Χίος, Τρίτη 4 Αυγούστου

Αν δεν γίνουν προσλήψεις η δημόσια υγεία θα διαλύσει

Ο Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών της Χίου, Γ. Μαλαφής, προειδοποιεί για διαρροή και υπηρετούντων γιατρών
Ακούστε το ηχιτικό
Τρί, 16/06/2020 - 14:14
Γ. Μαλαφής
Ηχητικό απόσπασμα: 

Ημέρα 24ωρης πανελλαδικής απεργίας σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία με τους ήρωες, όπως είχαν χαρακτηριστεί πρόσφατα και από την Κυβέρνηση εν' μέσω της "φουρτούνας" του κορωνοϊού, γιατρούς, νοσηλευτές και εργαζόμενους να βγαίνουν στο δρόμο και να διεκδικούν στελέχωση των νοσοκομείων.

"Ή θα γίνουν προσλήψεις ή το σύστημα θα διαλύσει", είπε κατηγορηματικά από το Ράδιο "Αλήθεια" ο Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών στη Χίο, Γιάννης Μαλαφής εξηγώντας ότι υπάρχουν τμήματα σήμερα στο "Σκυλίτσειο", όπως το ακτινολογικό, που λειτουργούν με το 50% του προσωπικού. Μάλιστα σημείωσε ότι εκτός από τους νέους γιατρούς που τα τελευταία χρόνια βγήκαν από τις σχολές και αναζήτησαν την τύχη τους στο εξωτερικό, πλέον και υπηρετούντες γιατροί στο ΕΣΥ έχουν τάσεις φυγής.

"Στέλνουμε το μήνυμα σήμερα στην κυβέρνηση να ενισχυθεί το ΕΣΥ πριν το φθινόπωρο.", ανέφερε δηλώνοντας ότι το προηγούμενο διάστημα η μάχη κατά του κορωνοϊού στηρίχθηκε στο φιλότιμο των εργαζομένων και στην ευαισθητοποίηση του κόσμου, αλλά αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί στο μέλλον, όπως δεν μπορεί να συνεχιστεί και το "κλείδωμα" των νοσοκομείων για όλες τις υπηρεσίες υγείας γιατί τότε θα δημιουργηθούν άλλα προβλήματα στη δημόσια υγεία.

"Τοπικά και λόγω του μεταναστευτικού τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα και ο κόσμος πολύ κουρασμένος", σημείωσε και συνέχισε λέγοντας ότι πρέπει να ενισχυθούν όλοι οι τομείς, αφού αποτελούν τμήματα της ίδιας αλυσίδας. Υπεραμύνθηκε, τέλος, της θέσπισης κινήτρων για την προσέλκυση νέων γιατρών, είτε με τη μέθοδο της μοριοδότησης για ταχύτερη εξέλιξη, είτε με την παροχή οικονομικών κινήτρων, δωρεάν διαμονής κ.λπ., ειδικά για τις ειδικότητες που πλέον είναι δυσεύρετες στην Ελλάδα, λόγω της φυγής των επιστημόνων στο εξωτερικό, όπως είναι οι αναισθησιολόγοι ή οι ακτινολόγοι. 

Tα αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών  για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας στηρίζει με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου ο οποίος καλεί τα μέλη του να τα διατρανώσουν με την στάση τους.

Σχετικά Άρθρα

Τρί, 04/08/2020 - 07:22

Το θέμα ανέδειξε η εφημερίδα ΑΛΗΘΕΙΑ σημειώνοντας τα εξής:

Το να κλαίμε τη μοίρα μας είναι το ευκολότερο, το να φιλοσοφούμε ανάμεσα σε δύο φραπέδες ακόμα ευκολότερο, το να δούμε όμως την πραγματικότητα κατάμουτρα είναι το δυσκολότερο.

Και η πραγματικότητα λέει ότι ελλείψει ξένων εργατών, ο ένας πυλώνας του νησιού, που λέγεται μαστίχα, δεν μπορεί να δουλευτεί από χιώτικα εργατικά χέρια, πλην των ίδιων των παραγωγών, που δεν φτάνουν ή δεν μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή τους.

Τα νούμερα είναι δυστυχώς αμείλικτα για το φαινόμενο πλέον της τεμπελιάς, εκτός και εδώ δεν τολμάμε να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους.

Ας μιλήσουν όμως οι αριθμοί. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ στα νησιά του Βορείου Αιγαίου είναι επίσημα καταγεγραμμένοι 17.348 άνεργοι. Να πούμε ότι 5.000 από αυτούς αφορούν τη Χίο;

Ας το υποθέσουμε για να πάμε σε ένα άλλο νούμερο. Η ΕΜΧ, πρωτοπόρα και σε αυτό, εδώ και ένα δίμηνο άνοιξε μια σελίδα στο διαδίκτυο, όπου από τη μία οι παραγωγοί ζητούν εργάτες και από την άλλη άνεργοι εκδηλώνουν ενδιαφέρον για εργασία.

Το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό και σοκαριστικό. Με δεδομένους αυτούς τους αριθμούς οι αιτούντες εργασία έλληνες άνεργοι είναι 14, από τους οποίους οι 10 Χιώτες, ηλικίας από 22 έως 52 χρόνων.

Αν κανείς θεωρήσει ότι το μεροκάματο ίσως είναι εξευτελιστικό να σημειώσουμε ότι όσοι προσλαμβάνονται, αυτό γίνεται υποχρεωτικά με εργόσημο, δηλαδή ο εργοδότης τους πληρώνει την ασφάλισή τους και προσφέρονται 5 ευρώ την ώρα. Λόγω της φύσης της εργασίας, αυτή γίνεται από τις 6 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι, χωρίς φυσικά να αποκλείει κανείς και εργασία περισσοτέρων ωρών.

Κοντολογίς ένας εργαζόμενος, σε χειρωνακτική φυσικά γεωργική απασχόληση, μπορεί να εισπράττει 30 ευρώ την ημέρα συν την ασφάλισή του.

Και όμως οι ενδιαφερόμενοι, επαναλαμβάνουμε, είναι μόνο 14, από τους οποίους ντόπιοι οι… 10.

Συγχαρητήρια, 10 για την κοινωνία που φτιάξαμε.

Τα υπόλοιπα σχόλια δικά σας.