Διαφωνούν οι εργαζόμενοι του Δήμου για τη δημιουργία αναπτυξιακής εταιρείας

Τρί, 08/06/2021 - 14:44

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Ο.Τ.Α. Νομού Χίου είναι κάθετα αντίθετος με την πρόταση σύστασης ανώνυμης εταιρείας ειδικού σκοπού (Αναπτυξιακή ΟΤΑ), η λειτουργία της οποίας καθόλου δεν αποσκοπεί υπέρ του δημοσίου συμφέροντος αλλά συμπράττει μόνο με στόχο την διαχείριση του χρήματος από μια ευέλικτη οπτική «γωνία».

Σε δελτίο τύπου του αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Στην ουσία πρόκειται για ένα καλοστημένο σχέδιο αρπαγής των αρμοδιοτήτων και των υπηρεσιών των Δήμων και στόχο έχει να ενισχυθεί το κεφάλαιο με το υστέρημα των πολιτών. Αφού πρώτα έχουν απαξιώσει τους Δήμους, αφήνοντας τους χωρίς το απαιτούμενο προσωπικό και τον μηχανολογικό εξοπλισμό, έρχονται να παρουσιαστούν ως «σωτήρες» Εταιρείες που εκπροσωπούν φίλια συμφέροντα.

Ο «Αναπτυξιακός Οργανισμός», με τη μορφή Ανώνυμης Διαδημοτικής Εταιρείας που στήνει η Δημοτική Αρχή, θα μπορεί να παρακάμπτει τα εκλεγμένα συλλογικά όργανα του Δήμου Χίου και να εκχωρεί με μία απλή απόφασή της λειτουργίες και υπηρεσίες του Δήμου σε ιδιώτες εργολάβους - επιχειρηματικούς ομίλους.

Θα επιφέρει αποφασιστικό χτύπημα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά αφού από το νόμο με τον οποίο συγκροτούνται οι οργανισμοί επιτρέπεται η πρόσληψη προσωπικού μόνο με ελαστικές σχέσεις εργασίας χωρίς δικαίωμα μετατροπής του σε αορίστου χρόνου, ακόμα κι αν λυθεί η επιχείρηση οπότε και απολύονται.

Δίνει δε το δικαίωμα απόσπασης εργαζομένων από το Δήμο διαμορφώνοντας έτσι το έδαφος για την δημιουργία μιας διοικητικής ιεραρχίας που μαζί με τους μάνατζερ που θα προσλάβει η Α.Ο. με παχυλές αμοιβές θα διοχετεύουν τα κάθε είδους κονδύλια στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Το αποτέλεσμα θα είναι ουσιαστικά η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών και των λειτουργιών του Δήμου, με ημέτερους εργολάβους να αναλαμβάνουν να κερδοσκοπήσουν από αυτήν. Οι δημότες θα πληρώνουν περισσότερα τέλη για υποβαθμισμένης ποιότητας υπηρεσίες, χρηματοδοτώντας έτσι τα κέρδη των εργολάβων.

Η τεχνοοικονομική μελέτη που μας γνωστοποιήθηκε δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών για τις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής στο ξεπούλημα στο ιδιωτικό κεφάλαιο των υπηρεσιών του Δήμου Χίου.

Η εκχώρηση των αρμοδιοτήτων του Δήμου σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών, οδηγεί σε περαιτέρω αποδυνάμωση και απαξίωση των υπηρεσιών στο όνομα της δήθεν ανάπτυξης.

Ο Δήμαρχος με πρόφαση την έλλειψη προσωπικού θα μπορεί να εισηγείται ότι όπου υπάρχει έλλειψη προσωπικού, δηλαδή στο σύνολο των υπηρεσιών, θα επεμβαίνει ο Αναπτυξιακός Οργανισμός.

Ο Δήμος δεν είναι επιχείρηση, δεν δρα με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και δεν θα επιτρέψουμε να γίνει.

Ο Δήμος αποτελεί το σπίτι του δημότη που οφείλουμε όλοι να το προστατέψουμε, να ενδυναμώνουμε καθημερινά το κοινωνικό του πρόσωπο και να ενισχύουμε ποσοτικά και ποιοτικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Στο παρελθόν είχαμε δείγματα γραφής όλων αυτών των αναπτυξιακών ανώνυμων εταιρειών που όχι μόνο ανάπτυξη δεν φέρανε στους δημότες αλλά μόνο χρέη από κακοδιαχείριση της «ευελιξίας» και από την ενίσχυση κάθε είδους πελατειακών σχέσεων που τελικά κλήθηκαν πάλι να τα πληρώσουν οι δημότες.

Ο μόνος δρόμος για την ανάπτυξη και την ευημερία όλων είναι η ενίσχυση των υπηρεσιών του Δήμου με μόνιμο προσωπικό ικανό να ανταπεξέλθει στις συνεχώς αυξανόμενες γραφειοκρατικές διαδικασίες όπως ακριβώς το έπραττε τόσα χρόνια πριν. 

Η τεχνηέντως αποδυνάμωση των υπηρεσιών προκειμένου να δημιουργούνται ιδιωτικοί δήμοι μέσα στον Δήμο μας βρίσκει αντίθετους και θα υπερασπιστούμε το δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών του δήμου, καθώς και το δικαίωμα των εργαζομένων στη μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Καλούμε την ύστατη στιγμή τους Δημοτικούς Συμβούλους να τιμήσουν την ψήφο που τους έχει εμπιστευτεί η Χιακή Κοινωνία και να μην επιτρέψουν το ξεπούλημα και την άλωση του Δήμου Χίου σε επιχειρηματικά συμφέροντα!

 

Σχετικά Άρθρα