Χίος, Πέμπτη 9 Ιουλίου

"Το δημογραφικό επιτάσσει μεικτά συνταξιοδοτικά συστήματα"

Εισήγηση Νότη Μηταράκη στο διεθνές συνέδριο του Economist
Πέμ, 12/12/2019 - 19:33

Κυρίες και Κύριοι,

Θα ήθελα κατ’ αρχάς να σας συγχαρώ και να σας ευχαριστήσω που μου δίνετε την ευκαιρία να μιλήσω για τη νούμερο ένα πρόκληση που αντιμετωπίζουν ως έθνος, το δημογραφικό. 

Μια πρόκληση μου επηρεάζει το κράτος πρόνοιας, τις δαπάνες υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης.

Μια πρόκληση που καταφανώς επηρεάζει τα διανεμητικά συστήματα κοινωνικής ασφάλισης, όπως εφαρμόζεται σήμερα στην χώρα μας, και στην κύρια και στην επικουρική ασφάλιση. 

Βέβαια να τονίσουμε ότι το δημογραφικό είναι δημιούργημα ενός ευτυχούς και ενός δυστυχούς γεγονότος. 

Το ευτυχές είναι ότι ζούμε περισσότερο. Και όπως συζητήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα στον ΟΑΣΑ στο Παρίσι είναι κάτι για το οποίο πρέπει να γιορτάζουμε.

To 2005 ένας άντρας 65 ετών θα ζούσε ακόμα 17 χρόνια και μια γυναίκα 20. Σήμερα ένας αντίστοιχος 65αρης θα ζήσει ακόμα 18,5 χρόνια και μια γυναίκα 22, ενώ το 2070 θα έχουμε φτάσει τα 24 χρόνια για τους άντρες και τα 27 για τις γυναίκες.

Το δυστυχές είναι ότι γεννάμε λιγότερο. Το 2007 είχαμε 112.000 γεννήσεις και το 2018 μόλις 86.500. Αντιστοιχούν μόλις 1,38 παιδιά ανά γυναίκα, όταν ο δείκτης διατήρησης του πληθυσμού είναι στα 2,1.  

Ένα σύστημα διανεμητικό όπως έχουμε σήμερα χρειάζεται περίπου 4 εργαζόμενους για 1 συνταξιούχο για να είναι βιώσιμο.

Εμείς σήμερα έχουμε  περίπου 1,64 εργαζόμενους ανά συνταξιούχο και το 2070 θα έχουμε 1,25.

Εξαιτίας του δημογραφικού, με το σημερινό συνταξιοδοτικό, ο συντελεστής αναπλήρωσης εισοδήματος από 70% το 2019 θα πέσει στο 56% το 2070 σύμφωνα με τις ισχύουσες μελέτες.

Άρα, από δημογραφικής πλευράς, το σύστημα πιέζεται. 

Και αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε, όχι αύριο, ή σε 10 χρόνια, αλλά σήμερα.

Όπως έχει πει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είναι ένα διακύβευμα σχεδόν υπαρξιακό. 

Καταρχάς να καθησυχάσω ότι δεν έρχομαι να εξαγγείλω σήμερα αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Ήδη με μέση ηλικία συνταξιοδότησης το 2030 στα 65 έτη, η Ελλάδα βρίσκεται ελαφρώς πιο ψηλά από το μέσο ευρωπαϊκό όρο που είναι στα 64,7 έτη. 

Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, ήδη στο Υπουργείο Εργασίας σχεδιάζουμε μια σειρά από δράσεις με θετικό αντίκτυπο. 

Πρώτον σταματάμε να βλέπουμε τιμωρητικά την εργασία των ήδη συνταξιούχων, μειώνοντας την περικοπή των συντάξεών τους. 

Δεύτερον εργαζόμαστε για την ανάσχεση του brain drain. 

Ταυτόχρονα με κίνητρα και ελέγχους στηρίζουμε την πλήρη απασχόληση και τις τυπικές μορφές εργασίας, άρα και την εισφοροδότηση. 

Ωστόσο, όλα αυτά τα μέτρα είναι βραχυπρόθεσμα και πυροσβεστικά.

Δεν αντιμετωπίζουν την αιτία του προβλήματος, δηλαδή το ότι τα διανεμητικά συστήματα δε μπορούν να σηκώσουν αποτελεσματικά το βάρος του δημογραφικού. 

Χρειαζόμαστε συστήματα κοινωνικής ασφάλισης, μεικτά. Στα οποία θα υπάρχει στάθμιση των διαφορετικών κινδύνων (δημοσιονομικός, δημογραφικός, επενδυτικός). 

Μεικτό σύστημα συνεπάγεται την εισαγωγή στοιχείων κεφαλαιοποίησης παράλληλα με το Pay-as-you go σύστημα.

Ταυτόχρονα, πρέπει και το ίδιο το κράτος να αναπροσαρμόσει το ρόλο του και τις πολιτικές του ως θεματοφύλακας και διαχειριστής της κοινωνικής ασφάλισης. 

Η αποκλειστική στροφή προς ιδιωτικά ή αμιγώς προαιρετικά συστήματα κοινωνικής ασφάλισης έχει αποδειχτεί διεθνώς, ανεπαρκής. 

Αυτή τη στιγμή είμαστε στο στάδιο που πρέπει να προχωρήσουμε από την απλή διαπίστωση στο σχεδιασμό και την πράξη.

Ανοίγουμε το διάλογο και προχωράμε αποφασιστικά σε συγκεκριμένες προτάσεις, γιατί το μέλλον είναι ήδη εδώ και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. 

Σας ευχαριστώ.

Σχετικά Άρθρα

ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΑΜΕΣΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ- "ΑΓΚΑΘΙ" ΤΟ ΡΕΞ-ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΟΜΗΡΕΙΟΥ
Πέμ, 09/07/2020 - 13:52

Στο τεχνικό πρόγραμμα του 2021 θα αποτυπώνεται το όραμα της Δημοτικής Αρχής για την Χίο με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννη Ξενάκη να τονίζει ότι προχωρά ο σχεδιασμός για την εικόνα της πόλης.

«Στην Τεχνική Υπηρεσία υπάρχουν πολλές μελέτες που αποτυπώνουν το όραμα μας για την εικόνα της πόλης», ανέφερε ο κ. Ξενάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Δημοτική Αρχή προχωρά στην σύσταση 3 συνεργείων άμεσης παρέμβασης, προκειμένου να λύνονται γρήγορα μικροπροβλήματα που ταλαιπωρούν τους δημότες.

«Θα οργανώσουμε με 6 άτομα από τους 4μηνιτες, 3 κινητά συνεργεία που θα επεμβαίνουν άμεσα όπου απαιτείται», ανέφερε ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών.

Ο Γιάννης Ξενάκης αναφέρθηκε όμως και στην αγωνία, όπως την χαρακτήρισε, για την …τύχη δυο σημαντικών έργων, της ενεργειακής αναβάθμισης του Ομηρείου και της επισκευής του ΡΕΞ, χαρακτηρίζοντας μάλιστα το τελευταίο ως «αγκάθι».

«Η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε εξαγγείλει πολλά έργα που όμως δεν σημαίνει ότι ήταν και έτοιμα, όπως για παράδειγμα το ΡΕΞ που βρίσκεται σε μια αλλοπρόσαλλη κατάσταση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Πάντως ο κ. Ξενάκης διαβεβαιώνει ότι τα έργα θα προχωρήσουν ενώ καλεί τις αντιπολιτεύσεις να συνεργαστούν μαζί του.

«Σκέπτομαι να διοργανώνω σύσκεψη κάθε μήνα με τους επικεφαλείς των αντιπολιτεύσεων έτσι ώστε να τους ενημερώνω για την πορεία των έργων», ανέφερε χαρακτηριστικά.