Χίος, Κυριακή 7 Ιουνίου

Άτομα με Αναπηρία: Θύματα του ανταποδοτικού – κεφαλαιοποιητικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης των Κατρούγκαλου – Βρούτση

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Αμεα Βορείου Αιγαίου
Παρ, 07/02/2020 - 20:27
φωτο αρχείου

Κοινωνική Ασφάλιση δεν είναι μόνο η σύνταξη! Με τους αλλεπάλληλους αντιασφαλιστικούς νόμους των εκάστοτε κυβερνήσεων έχουμε ήδη οδηγηθεί σε μείωση συντάξεων, σε αύξηση των ορίων ηλικίας, σε μειώσεις παροχών σε φάρμακα, σε θεραπείες, σε τεχνολογικά βοηθήματα. Άρα έχουμε ήδη δραματικές επιπτώσεις στον ανάπηρο και την οικογένειά του. Είναι γνωστό ότι ανάπηροι και χρόνια πάσχοντες σταματούν ή δεν κάνουν ολοκληρωμένα τις θεραπείες τους, γιατί απλά δεν έχουν να πληρώσουν.

Μεθοδικά υλοποιήθηκε ο σχεδιασμός όλα αυτά τα χρόνια για τη δραστική μείωση των αναπηρικών συντάξεων με πρόσχημα των υπαρκτών περιπτώσεων ανάπηρων - «μαϊμού». Ο στόχος όμως ήταν οι γενικευμένες περικοπές στις συντάξεις μας. Τα ίδια άλλωστε έκαναν και με τα επιδόματα, αλλά και με κοινωνικές δαπάνες όπως το Φάρμακο.

Με αυτό τον τρόπο χρησιμοποιήθηκε το ΚΕΠΑ - ως εργαλείο περικοπών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το 2008 οι συνταξιούχοι αναπηρίας του ΙΚΑ στο σύνολο των συνταξιούχων ήταν το 14%. Σήμερα το ποσοστό έχει πέσει κάτω από το 6%. Ενδεικτικό είναι ότι τον Αύγουστο του 2016 μείωσαν κατά 25% τον προϋπολογισμό του ΙΚΑ για τις αναπηρικές συντάξεις.

Δεν ξεχνάμε ότι πρώτα ο νόμος Κατρούγκαλου έβαλε στο ασφαλιστικό την έννοια της ανταποδοτικότητας και του κεφαλαιοποιητικού συστήματος, με τον διαχωρισμό της σύνταξης σε εθνική και ανταποδοτική. Αυτό υλοποιεί και ο νόμος Βρούτση, γι’ αυτό και η ΝΔ συγχαίρει το ΣΥΡΙΖΑ. Η σύνταξη χωρίστηκε σε δύο σκέλη:

 • την εθνική μέχρι 384 ευρώ γι' αυτόν που έχει ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80% και μειώνεται κατά 25% σ' αυτόν που έχει ποσοστό αναπηρίας 67% - 80%, και στο 50% (δηλαδή 192 ευρώ) γι' αυτόν που έχει ποσοστό αναπηρίας 50% - 67%.
 • την ανταποδοτική είναι με βάση τα χρόνια και τις εισφορές που έχει πληρώσει ο ασφαλισμένος. Προς το παρόν οι παλιότεροι δεν έχουν μείωση, λόγω της «προσωπικής διαφοράς», που παρέμεινε, κάτω από τους αγώνες, και αν καταργηθεί οι μειώσεις θα είναι μεγάλες.

Στους νέους συνταξιούχους - μετά το νόμο Κατρούγκαλου - οι συντάξεις διαμορφώνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, από 300 έως 700 ευρώ λιγότερα από αυτά που θα έπαιρναν αν έβγαιναν με το παλιό καθεστώς. Σε περίπτωση που κάποιος βγει με αναπηρική σύνταξη, μπορεί να πάρει σύνταξη αναπηρίας των 350 ευρώ, δηλαδή 50% μικρότερη σε σχέση με παλιότερα. Μοναδική εξαίρεση είναι αυτοί που μένουν ανάπηροι εξαιτίας εργατικού ατυχήματος, όπου η σύνταξή τους δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 768 ευρώ.

Τι θα γίνει με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα, σε περίπτωση ατυχήματος στα πέντε ή και στα δέκα χρόνια ασφάλισης και αν χρειαστεί μακροχρόνια θεραπεία, ή αν καταστεί ανίκανος προς εργασία ο εργαζόμενος; Τι θα έχει ο «ατομικός του λογαριασμός» για να εξασφαλίσει τα αναγκαία για εκείνον και την οικογένειά του; Τι γίνεται αν χρεοκοπήσει η ασφαλιστική όπως η «Enron» στην Αμερική ή η «Ασπίς Πρόνοια» στην Ελλάδα;

Μετατρέπεται λοιπόν η κοινωνική ασφάλιση σε ατομική ευθύνη στο μεγαλύτερο μέρος της, με τις εισφορές των εργαζομένων να τζογάρονται και με στόχο να απαλλαγούν οι εργοδότες και το κράτος από την ευθύνη για την εξασφάλιση της Υγείας, της Πρόνοιας εμάς και των οικογενειών μας. Γι’ αυτό εξασφαλίζουν μία ελάχιστη σύνταξη - φιλοδώρημα, και από κει και πέρα σπρώχνουν τον εργαζόμενο στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες στο όνομα της ανάπτυξης. Ποια ιδιωτική ασφαλιστική όμως καλύπτει ΑμεΑ; Με τι ύψος ασφαλίστρων;

Αυτή είναι η ζούγκλα της ανταποδοτικότητας και του κεφαλαιοποιητικού συστήματος των Κατρούγκαλου - Βρούτση.

Η «ευαισθησία» που όλοι διακηρύσσουν για τα ΑμεΑ αποκαλύπτεται όταν έρθει η ώρα να αποφασίσουν καιι να υλοποιήσουν τις πολιτικές αυτές που «εξασφαλίζουν» χρήματα για το κράτος και τους έχοντες, μειώνοντάς τα από τις ανάγκες μας!

 

Απαιτούμε:

 • Δημόσια, υποχρεωτική και καθολική Κοινωνική Ασφάλιση με κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
 • Να επιστραφούν όλα τα κλεμμένα αποθεματικά των Ταμείων που έχουν τζογαριστεί ή κλαπεί όλα αυτά τα χρόνια.
 • Πλήρη αποκατάσταση όλων των απωλειών, μαζί και της 13ης και 14ης σύνταξης. Σύνταξη για τα ΑμεΑ στο ύψος των αναγκών μας.
 • Κατάργηση των εισφορών στον κλάδο Υγείας και Πρόνοιας. Αύξηση στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές, στις δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
 • Πολιτική πρόληψης της αναπηρίας, της ασθένειας, με δωρεάν υποχρεωτικές προληπτικές εξετάσεις (προγεννητικού ελέγχου, μαγνητικές, αξονικές κλπ) ανά τακτά χρονικά διαστήματα με Δημόσιες δομές πρώιμης διάγνωσης και έγκαιρης παρέμβασης.
 • Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους δουλειάς και στο δομημένο περιβάλλον.
 • Δωρεάν παροχή από το κράτος όλου του αναγκαίου υγειονομικού υλικού και τεχνολογικών βοηθημάτων που έχουν ανάγκη τα άτομα με αναπηρία και οι χρόνια πάσχοντες.
 • Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες. 5 χρόνια λιγότερης δουλειάς για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
 • Θέσπιση μόνιμου μηχανισμού στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων με αναπηρία.
 • Κατάργηση των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις και στο εφάπαξ των Α.με Α.
 • Επαναφορά των ευνοϊκών ρυθμίσεων, οι οποίες αφορούν στη συνταξιοδότηση των γονέων/αδελφών που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με Βαριά Αναπηρία.
 •     Π.Ο.Α. με Α.Β.Α. καλεί τους Φορείς-μέλη της να συμμετάσχουν στις κατά τόπους εκδηλώσεις-ενημέρωσης για την κοινωνική ασφάλιση, όπου αυτές ανακοινωθούν ότι θα γίνουν. Στη Χίο θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου στο Ομήρειο Π.Κ. στις 6 το απόγευμα.
 •     Προετοιμάζουμε τη συμμετοχή μας στις κατά τόπους κινητοποιήσεις και συμμετέχουμε στην Πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση στις 18/2/2020.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ  Π.Ο.Α.μεΑ.Β.Α.

ΤΟ Δ.Σ.

Σχετικά Άρθρα

Εισήγηση του στο Διαδικτυακό Επιμορφωτικό Σεμινάριο της Δ.Α.Π.-Ν.Δ.Φ.Κ. Χίου
Σάβ, 06/06/2020 - 19:25

 

Αξιότιμη Κυρία Χορτατσιάνη,

Αξιότιμοι Κύριοι Συνομιλητές,

Αγαπητοί Φοιτητές και Φοιτήτριες του Πανεπιστημίου μας

 

Με ιδιαίτερα χαρά συμμετέχω στην παρούσα συζήτηση με επίκεντρο το Βορειοανατολικό Αιγαίο, τα νησιά μας και άξονες τους προβληματισμούς που εγείρονται αλλά και τις προοπτικές της επόμενης ημέρας.

 

Ξέρετε καθώς λένε η λέξη κίνδυνος ενέχει διπλή σημασία. Αφενός, αφορά το ρίσκο και τη μάχη της επιβίωσης, αφετέρου όμως και την ευκαιρία. Μία ευκαιρία να αναδειχθείς αλώβητος, πιο ώριμος, πιο σοφός και τελικά καλύτερος από την δοκιμασία.

 

Με αυτές τις σκέψεις από τη θέση μου ως Δήμαρχος Χίου, θα σας παρουσιάσω τους βασικούς προβληματισμούς που ανακύπτουν στην ευρύτερη περιοχή του Β. Ανατολικού Αιγαίου την περίοδο που διανύουμε, η οποία είναι σίγουρα πρωτόγνωρη, ετερόκλιτη και αντιφατική.

 

Προβληματισμοί:

 

-           Μεταναστευτικό – Προσφυγικό: Αποτελεί ένα μείζον θέμα και πρόβλημα, δυσβάσταχτο για την περιοχή μας το οποίο τελικά εδώ και μία πλέον πενταετία το επωμιζόμαστε βλέποντας την απροθυμία της Ευρώπης να συνδράμει αλλά και τη δυσπιστία των υπολοίπων περιοχών της Ελλάδας να συνδράμουν.

Οι κάτοικοι των νησιών δυσανασχετούν αναγκαζόμενοι να συνυπάρξουν με έναν τεράστιο αριθμό αλλοδαπών που αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υφίστανται ζημιές στις περιουσίες τους, να μειώνεται η ποιότητα ζωής τους, να ελλοχεύουν κίνδυνοι καθημερινότητας, αλλά και οι ίδιοι οι πρόσφυγες – μετανάστες να στοιβάζονται σε χώρους με ελλιπή έως μηδαμινή ποιότητα αναμένοντας να ανοίξουν οι πόρτες του εξωτερικού που είναι και ο τελικός προορισμός τους.

Όλα τα παραπάνω έχουν επιφέρει ύφεση και οικονομική στασιμότητα, προβλήματα στην κοινωνική ζωή και πρωτογενή παραγωγή, ανασφάλεια και πρωτόγνωρες αναταραχές όπως αυτές του Φεβρουαρίου. Οι άνθρωποι των νησιών αγανακτούν και επιθυμούν την άμεση επίλυση του προβλήματος.

 

-           Ελληνοτουρκικές σχέσεις: οι γείτονες κορυφώνουν την προκλητικότητά τους καθημερινά. Το πιο απτό παράδειγμα είναι οι συνεχείς παραβιάσεις, όπου το τελευταίο διάστημα τείνουν να γίνουν καθημερινότητα για τα ακριτικά μας νησιά. Η αποσταθεροποίηση στο εσωτερικό αυτής της αχανούς χώρας εγείρει στην απέναντι πλευρά ως προπέτασμα καπνού το θράσος και τις προκλητικές ενέργειες στο Αιγαίο. Η συμπεριφορά αυτή έχει πολλάκις στηλιτευθεί τόσο από την Ελληνική Κυβέρνηση αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και τους Διεθνείς Οργανισμούς. Δυστυχώς, η απέναντι πλευρά με μοχλό το μεταναστευτικό ασκεί τη δική της στρατηγική και εύλογα δημιουργείται ο προβληματισμός για τη συμπεριφορά αυτή και τις πρακτικές της.

 

-           Οικονομία -ΦΠΑ: ο τομέας της οικονομίας πλήττεται όπως και σε όλη τη χώρα και στο Αιγαίο. Αντίβαρο για εμάς τους Χιώτες η ναυτιλία αλλά και η Μαστίχα. Ωστόσο, η ύφεση του τουρισμού, η υποαπασχόληση, οι χαμηλοί μισθοί, το χρόνιο ζήτημα του ΦΠΑ ταλανίζουν και συσκοτίζουν τον οικονομικό τομέα, σκιάζοντας με προβληματισμούς το μέλλον.

 

 

-           Παροχή υπηρεσιών υγείας & Σύνδεση με πρωτοφανή γεγονότα πανδημίας:

Διανύουμε ίσως την πιο πρωτόγνωρη κατάσταση της νεότερης ιστορίας, βιώνοντας την καραντίνα και διαπερνώντας με επιτυχία ομολογουμένως μέσα από την πανδημία. Εν τούτοις, για εμάς τους ακρίτες αναδείχθηκε ακόμα μια φορά και μάλιστα επιτακτικά ο προβληματισμός και συνάμα το αίτημα για την ενίσχυση των υπηρεσιών υγείας. Τα νοσοκομεία μας, με ένα πολύτιμο και άξιο μεν, ανθρώπινο δυναμικό, στενάζουν και κτηριακά, και στα μηχανήματα, Και στις κλίνες, αλλά και στις βάρδιες, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που δεν επαρκεί.

ΕΚΑΒ: χρόνιο πρόβλημα

 

 

-           Brain drain: δηλαδή το φαινόμενο της φυγής του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού στο εξωτερικό. Με βάση όλα τα παραπάνω δεν εντυπωσιάζει το γεγονός ότι πολλοί νέοι άνθρωποι εγκαταλείπουν τα ακριτικά μας νησιά αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο στο εξωτερικό. Η ανεργία των νέων μας, μας γεμίζει προβληματισμό αλλά και λύπη ειδικά όταν άξιοι επιστήμονες αλλά και ικανότατοι νέοι συμπολίτες μας ταλανίζονται από την ετεροαπασχόληση ή ακόμα χειρότερα την ανεργία και προτιμούν τη φυγή. Ο τόπος χάνει όμως τα νιάτα του, χάνει τα δυνατά μυαλά του, χάνει την αυτοπεποίθηση του και κυριολεκτικά και μεταφορικά ερημώνει.

 

 

Ωστόσο, όλοι αυτοί οι προβληματισμοί απαιτείται να μας δώσουν δύναμη και να μη μας πτοήσουν. Ας τους δούμε ως το γρανάζι που θα κινήσει τους μοναδικούς και επινοητικούς μας μηχανισμούς για ανάταση και πρόοδο. Άλλωστε είπαμε πως ο κίνδυνος αποτελεί και ευκαιρία.

 

Κάτω από αυτές τις συνθήκες λοιπόν η προοπτική της επόμενης μέρας και μπορεί και πρέπει να υπάρξει καλύτερη μέσα από 

 

Προοπτικές επόμενης μέρας:

 

-           Έργα Υποδομών: θεμελιώδες ζήτημα ανάπτυξης και ποιότητας ζωής. Δρόμοι, λιμάνια, αεροδρόμια. Νερό, ενέργεια, αστική ανάπλαση, κυκλοφορία. Όλα αυτά συνθέτουν την εικόνα της σύγχρονης ποιοτικής ζωής.

 

-           Αναπτυξιακή πολιτική: όραμα, πόροι, προγράμματα, βλέπουμε μπροστά, αξιοποιούμε τα αναπτυξιακά εργαλεία, μελετάμε, σχεδιάζουμε.

 

 

-           Συσπείρωση των νησιών: ανοίγουμε διαύλους επικοινωνίας, συνεργασίας. Από το εμπόριο, τον τουρισμό, την προτίμηση τοπικών προϊόντων, την εργασία.

 

-           Εξωστρέφεια: έχουμε να δείξουμε πράγματα στους άλλους αλλά και να πάρουμε. Ένα δούναι και λαβείν γνώσης πληροφορίας δεδομένων και εμπειριών. Συμμετέχουμε σε συζητήσεις, σεμινάρια, εκθέσεις, προγράμματα, αξιοποιούμε τις νέες τεχνολογίες

 

 

-           Αξιοποίηση – συνεργασία και ανάδειξη του Πανεπιστημίου σε μοχλό ανάπτυξης:

Σε όλη αυτήν τη διαδικασία δε θα μπορούσε να μην επισημανθεί ο πολυεπίπεδος και πολυσήμαντος ρόλος του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ένα διαμάντι από άποψη ανθρώπινου δυναμικού και έργου. Ένας μοχλός ανάπτυξης, έρευνας και προοπτικής από κάθε πλευρά. Ένας σύνδεσμος με τους νέους μας. Ένα μέσο και βήμα κατάθεσης απόψεων, έρευνας, γνώσης, ανταλλαγής δεδομένων, διαλόγου, επικοινωνίας, ανθρωπισμού.

 

-           Προβολή των νησιών στο πλαίσιο του εναλλακτικού τουρισμού:

Τα νησιά μας διαθέτουν ένα πλούσιο και πανέμορφο εναλλακτικό προφίλ: θρησκευτικός τουρισμός, μονοπάτια, φύση, παραλίες, βουνά, αρχιτεκτονική, γεύσεις, χρώματα και αρώματα. Ησυχία, καθαρό περιβάλλον μακριά από τη βουή του μαζικού τουρισμού. Άνθρωποι απλοί, μνημεία, πολιτισμός.

-           Αειφορία: ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και τους φυσικούς μας πόρους. Βιώσιμη ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα. Τα νησιά μας πρέπει να διατηρήσουν τον αγνό και ανόθευτο χαρακτήρα τους σε συνδυασμό με ήπιες μεθόδους ενέργειας τουρισμού και τη σύμμετρη ανάπτυξη που θα βρίσκεται σε αρμονία με το περιβάλλον.

 

-           Αξιοποίηση της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς μας: ένας πλούτος παράδοσης, μνημείων, λαογραφίας, λογοτεχνίας, τεχνών μας καλεί να τον γνωρίσουμε και να τον αξιοποιήσουμε.

 

Απαιτείται:

-           Όραμα

-           Στρατηγική

-           Σταθερότητα

-           Ρεαλισμός

-           Συνεργασία

-           Πίστη στις αξίες

-           Γνώση της παράδοσης και αξιοποίηση των δυναμογόνων στοιχείων της

 

Κλείνοντας με τούτες τις σκέψεις αφού συγχαρώ τη Δ.Α.Π για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης ενός τόσο αξιόλογου σεμιναρίου θα ήθελα απευθυνόμενος σε εσας τους νέους και τις νέες μας να δώσω ένα μήνυμα:

Να μη χάνετε ποτέ την ελπίδα σας, να κυνηγάτε τα όνειρα σας. Να έχετε παθος, αγωνιστικότητα και όραμα!

Κι όπως λέει και ο Ποιητής:

 Μην καταδέχεσαι να ρωτάς: «Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε;» Πολέμα!

 

 

Σας Ευχαριστώ!