Χίος, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου

Αντε και μας χαρίζουν το... Κάστρο

Δήλωση Α. Μιχαηλίδη για 14 ακίνητα Χίου που εξαιρέθηκαν από την υπαγωγή στο «Υπερταμείο»
Πέμ, 24/01/2019 - 18:06

Στην πρόσφατη απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, με την οποία εξαιρούνται από την υπαγωγή στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) 2.330 ακίνητα αρμοδιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού, περιλαμβάνονται, όπως έχει γίνει γνωστό, και 14 τέτοια ακίνητα στη Χίο, πλήρους κυριότητας του δημοσίου. Σε αυτά περιλαμβάνονται πολλά κτίσματα του Κάστρου Χίου, αλλά και νεότερα κτίρια, όπως το Rex ή αυτό που στεγάζει το Πρωτοδικείο.

Προφανώς θεωρούμε αυτονόητη πράξη την προστασία αυτών των μνημείων και κτιρίων. Επιπλέον, όπως προκύπτει και από δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού, επίκειται άμεσα νέα νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα ενισχύεται περαιτέρω το θεσμικό πλαίσιο προστασίας, αλλά θα διευρύνεται και με νεότερα μνημεία ο κατάλογος των εξαιρεθέντων ακινήτων. Θέλουμε να υπογραμμίσουμε δε ότι στην ομάδα των 14 ακινήτων της Χίου περιλαμβάνονται όλες οι περιπτώσεις ακινήτων που η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου είχε ζητήσει να εξαιρεθούν.

Δεν μπορούμε, όμως, και να μην επισημάνουμε ότι η εξέλιξη αυτή έρχεται να διαψεύσει το κλίμα καταστροφολογίας που είχε δημιουργηθεί περί δήθεν ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και πολιτιστικής κληρονομιάς και το οποίο είχε υπερβεί το πλαίσιο της εύλογης ανησυχίας.

Σχετικά Άρθρα

Ανακοίνωση της Παγχιακής Επιτροπής Αγώνα
Τετ, 20/11/2019 - 23:02

Σήμερα η κυβέρνηση καταδίκασε τα νησιά μας δεσμεύοντας το μέλλον τους για τις επόμενες δεκαετίες.

Και όμως ο Υφυπουργός και Βουλευτής Χίου κ. Μηταράκης και ο Περιφερειάρχης κ. Μουτζούρης έσπευσαν να πανηγυρίσουν την καταστροφή των ακριτικών νησιών.

Η ίδρυση τριών πολυφυλετικών πόλεων στην οριογραμμή του Αιγαίου, επισήμως από 7.000 η κάθε μία, ανεπισήμως δεκάδων χιλιάδων, είναι γι αυτούς θέμα πανηγυρισμών.

Αλλά για ποιους όμως; Για την Τουρκία; Για την Ευρώπη; Ή για τις ΜΚΟ;

Πως όμως οι αιρετοί Σαμιώτες ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΡΙΖΟΝΤΑΙ τους πανηγυρισμούς και παραιτούνται;