Χίος, Σάββατο 18 Ιανουαρίου

Δύο χρόνια με 24% ΦΠΑ οι ακριτικές Οινούσσες και τα Ηρωικά Ψαρά!

Άμεση μείωση των συντελεστών ζητούν οι Δήμαρχοι των δύο νησιών
Τρί, 15/10/2019 - 15:39

 

Ενώ στα 5 νησιά – πύλες εισόδου προσφύγων και μεταναστών- οδεύουμε σε νέα παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, σύμφωνα με τη δήλωση του υφυπουργού, Ν. Μηταράκη, τα μικρά νησιά, στις περίπτωσή μας οι ακριτικές Οινούσσες και τα Ηρωικά Ψαρά, παραμένουν με ΦΠΑ 24%, όταν κανονικά θα έπρεπε – όπως λέει και ο Δήμαρχος των Ψαρών- να έχουν μηδενικούς συντελεστές.

Δύο χρόνια συμπληρώνονται στο τέλος του έτους από την μετάβασή τους στους υψηλούς συντελεστές ΦΠΑ, γεγονός που ο Δήμαρχος Οινουσσών, Γιώργος Δανιήλ, σε συνέντευξή του στο Ράδιο «Α» χαρακτήρισε «ταφόπλακα» για την τοπική κοινωνία.

«Το θέμα της επιστροφής στους μειωμένους συντελεστές πρέπει να παραμείνει ανοιχτό. Δεν μπορείς να τρως στην Λαγκάδα με 17% και στις Οινούσσες που είναι απέναντι με 24!», είπε και συνέχισε:

«Πρόκειται για ένα επαχθές, νησοκτόνο μέτρο το οποίο πρέπει να το λάβουν υπόψιν οι κυβερνώντες. Πώς θα επιχειρήσει κάποιος στις Οινούσσες με όλες αυτές τις επιβαρύνσεις».

«Η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ επιφέρει οικονομική αιμορραγία σε κατοίκους και επιχειρηματίες στα Ψαρά», σχολίασε ο Δήμαρχος του νησιού, Κώστας Βρατσάνος που θεωρεί ότι η παρούσα Κυβέρνηση οφείλει να άρει την αδικία, προαναγγέλλοντας κινήσεις μέσω των νέων πια διοικήσεων της περιφερειακής ένωσης δήμων και της ΚΕΔΕ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα έσοδα στα κρατικά ταμεία από τον ΦΠΑ στα μικρά νησιά είναι μηδαμινά, σε σχέση με τη ζημιά που επιφέρει ο υψηλότατος ΦΠΑ στις τοπικές κοινωνίες, γεγονός το οποίο επισήμαναν και οι δύο δήμαρχοι.

Σχετικά Άρθρα

Σάβ, 18/01/2020 - 07:08

Σχεδόν 139.000 «παράτυπες» αφίξεις μεταναστών καταγράφηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2019, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2013, ενώ οι επιστροφές στις χώρες καταγωγής καταγράφουν αύξηση, ανακοίνωσε σήμερα η ευρωπαϊκή υπηρεσία ελέγχου των συνόρων Frontex.

Η μείωση των αφίξεων στα εξωτερικά σύνορα, η οποία σημείωσε πτώση 92% σε σχέση με την κορύφωσή της το 2015, «οφείλεται κυρίως σε μια μείωση στις (μεταναστευτικές) οδούς της κεντρικής και της δυτικής Μεσογείου, ανακοίνωσε ο διευθυντής της Frontex Φαμπρίς Λεγκέρι σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

Αντίθετα, η ανατολική Μεσόγειος (Ελλάδα, Βουλγαρία, Κύπρος) γνώρισε αύξηση των διελεύσεων κατά 46% σε σχέση με το 2018, που ορίζονται σε 82.000. Ίδια τάση παρατηρήθηκε στα σύνορα της Κροατίας και της Ουγγαρίας, σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό.

Οι περισσότεροι μετανάστες που ακολουθούν αυτές τις οδούς της κεντρικής Μεσογείου και των δυτικών Βαλκανίων είναι Αφγανοί και Σύροι. Οι Αφγανοί αντιπροσωπεύουν εξάλλου την πρώτη εθνικότητα (σχεδόν το ένα τέταρτο) αυτών που φθάνουν στην ΕΕ.

Ο επικεφαλής της Frontex αιτιολόγησε την αύξηση από τη σύγκρουση στη Συρία αλλά και «την αστάθεια στο Αφγανιστάν, τις αλλαγές πολιτικής των ιρανικών και των πακιστανικών αρχών απέναντι στους Αφγανούς πολίτες» μεταξύ άλλων.

Σε αύξηση οι επιστροφές στις χώρες καταγωγής

Παρότι ο αριθμός των αφίξεων μειώνεται συνολικά, ο αριθμός των επιστροφών παράτυπων μεταναστών προς τις χώρες καταγωγής τους ουδέποτε ήταν τόσο υψηλός, καθώς ανήλθε στις 15.850 το 2019, πρόσθεσε ο Λεγκέρι.

Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις επιστροφής, σε συντονισμό με την Frontex, γίνονται κυρίως με πτήσεις τσάρτερ αλλά και από το 2018 με εμπορικές πτήσεις. Οι χώρες που εφάρμοσαν περισσότερο αυτές τις επιχειρήσεις είναι η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία και το Βέλγιο ενώ οι κυριότερες χώρες προορισμού είναι η Αλβανία, η Τυνησία και η Γεωργία.

Η Frontex πραγματοποίησε σχεδόν 600 πτήσεις παρακολούθησης-- προκειμένου να εντοπίσει διακινήσεις αλλά και πλοία που κινδυνεύουν στη θάλασσα -- πάνω από την κεντρική Μεσόγειο, το Αιγαίο, τη Μαύρη Θάλασσα, την Αδριατική και τη Βαλτική Θάλασσα αλλά και τα χερσαία σύνορα στην Πολωνία, τη Σλοβακία, την Κροατία και την Ουγγαρία.

Η υπηρεσία, την οποία η ΕΕ ενίσχυσε το 2019, αναμένεται να διαθέτει με ορίζοντα το 2027 μόνιμο σώμα 10.000 συνοριοφρουρών και ακτοφυλάκων για να βοηθά τα κράτη μέλη.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ