Δεν δέχομαι υποδείξεις από άκαπνους Στρατηγούς και γυρολόγους της Απλωταριάς.

Επιστολή του αντιδημάρχου Χίου Χάρη Μπουρνιά
Τετ, 15/04/2020 - 15:07

Με αφορμή τις δηλώσεις του Διευθυντή του συγκροτήματος ΜΜΕ «ΑΛΗΘΕΙΑ» κ. Γιάννη Τζούμα, αναφορικά με τον χώρο καραντίνας στη Χίο και την προσωπική μας συνομιλία επ’ αυτού, θα ήθελα να επισημάνω τα κάτωθι:

Από την πρώτη στιγμή που τέθηκε το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στο οποίο συμμετείχα ως εκπρόσωπος του Δήμου Χίου, είχα εκφράσει ανοικτά την άποψή μου ότι είμαι υπέρ της εύρεσης ενός χώρου ελεγχόμενου και οργανωμένου, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος καραντίνας με τους προβλεπόμενους νόμους περί δημόσιας υγείας. Επειδή οι ροές των μεταναστών δεν εξαρτώνται από εμάς αλλά από τις διαθέσεις της γείτονος χώρας, στην οποία ο κορωνοϊός έχει εξαπλωθεί με ραγδαίους ρυθμούς, θεωρώ ότι για να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία των συμπολιτών μας είναι απαραίτητο να υπάρχει ένας χώρος καραντίνας, στον οποίο θα φιλοξενούνται όσοι εισέρχονται παρανόμως στο νησί. Μάλιστα στο Περιφερειακό Συμβούλιο είχα προτείνει να απευθυνθούμε σε τοπικούς κτηματομεσίτες, οι οποίοι έχουν γνώση των ακινήτων της Χίου.

Την άποψη μου (περί ύπαρξης χώρου καραντίνας) την εξέφρασα και στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο, δίχως δισταγμό και δίχως να φοβηθώ τυχόν πολιτικό κόστος, γιατί απλούστατα θεωρώ ότι έχουμε ευθύνη απέναντι στην υγεία και στη ζωή των συμπολιτών μας. Ταυτόχρονα σε καμία περίπτωση δεν θα επιθυμούσα να επαναληφθούν τα φαινόμενα στο κτήριο της Λάδης ή οι διάσπαρτες σκηνές στο Μπούρτζι, διότι οι συγκεκριμένοι χώροι χρησιμοποιήθηκαν ως χώροι ανάγκης και σε καμία περίπτωση δεν διασφάλιζαν την ασφάλεια και υγεία των πολιτών του νησιού.

Επιπρόσθετα θέλω να σημειώσω ότι όταν απαιτήθηκε, τον Ιανουάριο του 2020, συγκρούστηκα με την κεντρική εξουσία που επιθυμούσε να μας επιβάλει τις προτάσεις της για το μεταναστευτικό δίχως να δέχεται τον διάλογο μαζί μας.

Αν κάποιος με ρωτούσε αν ήμουν υπέρ της δομής ή ενός πλωτού μέσου, χωρίς ίχνος δισταγμού θα απαντούσα το πρώτο, γιατί το δεύτερο είναι μια προβληματική επιλογή που θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα σε σχέση με αυτά που θα επέλυε.

Όσον αφορά τα γραφόμενα του κ. Τζούμα και την εμπλοκή του δικού μου ονόματος σε προσωπική μας συνομιλία, δεν αρνούμαι ότι πράγματι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ μας (όπως γνωρίζω ότι συνομίλησε και με πολλούς άλλους Κυβερνητικούς και μη) και αυτή έγινε αφότου πληροφορήθηκα το ενδιαφέρον του για την ενοικίαση του χώρου. Σε συζήτηση που είχαμε στο γραφείο μου, παρότρυνα τον κ. Τζούμα -όπως θα έκανα και με οποιονδήποτε άλλο συμπολίτη μας που θα επιθυμούσε να ενοικιάσει ακίνητο ή ξενοδοχειακή μονάδα- να υποβάλει αίτηση προς το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής που είναι και το καθ’ ύλην αρμόδιο για την ενοικίαση του χώρου.

Στο μεταναστευτικό επειδή τυγχάνει να γνωρίζω όλες τις παραμέτρους του, αφού το χειρίστηκα από θέσεις ευθύνης επί χρόνια, δεν δέχομαι υποδείξεις από άκαπνους Στρατηγούς και γυρολόγους της Απλωταριάς. Όταν εγώ ξενυχτούσα στη μεθόριο ή ξεσκέπαζα τα κυκλώματα της Τουρκίας εκείνοι απλά πολιτικολογούσαν.

Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ενεπλάκη για να προσφέρω στον τόπο μου και το κάνω δίχως κανένα αντάλλαγμα και θα εξακολουθήσω να το κάνω έχοντας άποψη που την εκφράζω δημόσια και την στοιχειοθετώ μέσα από τα συλλογικά όργανα του Δήμου.

 

Ο Αντιδήμαρχος Χίου & Οικονομικών Υπηρεσιών

Χάρης Μπουρνιάς

 

Σχετικά Άρθρα