Ανοικτή ομιλία Ν. Μηταράκη στο Ομήρειο

Αυτή είναι η πολιτική μας για το Μεταναστευτικό
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Δευ, 17/01/2022 - 18:00

Αποδομώντας ένα - ένα τα επιχειρήματα των όσων αντιδρούν στην δημιουργία Κλειστού Ελεγχόμενου Κέντρου Μεταναστών, ο υπουργός Μετανάστευσης σε ανοικτή ομιλία του στο Ομήρειο κατέθεσε όχι μόνο τις δικές προτάσεις αλλά τις θέσεις της Κυβέρνησης, επί του θέματος.

Μιλώντας σε ακροατήριο, που εμφανώς ήθελε να ακούσει και υποστηρίζει τις Κυβερνητικές θέσεις, ο Νότης Μηταράκης σημείωσε ότι αυτή είναι η απάντηση του στις φωνασκίες και τις κόρνες, απαντώντας εμμέσως στην αντίδραση, που υπήρξε από την Συντονιστική Επιτροπή, που διοργάνωσε αυτοκινητοπορεία την ώρα της ομιλίας του.

Ο υπουργός ανέπτυξε το ιστορικό του Μεταναστευτικού, αναφέρθηκε στις Κυβερνητικές θέσεις, στις αιτιάσεις της Αντιπολίτευσης και ειδικά στην πολιτική της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Με την βοήθεια διαφανειών έδειξε αυτό που κατά βάση δεν διαφωνεί κανείς ότι οι δύο πολιτικές προσεγγίσεις είναι "η μέρα και η νύχτα" στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Αναφέρθηκε σε μετρήσιμα μεγέθη, την αποσυμφόρηση των νησιών, την φύλαξη συνόρων και υπεραμύνθηκε της ολοκλήρωσης των Κυβερνητικών θέσεων που περιλαμβάνουν την δημιουργία Κλειστών Δομών, στην οποία επικαλούμενος σχετική "δημοσκόπηση" επικροτεί κατά την γνώμη του, η πλειοψηφία των πολιτών.

Παράλληλα, λόγο έκανε για τα μεγάλα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και συγκεκριμένα για το Αεροδρόμιο, το Τελωνείο, το Νέο Δικαστικό Μέγαρο και το Φράγμα “Κόρης Γεφύρι”, σημειώνοντας ότι η προοπτική ανάπτυξης για το νησί της Χίου είναι τα παραπάνω έργα υποδομής. 

«Αυτό καταφέραμε ως Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Η πολιτική αξιοπιστία είναι το σημαντικότερο στίγμα. Οι θέσεις μου για το μεταναστευτικό ήταν πάντα ξεκάθαρες και συνεχίζω να τις υποστηρίζω από την αρχή μέχρι και σήμερα. Όλοι οι αιρετοί της Χίου, είχαμε συμφωνήσει ήδη από το 2017 στη βέλτιστη λύση και αυτό κάναμε», υπογραμμίζοντας πως όσοι γνωρίζουν για το μεταναστευτικό καταλαβαίνουν και τον λόγο δημιουργίας μίας Κλειστής-Ελεγχόμενης Δομής.

Ταυτόχρονα, επεσήμαινε ότι το μεταναστευτικό είναι μία πραγματικότητα και το ερώτημα που τίθεται είναι πώς αυτές οι ροές δεν θα  δημιουργούν πλέον πρόβλημα στην ασφάλεια και στο μέλλον των νησιών: «Στόχος δεν είναι να εγκλωβίσουμε τον κόσμο, αλλά να μην έρθουν. Να σταματήσουν οι παράνομες αφίξεις, αυτό επιδιώκουμεΠιστεύουμε ακράδαντα στη δύναμη της αλήθειας και του ορθού λόγου, εμπιστευόμαστε την κρίση των πολιτών».

Όπως δήλωσε, με τις στρατηγικές που ακολουθεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα αντιμετωπίσουν ξανά τα νησιά όλα αυτά με τα οποία ήρθαν αντιμέτωποι και οι κάτοικοι του Χαλκειούς, προσθέτοντας ότι η Χίος έχει αλλάξει πολιτική, όντας τελείως ευθυγραμμισμένη με τα όσα υπόσχεται.

«Σήμερα η Χίος έχει 431 μετανάστες και μέσα στους επόμενους μήνες θα φύγουν κι αυτοί. Η Χίος έχει ξεπέρασε την μεταναστευτική κρίση, χάρη στην στρατηγική της κυβέρνησης, το Λιμενικό Σώμα και την Ελληνική Αστυνομία. Καταβάλλουν τα τελευταία 2,5 χρόνια σπουδαία προσπάθεια και τους οφείλουμε σεβασμό. Δε θέλουμε καμία μόνιμη παραμονή αιτούντων άσυλο. Δεν θελουμε τα νησιά μας να γίνουν κέντρα διερχομένων», τόνισε.

Στη συνέχεια ο κ. Μηταράκης σημείωσε ότι  η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τον σχεδιασμό της, δίνοντας έμφαση στα έργα της γενιάς, καθώς και ότι δεν επιθυμεί υπερδομές στην ακριτική Ελλάδα. Φέρνοντας ως παράδειγμα τη ΒΙΑΛ συμπλήρωσε ότι ένας τέτοιος χώρος μπορεί να χαρακτηριστεί ως υπερδομή, που αν μη τι άλλο αντιμετωπίζει τεράστια θέματα ασφαλείας, με τις συνθήκες διαβίωσης για τους διαμένοντες να είναι απάνθρωπες.

Σχετικά με τη δημιουργία Κλειστής Ελεγχόμενης Δομής ο κ. Μηταράκης εξήγησε πως θα περιβάλλεται από διπλή περίφραξη ασφαλείας και στην είσοδο της θα υπάρχει ειδική εγκατάσταση με όλα τα απαραίτητα συστήματα ελέγχου, τα οποία θα προειδοποιούν εγκαίρως για τυχόν έκτακτα συμβάντα.

Πιο συγκεκριμένα, έφερε το παράδειγμα της Σάμου, καλώντας τον κόσμο να την επισκεφτεί, προκειμένου να δει από κοντά τα απτά και τα θετικά αποτελέσματα της Κλειστής Ελεγχόμενης Δομής.

Σύμφωνα με τον Υπουργό η νέα δομή θα αντικαταστήσει τις πολλαπλές εστίες διαμονής κόσμου που υπάρχουν, καθώς και ότι θα περιλαμβάνει διοικητικούς χώρους, κοινόχρηστους χώρους όπως εστιατόριο, αθλητικές εγκαταστάσεις (γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ και τέννις), παιδικές χαρές, χώροι για τσάι, κτίριο για τις βασικές ιατρικές ανάγκες και κοινωνικό πλυντήριο. 

«Σέβομαι την ομάδα ατόμων που φοβούνται, είναι δικαιολογημένο. Εδώ πρέπει να πολεμήσουμε με την παραπληροφόρηση», κατέληξε. 

Η Ελλάδα κατέθεσε πρόταση προς την ΕΕ για μόνιμο μηχανισμό αποσυμφόρησης των δομών των νησιών, με αυτόματες διαδικασίες μεταφοράς μέσω μετεγκαστάσεων: «Όχι στην Ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά σε άλλα Κράτη – Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν ο πληθυσμός των φιλοξενούμενων ξεπερνάει το 50% της χωρητικότητας».

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Νότης Μηταράκης, έδωσε τον λόγο τόσο στους παρευρισκόμενους, όσο και στους κατοίκους  της Χίου που δεν κατάφεραν να δώσουν το παρόν τους δια ζώσης. Με αυτόν τον τροπο είχαν την δυνατότητα να υποβάλουν τα ερωτήματα τους, ενώ με τη σειρά του ο Υπουργός απάντησε υπομονετικά και τεκμηριωμένα σε όλα αυτά που του έθεσαν, ώστε να επιλυθούν όλες οι απορίες και οι ανησυχίες τους.

Σε μια από αυτές τις ερωτήσεις που αφορούσε την επεισοδιακή παλιά έλευση των ΜΑΤ, είπε ότι ήταν από τις πλέον στενάχωρες μέρες που πέρασε ως υπουργός, ότι δεν συμφωνεί με την βία, και ότι ως μέλος της Κυβέρνησης έχει την δική του ευθύνη για τα θλιβερά γεγονότα που συνέβησαν.

 

 

zontana_-_omilia_noti_mitaraki_sto_omireio

Σχετικά Άρθρα