Χίος, Τετάρτη 5 Αυγούστου

Boλές στον Πρόεδρο του Ε.Κ. Χίου από τους εκλεγμένους του ΠΑΜΕ

Για την μη προκήρυξη απεργίας στις 24 Σεπτεμβρίου
Παρ, 20/09/2019 - 15:22

Κατά της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, που δεν προκήρυξε απεργία για τις 24 Σεπτεμβρίου, βάλουν τα μέλη της Διοίκησης, εκλεγμένοι με το ΠΑΜΕ, Άρης Μιχαλάκης (Πρόεδρος Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου) και Νίκος Μερούσης (Μέλος Δ.Σ. Σωματείου Οικοδόμων).

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρουν:

"Τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης και η υπονόμευση δεν θα περάσουν! Όλοι στην Απεργία στις 24/9!

Η κυβέρνηση της ΝΔ, με νέο πολυνομοσχέδιο, εντείνει την επίθεση στους εργαζομένους παίρνοντας την σκυτάλη από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πρόκειται για «αποκατάστασης της κανονικότητας στην αγορά εργασίας» αλλά για τη θωράκιση της καπιταλιστικής κερδοφορίας, γι' αυτό και τα κυβερνητικά σχέδια βασικό στόχο έχουν το χτύπημα στα εναπομείναντα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Συγκεκριμένα, επιχειρούν την περαιτέρω συμπίεση των μισθών, την πλήρη διάλυση των συλλογικών συμβάσεων, την ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης, ξεκινώντας από τις επικουρικές συντάξεις, αλλά και τον περιορισμό των συνδικαλιστικών ελευθεριών με φακέλωμα των εργαζομένων και χτύπημα στο δικαίωμα στην απεργία.

Δεν θα τους αφήσουμε να ενταφιάσουν οριστικά τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας στο όνομα της δήθεν ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης, ούτε να τσακίσουν κι άλλο τους μισθούς.

Όχι στο «ηλεκτρονικό μητρώο» και την καθιέρωση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τις γενικές συνελεύσεις και απεργίες. Όχι στο ηλεκτρονικό φακέλωμα των εργαζομένων.

Όχι στον ορισμό του Υπουργού Εργασίας ως ανώτατου άρχοντα, που θα καθορίζει με Υπουργικές Αποφάσεις το συνδικαλιστικό νόμο και τα καταστατικά των Σωματείων.

Μπροστά στην επίθεση της κυβέρνησης στα συνδικαλιστικά δικαιώματα και ενώ δεκάδες εργατικοί φορείς στη χώρα (Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες κλπ), προετοιμάζουν την οργάνωση απεργίας στις 24/9, η πλειοψηφία της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Χίου, δεν τολμά να προκηρύξει απεργία!

Περιορίζονται σε κάποιες «κινητοποιήσεις», ενώ γνωρίζουν πολύ καλά τη σοβαρότητα του νομοσχεδίου και τις επιπτώσεις που θα έχει στη ζωή των εργαζομένων, αλλά και στο μέλλον των Σωματείων. Το αξιοπρόσεχτο είναι ότι δυο μέλη της Διοίκησης σε συνεδρίαση του Σωματείου τους είχαν ψηφίσει υπέρ της απεργίας, συντασσόμενοι με την απόφαση της Ομοσπονδίας τους.

Επί της ουσίας, ο Πρόεδρος του ΕΚ Χίου καθώς και η πλειοψηφία, στοιχίζονται με την ηγεσία της ΓΣΕΕ και όχι με τις αγωνιστικές δυνάμεις, που έδωσε τα διαπιστευτήριά της στην κυβέρνηση της ΝΔ, αφού έσφιξε το χέρι στα αιτήματα του ΣΕΒ. Να αναλάβουν τις ευθύνες τους!

Τώρα, πρέπει να υπάρξει άμεση αγωνιστική απεργιακή απάντηση!

Καλούμε τα ΔΣ των Σωματείων, τους συνδικαλιστές, να διαχωρίσουν τη θέση τους. Με την κοινή μας δράση να αποκρούσουμε την επίθεση, που πάει πλάι-πλάι με την υπονόμευση.

Όλοι στην απεργία στις 24 Σεπτέμβρη 2019 στην είσοδο της Απλωταριάς στις 11:00. Αυτό σημαίνει ενότητα στην πράξη! Να φωνάξουμε από κοινού δημόσιος και ιδιωτικός τομέας ενάντια στα νέα μέτρα, ενάντια στην καταστολή της λειτουργίας των Σωματείων και το χτύπημα των κλαδικών συμβάσεων."

 

Σχετικά Άρθρα

Τρί, 04/08/2020 - 18:23

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την πιο επείγουσα κατάσταση των τελευταίων 100 ετών, σε παγκόσμιο επίπεδο, τόνισε στην έκτακτη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας ο καθηγητής λοιμοξιωλογίας Σωτήρης Τσιόδρας, κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου και μιλώντας για έντονη ανησυχία των εμπειρογνωμόνων.

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας αυξάνεται ο αριθμός ενεργών εστιών στη χώρα. «Εχει αρκετές αιτίες αυτό, όπως είναι οι αυξημένοι έλεγχοι και η αύξηση της κινητικότητας των πολιτών, κάτι που καταγράφεται και στο εξωτερικό».

Παράλληλα, η έξαρση που παρατηρείται, εξηγείται και από «την αυξημένη μεταδοτικότητα, όπου δεν τηρούνται τα μέτρα προφύλαξης», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας αναφερόμενος στα κρούσματα που καταγράφηκαν σε γάμους και σε σημεία υψηλού συγχρωτισμού.

Σύμφωνα με τον ίδιο τα περισσότερα κρούσματα που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα είναι ασυμπτωτικά.

Παράλληλα, ο καθηγητής λοιμοξιωλογίας επεσήμανε πως από την επιδημιολογική καμπύλη παρατηρείται πως υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό κρουσμάτων από το εξωτερικό, κάτι που είναι λογικό με το άνοιγμα των συνόρων.

Θετικό χαρακτήρισε ο κ. Τσιόδρας ότι δεν έχει αυξηθεί η πίεση στο σύστημα υγείας, θέλει προσοχή από όλους -όπως τόνισε- γιατί η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει.

Αναφερόμενος στο δείκτη μεταδοτικότητας, ο καθηγητής ανέφερε πως «δεν φαίνεται το R0 να είναι μεγαλύτερο του 1» και επεσήμανε ότι κάθε κρούσμα δίνει άλλο ένα και έτσι η πανδημία συνεχίζεται. Παράλληλα, παρατήρησε ότι τα κρούσματα εμφανίζονται πλέον όλο και περισσότερο σε νεώτερες ηλικίες.

Καθημερινή