Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο σχετικά με την επιβολή τέλους διανυκτέρευσης και την ταυτόχρονη αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, μέτρα που εκτιμάται ότι θα έχουν πολλαπλές ζημίες αντί για οφέλη. Επιπλέον, στην ερώτησή του ο Δημήτρης Κρεμαστινός επισημαίνει ότι τα οικονομικά μέτρα της Κυβέρνησης φέρνουν τους νησιώτες σε δεινότερη θέση από τους υπόλοιπους Έλληνες καθώς οι ειδικές επιβαρύνσεις τους επιβάλλονται επιπλέον της σκληρής φορολογίας από την οποία, ασφαλώς, δεν εξαιρούνται, έχοντας να πληρώσουν και το κόστος μεταφοράς των προϊόντων. Για το λόγο αυτό ρωτά τον Υπουργό Οικονομικών πώς θα αντιμετωπίσει νομοθετικά το ζήτημα προτού γίνει πλήγμα για την τοπική οικονομία και, κατ' επέκταση την εθνική οικονομία.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης.
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
Δημ. Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Θ. ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
Αρ. Πρωτ: 942/29.01.2018
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο
Θέμα: Απώλειες αντί ωφέλειας από το τέλος διανυκτέρευσης και τον αυξημένο ΦΠΑ στα νησιά
Όλες οι εκτιμήσεις των φορέων σχετικά με την επιβολή συνδυαστικά του τέλους διανυκτέρευσης και των αυξημένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου καταλήγουν σε πολύ δυσοίωνες προβλέψεις για την ανταγωνιστικότητα των τουριστικών υπηρεσιών που παρέχονται εκεί.
Απολύτως αντίθετα με την μέχρι σήμερα πολιτική δεκαετιών, ακόμα και αιώνων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, που ελάμβανε υπόψη της την ιδιαιτερότητα των νησιών αυτών, η σημερινή Κυβέρνηση τοποθετεί τους νησιώτες σε δεινότερη θέση από τους υπόλοιπους Έλληνες καθώς τους καλεί να πληρώνουν ακριβότερα από όλους τα καθημερινά αγαθά, υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα του τοπικού τουρισμού απέναντι στα φθηνότερα τουρκικά παράλια χωρίς βεβαίως να τους εξαιρεί από την εν γένει βαριά φορολογία που πλήττει όλους τους Έλληνες.
Επιπλέον, δημοσιευμένη μελέτη της εταιρίας Grant Thortonεκτιμά ότι η επιβολή του τέλους διανυκτέρευσης θα επιφέρει ζημία στην ελληνική οικονομία ύψους έως και 435 εκατ. ευρώ τη στιγμή που το προϋπολογισμένο όφελος του τέλους διανυκτέρευσης είναι 84 εκατ. ευρώ. και την απώλεια 6.174 θέσεων εργασίας. Δεδομένου ότι το Υπουργείο Οικονομικών σε συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος στη Βουλή, είχε πει ότι «εφόσον κριθεί αναγκαίο και εφικτό θα προβούμε σε περαιτέρω απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη και τη βιώσιμη ανάπτυξη»,
Ερωτάται ο Υπουργός:
Ποια είναι τα νομοθετικά μέτρα που θα λάβει η Κυβέρνηση προτού σημειωθεί πλήγμα στον τουρισμό, την ελληνική οικονομία, τις τοπικές οικονομίες, την εργασία και τα ασφαλιστικά ταμεία;
Ο ερωτών Βουλευτής
Δημήτριος Θ. Κρεμαστινός