"Δίκτυο Πολιτών": Ανακοίνωση για την δημιουργία ΚΕΜ στη Χίο.

Πέμ, 05/08/2021 - 04:29

 

Σχετικά με την δημιουργία Κέντρων Ένταξης Μεταναστών στη Χίο, όπως ήδη λειτουργούν σε πολλά άλλα σημεία της Ελλάδας, το Δίκτυο Πολιτών τοποθετείται ως εξής:

Τα Κ.Ε.Μ. θεσμοθετήθηκαν με τον ν. 4368 (ΦΕΚ 21 Α’, 2016) και αποτελούν παραρτήματα των Κέντρων Κοινότητας των Δήμων. Η Διεύθυνση Κοινωνικής Ένταξης συντονίζει και παρακολουθεί τη λειτουργία των Κ.Ε.Μ.

Ο ρόλος των ΚΕΜ είναι να προσπαθήσει να εντάξει στη κοινωνία τους μετανάστες. Προσπαθεί να τους κοινωνικοποιήσει, να τους βάλει μέσα σε κάποια πλαίσια, να τους κάνει κομμάτι της κοινωνίας στην οποία ζουν, και τους οδηγεί να συνειδητοποιήσουν , μέσω της διαδικασίας αγωγής του πολίτη που τους παρέχει ως εκπαίδευση, ότι εκτός από δικαιώματα έχουν και υποχρεώσεις: Γνωρίζουμε ήδη ότι πολλοί εργάζονται ανασφάλιστοι σε αγροτικές κυρίως εργασίες. Τα Κ.Ε.Μ. συνεπικουρούν στην πλήρη ένταξή τους ως πολιτών της χώρας και συνεπώς στην απόκτηση ασφαλιστικής αλλά  και φορολογικής ικανότητάς τους.

Είναι σημαντικό ότι στα ΚΕΜ γίνονται μαθήματα Ελληνικής γλώσσας, Ελληνικής ιστορίας και Ελληνικού πολιτισμού. Με αυτό τον τρόπο οι πρόσφυγες θα μπορούν να ενταχθούν ομαλά στην Ελληνική πραγματικότητα, θα έρθουν σε επαφή με την Ελληνική κουλτούρα, και θα μπορέσουν να ζήσουν φυσιολογικά στη χώρα μας. Ασφαλώς δεν θα γίνουν όλοι Αντετοκούνμπο και Μανόλο Καραλής, αλλά οφείλουμε ως Έλληνες και ως μέλη της Ε.Ε. να διαμορφώσουμε ισότιμες συνθήκες ευκαιριών και διαβίωσης για όλους τους πολίτες μας.

Σημαντικό είναι ακόμα ότι με την λειτουργία του ΚΕΜ θα ανοίξουν θέσεις εργασίας για τους συμπολίτες μας, αν σκεφτούμε ότι η αύξηση της ανεργίας, έχει αρχίσει να απειλεί ξανά και το νησί μας.

Επομένως τασσόμαστε ξεκάθαρα θετικά στο ενδεχόμενο δημιουργίας Κ.Ε.Μ. στο νησί μας, με την προϋπόθεση όμως ότι η ίδρυση Κ..Ε.Μ. εδώ, δεν θα αποτελέσει μια ακόμη ευκαιρία για την κυβέρνηση να στοιβάζει μακρόχρονα ανθρώπινες ψυχές υπό απάνθρωπες συνθήκες και θα τηρήσει τις υποσχέσεις της για άμεση και νόμιμη αποσυμφόρηση του νησιού.

Σχετικά Άρθρα