Δύο χρόνια με 24% ΦΠΑ οι ακριτικές Οινούσσες και τα Ηρωικά Ψαρά!

Άμεση μείωση των συντελεστών ζητούν οι Δήμαρχοι των δύο νησιών
Τρί, 15/10/2019 - 15:39

 

Ενώ στα 5 νησιά – πύλες εισόδου προσφύγων και μεταναστών- οδεύουμε σε νέα παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, σύμφωνα με τη δήλωση του υφυπουργού, Ν. Μηταράκη, τα μικρά νησιά, στις περίπτωσή μας οι ακριτικές Οινούσσες και τα Ηρωικά Ψαρά, παραμένουν με ΦΠΑ 24%, όταν κανονικά θα έπρεπε – όπως λέει και ο Δήμαρχος των Ψαρών- να έχουν μηδενικούς συντελεστές.

Δύο χρόνια συμπληρώνονται στο τέλος του έτους από την μετάβασή τους στους υψηλούς συντελεστές ΦΠΑ, γεγονός που ο Δήμαρχος Οινουσσών, Γιώργος Δανιήλ, σε συνέντευξή του στο Ράδιο «Α» χαρακτήρισε «ταφόπλακα» για την τοπική κοινωνία.

«Το θέμα της επιστροφής στους μειωμένους συντελεστές πρέπει να παραμείνει ανοιχτό. Δεν μπορείς να τρως στην Λαγκάδα με 17% και στις Οινούσσες που είναι απέναντι με 24!», είπε και συνέχισε:

«Πρόκειται για ένα επαχθές, νησοκτόνο μέτρο το οποίο πρέπει να το λάβουν υπόψιν οι κυβερνώντες. Πώς θα επιχειρήσει κάποιος στις Οινούσσες με όλες αυτές τις επιβαρύνσεις».

«Η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ επιφέρει οικονομική αιμορραγία σε κατοίκους και επιχειρηματίες στα Ψαρά», σχολίασε ο Δήμαρχος του νησιού, Κώστας Βρατσάνος που θεωρεί ότι η παρούσα Κυβέρνηση οφείλει να άρει την αδικία, προαναγγέλλοντας κινήσεις μέσω των νέων πια διοικήσεων της περιφερειακής ένωσης δήμων και της ΚΕΔΕ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα έσοδα στα κρατικά ταμεία από τον ΦΠΑ στα μικρά νησιά είναι μηδαμινά, σε σχέση με τη ζημιά που επιφέρει ο υψηλότατος ΦΠΑ στις τοπικές κοινωνίες, γεγονός το οποίο επισήμαναν και οι δύο δήμαρχοι.

Σχετικά Άρθρα