χρεών, μείωση συντάξεων, μισθών, υπερφορολόγηση κλπ) για να καλύψουν τις τρύπες από τα δανικά και αγύριστα των μεγαλοκαρχαριών. ..των διαπλεκόμενων. ..των επιχειρηματιών, που έβγαλαν τα χρήματα που δανείστηκαν στο εξωτερικό , των Π.Α.Ε και των απίστευτων προέδρων τους που κατάφεραν διαγραφές χρεών εκατομμυρίων ευρώ. Δεν τους χρωστάμε φίλοι. Οι τράπεζες, τα κόμματα που μας έφεραν ως εδώ (ΣΥΡΙΖΑ χθες, ΝΔ σήμερα αλλά και ΠΑΣΟΚ  χρωστάνε σε δάνεια και πόσα τους έχουν χαριστεί ;)  χρωστάνε να δώσουν απαντήσεις.

Χρειάζεται αγώνας για να σταματήσει ο εμπαιγμός.  Το δίκιο είναι με το μέρος μας και πρέπει - οφείλουμε στον αγώνα που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα με αρχή την έναρξη της επιχείρησής του ο καθένας, να πιστέψουμε και να υπερασπίσουμε το δίκιο μας. Με σθένος και ψηλά το κεφάλι. Χωρίς καμία απογοήτευση. Είναι βέβαιο ότι θα νικήσουμε.

Όλοι ενωμένοι μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Για εμάς και την αξιοπρέπεια μας, για τις οικογένειες και τα παιδιά μας, για τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις μας και τις οικογένειες τους, για την πατρίδα μας.

Η επαγγελματική και φυσική εξόντωση μας δεν θα ωφελήσει κανέναν.

 

 

Γιάννης Ν. Παληός

1 Οκτωβρίου 2019

Σχετικά Άρθρα

Κυρ, 05/07/2020 - 08:38

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πλούσια διήμερη περιοδεία της Βουλευτή Λέσβου του ΚΚΕ, Μαρίας Κομνηνάκα, στη Χίο.

            Την Πέμπτη, κατά την επίσκεψή της στους εργαζόμενους του Δήμου Χίου, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των εργαζομένων από το ΔΣ του σωματείου των ΟΤΑ. Οι εργαζόμενοι έθεσαν μεταξύ άλλων το ζήτημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών του Δήμου, την εκχώρηση υπηρεσιών του Δήμου σε ιδιώτες όπως στην καθαριότητα. Επισήμαναν την αλλαγή που προετοιμάζεται στον χαρακτήρα των ΚΕΠ, τα οποία θα λειτουργούν προς όφελος των επιχειρηματιών. Ακόμα, μίλησαν για τους εργαζόμενους της καθαριότητας και του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι», οι παρά τις δύσκολες συνθήκες εργασίας τους, ιδίως την περίοδο της πανδημίας, δεν εντάσσονται μόνιμα στα ΒΑΕ.

            Στη συνέχεια συναντήθηκε με του εργαζόμενους της Περιφέρειας όπου της επέδωσαν υπόμνημα με τα προβλήματα που τους απασχολούν. Ως αποτέλεσμα της συνειδητής πολιτικής των Κομμάτων που κυβέρνησαν εναλλάξ με τα σχέδια «Καλλικράτης» και «Κλεισθένης», η Περιφέρεια οδηγήθηκε στην υποβάθμισης υπηρεσιών, στην υποστελέχωση, που με τη σειρά τους οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση, την εντατικοποίηση της δουλειάς. Οι κυβερνήσεις  μεταφέρουν αρμοδιότητες στην Τοπική Διοίκηση, χωρίς όμως να δίνουν και τους ανάλογους πόρους. Αναδείχθηκε η ανάγκη προσλήψεων μόνιμου προσωπικού.

 

            Τέλος, συναντήθηκε με το ΔΣ της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Βορείου Αιγαίου (ΠΟΑμεΑΒΑ). Εκεί, συζητήθηκαν τα οξυμένα προβλήματα των ΑμεΑ στην ιδιαίτερη περίοδο της πανδημίας. Το σύνθημα της κυβέρνησης της ΝΔ "μένουμε σπίτι" χωρίς την αντίστοιχη βοήθεια σε ευπαθείς ομάδες δημιούργησε πολύ δύσκολες καταστάσεις. Οι μεγάλες ελλείψεις στην υγεία, την πρόνοια που αντιμετωπίζουν τα ΑμεΑ στα νησιά, το κρίσιμο πρόβλημα της πρόσβασης, τα προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, τα δικαιώματα των γονιών ΑμεΑ, η πολιτική περικοπών των ΚΕΠΑ που υπηρετούν οι κυβερνήσεις,  απασχόλησαν μεταξύ άλλων τη συζήτηση.

            Η πρόεδρος της ΠΟΑμεΑΒΑ και του τοπικού Συλλόγου ΑμεΑ, Σοφία Μιχάλα, τόνισε ότι τα προβλήματα τα οποία απασχολούν τα ΑμεΑ και για τα οποία αγωνίζονται είναι προβλήματα κοινά με του υπόλοιπου λαού. Απασχολούν σειρά ευπαθών ομάδων και τα μέλη των οικογενειών μας. Η Μαρία Κομνηνάκα τόνισε τη σταθερή στήριξή του ΚΚΕ στα ΑμεΑ, την πολιτική ανάδειξης πολλών σχετικών ζητημάτων από το ΚΚΕ για τη δουλειά, την ασφάλιση, το εισόδημα, την υγεία, την Ειδική Αγωγή ενώ στάθηκε στην πρόταση του Κόμματος για τη μόνιμη επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά και την κατάργηση του στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, που δεν έγινε δεκτή από τα υπόλοιπα κόμματα, ως πρόταση που ανακουφίζει και τις ευπαθείς ομάδες των ΑμεΑ.

            Το απόγευμα της ίδιας μέρας περιόδευσε στο χωριό Συκιάδα της Βόρειας Χίου όπου μίλησε σε κατοίκους στην Πλατεία.

           

 

            Την Παρασκευή 3/7 η βουλευτής του ΚΚΕ επισκέφθηκε το Λιμεναρχείο Χίου όπου θίχτηκαν τα ζητήματα των ελλείψεων σε προσωπικό, και της προστασίας των εργαζομένων από την πανδημία, το ζήτημα του προσφυγικού, καθώς και τα ζητήματα της όξυνσης των ανταγωνισμών στην περιοχή με την επικίνδυνη εμπλοκή της ελληνικής αστικής τάξης στα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ, να ρίχνει λάδι στη φωτιά προμηνύοντας δυσάρεστες εξελίξεις για τους λαούς.

            Κατόπιν συναντήθηκε με τους εργαζόμενους στην καθαριότητα του Δήμου Χίου. Η βουλευτής σημείωσε ότι το ΚΚΕ διεκδίκησε την καταβολή εκτάκτου επιδόματος για αυτούς τους εργαζόμενους που ήταν στην πρώτη γραμμή όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Οι εργαζόμενοι δεν χρειάζονται χειροκροτήματα ανέφερε αλλά ουσιαστική στήριξη, ατομικά μέσα προστασίας όχι μονάχα σε έκτακτες συνθήκες. Η Βουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε τους «αφανείς ήρωες» όπως είπε χαρακτηριστικά να βγουν μπροστά και να διεκδικήσουν γιατί τα δύσκολα είναι μπροστά.

            Επόμενη στάση ήταν οι εργαζόμενοι της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου στην Καρδαμάδα. Κύριο ζήτημα για το ΚΚΕ και για όλους τους εργαζόμενους είναι η μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα και όχι η ανασφάλεια των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, όπως είπε.

            Στη συνέχεια η Μ. Κομνηνάκα επισκέφθηκε τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο Χίου τη στιγμή μάλιστα που βρίσκονταν σε παράσταση διαμαρτυρίας με αφορμή την επίσκεψη του Διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Ζητήματα αιχμής στην παρέμβαση των εργαζόμενων αλλά και της Βουλευτή του ΚΚΕ η μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων και το σταμάτημα της εργασιακής ομηρίας μέσω ΟΑΕΔ, η ένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγεινά Επαγγέλγματα που κατέθεσε το ΚΚΕ με τη μορφή σχεδίου νόμου και απορρίφθηκε από τα Κόμματα του κεφαλαίου, η στήριξή τους σε όλα τα επίπεδα για τη μάχη που δίνουν για την υγεία του λαού όχι με χειροκροτήματα αλλά με πράξεις όπως είπε χαρακτηριστικά.

            Το μεσημέρι, επίσκεψη πραγματοποίησε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Χίου, συζητώντας και τις σχετικές παρεμβάσεις του ΚΚΕ στη Βουλή για επάνδρωση σε μέσα αλλά και την ανάγκη ενίσχυσης γενικότερα της πυροπροστασίας στη Χίο με μόνιμους εργαζόμενους.

            Τελευταίος σταθμός ήταν η επίσκεψή της το απόγευμα στο χωριό Νένητα όπου συνομίλησε με κατοίκους στην κεντρική πλατεία.