

Τόνοι νερό έχουν πέσει στη γη της Χίου, πλην όμως, ακόμη και σήμερα, υπάρχουν φράγματα που δεν γεμίζουν, με εκείνο του Κατράρη να έχει μόλις 80.000 κ.μ. (με χωρητικότητα 1.900.000 κ.μ.!), του Ζυφιά να έχει περίπου 60.000 κ.μ. (με χωρητικότητα πενταπλάσια), ενώ ο Φυρόλακας μόνο 10.000 κ.μ. (με χωρητικότητα 90.000 κ.μ.).
Στον αντίποδα, σχεδόν γεμάτα είναι τα Φράγματα – λιμνοδεξαμενές σε Άγιο Γεώργιο, Αυγώνυμα και Καρυές, καθώς και η Ψαρόπετρα.
Τα παραπάνω προκύπτουν από τα στοιχεία της ΔΕΥΑΝΧ που παρουσίασε στην «Α» ο Πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης, Παντελής Νεαμονίτης, ο οποίος δήλωσε ότι στην παρούσα φάση, οι ανάγκες υδροδότησης καλύπτονται από πηγές, δεν γίνεται άντληση από γεωτρήσεις, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου να γίνουν συμπληρωματικές επεμβάσεις στο Φράγμα Ζυφιά, μήπως και στο διάστημα που ακολουθεί καταφέρουν να διοχετεύσουν σ’αυτό βρόχινο νερό, σε ικανές ποσότητες που θα καλύψουν την χωρητικότητά του.
Ο ίδιος εκτιμά ότι δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν οι αναφορές του στο παρελθόν ότι το φράγμα Κατράρη έχει διαρροή, αφού δε δικαιολογείται με όλες αυτές τις βροχές το φράγμα από τα 60.000 κ.μ. που είχε να προσθέσει μόνο άλλα 20.000 κ.μ., ζήτημα που καλούνται ωστόσο να αντιμετωπίσουν. Επεσήμανε δε ότι η εισρροή υδάτων στο φράγμα έγινε όχι από την σχεδιαζόμενη «οδό» του μοναστηριακού ποταμού, αλλά από της ρυάκι της Σικελιάς.
Επανερχόμενος στο θέμα της αξιοποίησης των νερών του Ναγού ο κ. Νεαμονίτης επισήμανε ότι η μεταφορά τους στην κεντρική Χίου είναι κοστοβόρα, αποτιμώντας την στα 1,70 ευρώ/κ.μ.
Βέβαια στο ενδιάμεσο της διαδρομής υπάρχει το «Σαραπειό» το οποίο όμως είναι ένα μη ολοκληρωμένο «ορφανό» φράγμα, το οποίο ξεκίνησε να κατασκευάζεται επί νομαρχίας Π. Λαμπρινούδη, αλλά δεν τελείωσε και όπως είπε η ΔΕΥΑΝΧ δεν μπορεί να το αναλάβει, αφού ουσιαστικά διάδοχος της ΝΑΧ είναι η Περιφέρεια. Μάλιστα ανέφερε ότι είναι «επικίνδυνο» το γεγονός της συγκέντρωσης νερού στο χώρο του προφράγματος, σε περίπτωση που σπάσει.
Στο μέγα ερώτημα πότε θα πιούμε νερό από τη βρύση ο ίδιος απάντησε ότι αυτό θα γίνει ίσως και μέσα στο 2019, σίγουρα μέχρι του χρόνου, αφού έχουν δρομολογήσει έργο τοποθέτησης χλωριωτών του νερού, κόστους 500.000 ευρώ.