Χίος, Κυριακή 8 Δεκεμβρίου

«Είδα περισσότερους θανάτους στη Χίο από τροχαία στη Χίο απ’ ότι στον πόλεμο του Αφγανιστάν»

«Αυτοπροσώπως» την Πέμπτη στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV, με τον Διευθυντή της Χειρουργικής Κλινικής του Σκυλίτσειου, Ευκλείδη Χάψα.
Δείτε το Βίντεο
Κυρ, 03/11/2019 - 19:02

Ο Ευκλείδης Χάψας μιλάει με μια φυσική συστολή αλλά και με ακρίβεια. Εκπέμπει μια απλότητα, είναι προσιτός και δεν χρειάζεσαι πολύ μεγάλη επαφή μαζί του για να διαπιστώσεις ότι δεν είναι μια συνηθισμένη περίπτωση γιατρού.

Γιατί βλέπετε ο 55χρονος Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής του Σκυλίτσειου τα έχει δεί …όλα και κυρίως τα είδε… δυό φορές.

Κατ’ αρχήν είναι Πόντιος και οι Πόντιοι όσα χρόνια και να περάσουν από πάνω τους, το χνάρι της σκληράδας, της υπερηφάνειας, της ευαισθησίας και της αγάπης για την πατρίδα δεν φεύγει.

Οι παππούδες του Ευκλείδη, ακολούθησαν άλλη πορεία απ’ αυτήν των δικών μας, που από την Ιωνική γή βρέθηκαν πρόσφυγες στα νησιά και την υπόλοιπη Ελλάδα. Οι Πόντιοι όταν ο Κεμάλ αποφάσισε να τους… ανταλλάξει αναγκαστικά ή πήραν τον δρόμο προς την Δύση ή αυτοί του Ανατολικού Πόντου προς την Ανατολή. Έτσι βρέθηκαν δίπλα στον Καύκασο, με την ελπίδα της… επιστροφής που δεν ήρθε ποτέ.

Απεναντίας ήρθε ο Στάλιν και αποφάσισε άλλη μετακίνηση, άλλη μια προσφυγιά για τους Έλληνες που βρέθηκαν στην… Ασία, στο μακρινό Ουζπεκιστάν, στην Τασκένδη των, μαζί και οι διασωθέντες του Εμφυλίου, των 300.000 Ελλήνων!

Ο Ευκλείδης γεννιέται στην Σοβιετική Ένωση, ένα από τα δεκάδες χιλιάδες ελληνόπουλα που στο σχολείο και την συναναστροφή μιλάει Ρώσικα και στο σπίτι Ελληνικά και… Ποντιακά. Εισάγεται στο Πανεπιστήμιο της Τασκένδης, ένα από τα μεγαλύτερα Ιατρικά της αχανούς Σοβιετικής Ένωσης, την τελειώνει σε 5 χρόνια και ειδικεύεται στην Χειρουργική, γιατί μαγεύεται από την… μαχητική της φύση.

Όμως η ζωή τα φέρνει διαφορετικά αφού υπηρετώντας την στρατιωτική θητεία του, δύο χρόνια, ως γιατρός, βρίσκεται στα σύνορα με το Αφγανιστάν, περιθάλποντας Ρώσσους τραυματίες.

Τις εικόνες που είδε, τις κρατά για τον εαυτό του, θέλει να τις ξεχάσει αλλά τον συνοδεύουν παντού. Το μόνο που λέει συνέχεια είναι πως δεν υπάρχει μεγαλύτερη δυστυχία από τον πόλεμο.

Όμως ο Ευκλείδης ζεί και κάτι άλλο, την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και την έξαψη των εθνικισμών. Τότε κάνει ότι και οι άλλοι Έλληνες που μπορούν. Εκπληρώνει το όνειρο τριών γενιών, γυρίζει στην Πατρίδα.

Όμως η πατρίδα έχει τους δικούς της κανόνες. Δίνει ΔΙΚΑΤΣΑ για αναγνώριση του πτυχίου του, αλλά μέχρι τότε δουλεύει ακόμα και στην οικοδομή, μέχρι που η αναγνώριση γίνεται αλλά ο Ευκλείδης τα κάνει όλα εις… διπλούν, αφού ξανακάνει ειδικότητα στον Ευαγγελισμό και ξανακάνει Αγροτικό στην Εύβοια, μέχρι που διορίζεται στο Νοσοκομείο Σπάρτης.

Στη Χίο τον φέρνει ο Χειρουργός Γιώργης Αμύγδαλος, που ψάχνει με το… κερί Χειρουργούς στη Χίο όταν ένας Καθηγητής του στο Πανεπιστήμιο, του συστήνει ανεπιφύλακτα τον Ευκλείδη, οπότε χτυπάει… φλέβα που λέμε.

Ο Ευκλείδης Χάψας παραμένει από τότε μάχιμος, εξελίσσεται, περνάει πολλά… 48ωρα σερί στο Νοσοκομείο, χειρουργεί σήμερα επικεφαλής μιας ομάδας τεσσάρων συναδέλφων του, χωρίς δυστυχώς ειδικευόμενους αφού κανένας Έλληνας δεν μένει στη χώρα με μισθό 1000 ευρώ(!!!).

Μετρημένος στα λόγια του, θεωρεί ότι δεν υπάρχει εύκολη επέμβαση, αφού έχει δει άνθρωπο, τραυματισμένο στο… νύχι, να φεύγει από τη ζωή μετά από αλλεργικό σοκ σε φάρμακο.

Επισημαίνει ότι ευτυχώς βελτιώθηκε η κατάσταση με τα τροχαία, λόγω των προστίμων, που επιβάλλονται, αφού υπήρχε περίοδος που είδε περισσότερα περιστατικά θανάτων από τον… πόλεμο στο Αφγανιστάν και δηλώνει οπαδός της τάξης, της ασφάλειας, της νομιμότητας και των… συνόρων.

Εγώ, μας είπε εκτός μικροφώνου βλέπω ανθρώπους και όχι εθνικότητες, αλλά κάποια στιγμή, ας βρούν  οι πολιτικοί πιά θα είναι αυτή, θα πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε το… ΙΚΑ της Ευρώπης.

Λέει και άλλα πολλά ο Ευκλείδης Χάψας στον Γιάννη Τζούμα, την Πέμπτη στις 7.00 και στις 11.00 μ.μ. στην εκπομπή «Αυτοπροσώπως» στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV, που ειλικρινά έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον, γιατί εκτός των άλλων δεν είναι και… συνηθισμένα.

Εκτός αν είναι συνηθισμένο να λέει κάποιος ότι είναι ΑΕΚτζής… Ολυμπιακός ή ότι του αρέσει το γκρί χρώμα, γιατί είναι… αθόρυβο, προφανώς όπως εκείνος που έχει μάθει να είναι αθόρυβος και ουσιαστικός.

 

Σχετικά Άρθρα

Ανακοίνωση της ΛΑΣ
Κυρ, 08/12/2019 - 12:06

 

Στη συζήτηση που έγινε για κινητοποιήσεις για το προσφυγικό-μεταναστευτικό στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο και στην τοποθέτηση του Δημάρχου Σταμάτη Κάρματζη , στο πνεύμα των αποφάσεων της Περιφέρειας ,  η Λαϊκή Συσπείρωση τόνισε ότι δεν υπάρχει ομοφωνία όσον αφορά το πλαίσιο των αιτημάτων, και βασικά οι περισσότεροι Δήμοι υιοθετούν τα κλειστά κέντρα, και διαφωνούν στον αριθμό των εγκλείστων και στην τοποθεσία που θα γίνουν.

Η Λαϊκή Συσπείρωση ψήφισε την κινητοποίηση της Τετάρτης για το κλείσιμο του Δήμου Χίου, αλλά δήλωσε ότι στηρίζει κινητοποιήσεις που θα γίνουν με βάση το πλαίσιο που κατέθεσε και στο δημοτικό και στο περιφερειακό συμβούλιο και είναι το εξής:

  • Να κλείσουν όλες οι υπάρχουσες δομές (hotspot) και να δημιουργηθεί σε κάθε νησί ένας επαρκής χώρος υποδοχής προσωρινής διαμονής, υποδοχής, καταγραφής και ταυτοποίησης και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, σε θέση που τα τυγχάνει της έγκρισης της τοπικής κοινότητας.
  • Άμεσος απεγκλωβισμός προσφύγων - μεταναστών από τα νησιά και τη χώρα. Μεταφορά τους σε ανθρώπινα κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Εκεί να διατυπώνονται τα αιτήματα ασύλου κλπ και από εκεί σύντομα και με ασφάλεια να πηγαίνουν στις χώρες που επιθυμούν.
  • Να καταργηθεί η συμφωνία Ελλάδας - ΕΕ - Τουρκίας και όποια άλλη συνθήκη τους εγκλωβίζει στα νησιά και τη χώρα. Δουβλίνο κλπ
  • Ιδιαίτερη μέριμνα και φροντίδα για τα ασυνόδευτα παιδιά, επανενώσεις οικογενειών, κανένας ανήλικος, έγκυος και ευάλωτος σε ακατάλληλες συνθήκες.
  • Πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων στο άσυλο, όχι στην καταστολή και την καταπάτηση θεμελιωδών διεθνών και κατοχυρωμένων δικαιωμάτων.
  • Καμιά εμπλοκή των ΜΚΟ στο προσφυγικό-μεταναστευτικό.
  • Να αποζημιωθούν στο 100% όσοι κάτοικοι έχουν υποστεί ζημιές από τις συνέπειες του μακροχρόνιου εγκλωβισμού.

Η κινητοποίηση  που γίνεται από τη μεριά δημάρχων και της περιφέρειας για κλείσιμο των υπηρεσιών για 1 ημέρα είναι προκλητική όταν στην ουσία και από τα αιτήματα τους δέχονται την ύπαρξη δομών στα νησιά είτε κλειστά είτε ανοιχτά, αποδεχόμενοι ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί θα παραμείνει για χρόνια εγκλωβίζοντας στα νησιά μας χιλιάδες κόσμου που έφυγαν κατατρεγμένοι από την περιοχή τους.

ΧΙΟΣ 8-12-2019