Δοκιμαστικά στο Δυτικό Αιγαίο πλωτό φράγμα

Δείτε το Βίντεο
Πέμ, 30/01/2020 - 13:15
φωτο αρχείου

Στη δοκιμαστική εφαρμογή πλωτών φραγμάτων στο δυτικό Αιγαίο, αναφέρεται δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινή" σημειώνοντας ότι  ιθύνων νους αυτής της ιδέας είναι ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής στα πλαίσια της αποτροπής μεταναστευτικών ροών. Μάλιστα τονίζεται ότι  τη χρήση αυτού του μέσου θα δοκιμάσει το Λιμενικό κι ανάλογα με την αποτελεσματικότητά του θα προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός για μεγαλύτερο φράγμα στο Ανατολικό Αιγαίο

Αναλυτικά η εφημερίδα αναφέρει:

"Ο διαγωνισμός, ο οποίος αναρτήθηκε στη Διαύγεια, αφορά πλωτό φράγμα 2.700 μέτρων, συνολικού προϋπολογισμού 500.000 ευρώ. Το συγκεκριμένο φράγμα θα τοποθετηθεί πιλοτικά στο Δυτικό Αιγαίο, προκειμένου να εκπαιδευθούν σε αυτό οι αρμόδιοι. Εφόσον η λειτουργία του κριθεί αποτελεσματική, θα προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός για μεγαλύτερο φράγμα, το οποίο και θα τοποθετηθεί στο Ανατολικό Αιγαίο.

Σημειώνεται ότι ήδη από την κρίση του 2015, τους διαγωνισμούς για το μεταναστευτικό διενεργεί το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ωστόσο τη χρήση αυτού του νέου μέσου είναι πιθανόν να πρέπει να κάνει το Λιμενικό. Σε κάθε περίπτωση, ιθύνων νους αυτής της ασύμμετρης ιδέας είναι ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο οποίος είναι, άλλωστε, ο υπεύθυνος για τον συντονισμό της επιτήρησης των συνόρων. Στόχος της κυβέρνησης είναι να καταδείξει ότι θαλάσσια σύνορα υπάρχουν και μπορεί να οριοθετηθούν με κάποιον τρόπο. Τα πλωτά αυτά φράγματα αγκιστρώνονται και έχουν και αισθητήρες (λάμπες) που τα κάνουν ορατά ακόμα και από απόσταση 10 χιλιομέτρων. Σχετική εμπειρία υπάρχει από τη χρήση τέτοιων φραγμάτων και από το Ισραήλ στη Γάζα, αλλά και στον κόλπο της Ακαμπα. Ωστόσο σε εκείνη την περίπτωση η χρήση ήταν πολύ περιορισμένη, καθώς τα θαλάσσια σύνορα του Ισραήλ σε αυτές τις περιοχές είναι πολύ μικρά."

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας στον Ant1

«Η Ελλάδα έχει χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής. Εξετάζουμε να ενισχύσουμε τα σύνορά μας με διάφορα μέσα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εξετάζουμε και το ενδεχόμενο να προμηθευτούμε πλωτά φράγματα σε ορισμένα περάσματα-σημεία.

Πρέπει πρώτα να δούμε αν μπορεί με ασφάλεια να φέρει τα αποτελέσματα που θέλουμε», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

stin_praxi_i_apotelesmatikotita_toy_plotoy_fragmatos

Σχετικά Άρθρα