Διορία ενός έτους για ασφαλείς αθλητικές εγκαταστάσεις, μετά την θανατηφόρα πτώση μπασκέτας

Υπογράφτηκε ΚΥΑ των υπ. Εσωτερικών και Πολιτισμού
Τετ, 04/09/2019 - 15:04

Υπεγράφη η ΚΥΑ με την οποία δίνεται παράταση ενός έτους για τη νομιμοποίηση αθλητικών εγκαταστάσεων που εποπτεύονται από Δήμους και τη ΓΓΑ. Ειδικά για τους Δήμους το Υπουργείο Εσωτερικών έχει εντάξει στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» έργα περίπου 100 εκατ ευρώ, με σκοπό την ασφαλή λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Το ζήτημα της ασφάλειας των αθλητικών εγκαταστάσεωνμ σύμφωνα με το ΥΠΕΣ, ήταν το αντικείμενο της συνάντησης του υπουργού Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκου και του υφυπουργού Πολιτισμού, αρμοδίου για θέματα Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη.

Συμφωνήθηκε η στενή συνεργασία των δύο υπουργείων ώστε με κάθε τρόπο να ενισχυθεί η ασφάλεια των αθλητικών εγκαταστάσεων και η προσβασιμότητα των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Η συζήτηση θυμίζουμε ξεκίνησε μετά το τραγικό περιστατικό που συνέβη στη Δασκαλόπετρα με την πτώση της μπασκέτας που σκότωσε 19χρονο που παραθέριζε στο νησί μας.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Δήμος Χίου, ήδη πριν την έκδοση της ΚΥΑ, μέσω της Τεχνικής του Υπηρεσίας έχει κάνει μακροσκοπικό έλεγχο σε όλες αυτές τις εγκαταστάσεις ενώ το δημοτικό συμβούλιο έχει ήδη αποφασίσει την ανάθεση της πιστοποίησης των μπασκετών σε εξειδικευμένη με το αντικείμενο εταιρεία και την σταδιακή αντικατάσταση όσων δεν πληρούν τις προϋποθέσεις.

Το ζήτημα αφορά σχεδόν το 95% των γηπέδων της χώρας, που χρησιμοποιούνται είτε για αγωνιστικό αθλητισμό είτε για να ασκούνται οι πολίτες.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ,  εκτός από την ασφάλεια, οι διαχειριστές των αθλητικών χώρων θα πρέπει να μεριμνήσουν και για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ, τον φωτισμό, την περίφραξη κ.λπ.

Σύμφωνα με τον Τάκη Θεοδωρικάκο, «θα πρέπει να ληφθούν όλα τα μέτρα που απαιτούνται προκειμένου οι αθλητικές εγκαταστάσεις να επιτρέπουν την άθληση μέσα σε συνθήκες ασφάλειας των αθλουμένων, αλλά και να δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης στα άτομα με ειδικές ανάγκες».

Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι έχει καλέσει τους δημάρχους να διεξάγουν τους σχετικούς ελέγχους και εργασίες προκειμένου οι εγκαταστάσεις τους να έλθουν σε αυτό το επίπεδο, ενώ ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει κανένα άλλο χρονικό περιθώριο από αυτόν το συγκεκριμένο που δίνουμε σήμερα».

Από την πλευρά του, ο Λευτέρης Αυγενάκης σημείωσε ότι το 2019 «είναι η χρονιά όπου μπορούν να νομιμοποιηθούν και να αδειοδοτηθούν όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις, είτε είναι ολυμπιακές είτε ανήκουν στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, είτε στην Αυτοδιοίκηση α' και β' βαθμού», ενώ τόνισε ότι «δεν επιτρέπεται και δεν πρέπει να συνεχιστεί αυτή η προχειρότητα και αυτή η κατάσταση που υπάρχει σήμερα σε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις».

Ο υφυπουργός Αθλητισμού εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η διαδικασία αδειοδότησης θα αναδείξει κενά και προβλήματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των αθλητών, των παραγόντων, αλλά και των φιλάθλων στις κερκίδες, όπως και με την αντιμετώπιση της βίας. 

Όπως είπε, είναι επιβεβλημένη η ανάγκη «να τρέξουν όλοι, Σωματεία, Ομοσπονδίες αλλά, σε συνεργασία φυσικά και με τους ιδιοκτήτες -εντός και εκτός εισαγωγικών- των αθλητικών εγκαταστάσεων, έτσι ώστε να καλυφθούν όλα αυτά τα κενά που υπάρχουν και να απαντήσουμε και να καλύψουμε ένα μεγάλο μέρος ζητημάτων που προκύπτουν για την ασφάλεια αλλά και για την αντιμετώπιση της βίας στα ελληνικά γήπεδα».

Σχετικά Άρθρα