
Επιφυλάξεις και επί της διαδικασίας και επί της ουσίας για τη συμφωνία των 19 ηγετών των κρατών μελών της Ευρωζώνης, διετύπωσε το πρωί από το Ράδιο «Α» ο Βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης, ο οποίος εκτίμησε επίσης ότι οι διεργασίες που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα, τόσο στο κόμμα τους όσο και στην Κυβέρνηση θα είναι επώδυνες.
Διαδικαστικά πάντως εκτιμά ότι τα νομοσχέδια που προτάσσεται να ψηφιστούν μέσα στις επόμενες δύο ημέρες δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει, μέσα σ’αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, αλλά απαιτείται τουλάχιστον ο διπλάσιος χρόνος, ακόμα κι αν περάσουν με τη διαδικασία του κατ’επείγοντος, ενώ επί της ουσίας αναφέρθηκε στις επιφυλάξεις του για το Ταμείο Εγγυοδοσίας.
Αναλυτικά σημείωσε:
«Τη συμφωνία την πληροφορούμαστε από δηλώσεις, οι οποίες σε κάποια σημεία είναι και αντικρουόμενες. Νομίζω ότι θα πρέπει να τη δούμε γραπτή και συγκεκριμένη και εκεί να διατυπώσουμε τις απόψεις μας. Καταρχήν οφείλω να διατυπώσω κάποιες επιφυλάξεις διαδικαστικές, δηλαδή το κατά πόσον πρακτικά μέσα σε δύο ημέρες θα είναι δυνατόν να ψηφιστούν νομοθετήματα. Ακόμα και για τη διαδικασία του κατεπείγοντος οπωσδήποτε χρειάζονται διαδικασίες τις οποίες νομίζω ότι το ελληνικό κοινοβούλιο σε καμία περίπτωση δεν είναι διατεθειμένο να τις καταστρατηγήσει. Πρέπει τα σχέδια νόμου να έρθουν στις αρμόδιες επιτροπές, οι οποίες θα είναι και πολλές, διότι αφορούν διάφορα ζητήματα – εργασιακά, ασφαλιστικά, της δικαιοσύνης, οικονομικά- και όταν διατυπωθούν κανονικά και γίνουν οι εισηγήσεις των επιτροπών θα έρθουν στην ολομέλεια προς ψήφιση. Νομίζω ότι τα χρονικά περιθώρια που τίθενται αυτή τη στιγμή είναι ασφυκτικά και δεν ξέρω αν αυτά μπορούν να τηρηθούν.
Επί της ουσίας υπάρχουν ζητήματα τα οποία θα πρέπει να δούμε. Επιφυλάξεις διατυπώνω επίσης και για το Ταμείο Εγγυοδοσίας, τι είναι αυτό, τι αρμοδιότητες έχει, πως εποπτεύεται, τι επιλέγει να αξιοποιήσει – πουλήσει, αλλά και σε διάφορα άλλα ζητήματα, για τα οποία περιμένω τη γραπτή ενημέρωση.»
Στο ερώτημα εάν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να υποστηρίξει ένα τέτοιο πακέτο μέτρων, αντίθετο ως προς τις εξαγγελίες του κατέληξε λέγοντας:
«Πολλά από τα ζητήματα αυτά είναι πάρα πολύ δύσκολα και θεωρώ ότι θα έχουν πρόβλημα να υποστηριχθούν, όπως επανειλημμένα το ‘χουμε πει αυτό και στην κοινωνία και στη Βουλή. Θα έχουν μεγάλες δυσκολίες.
Ας μην βιαστούμε όμως, ας περιμένουμε να δούμε το κείμενο και να τοποθετηθούμε με ψυχραιμία και νηφαλιότητα και νομίζω ότι είναι πολύ βασικό για το ΣΥΡΙΖΑ, για την Κυβέρνηση, πέραν όλων αυτών των δυσκολιών που έχουν προκύψει αυτή τη στιγμή και της τραγικής συγκυρίας στην οποία βρίσκεται η χώρα, έχει μεγάλη σημασία – νομίζω – να διατηρήσει τη φυσιογνωμία του ως πολιτικό κόμμα και τα πολιτικά χαρακτηριστικά της ως κυβέρνηση. Είναι ζητήματα που οφείλουμε να συνεκτιμήσουμε.
Θα είναι εξαιρετικά επώδυνες οι διεργασίες που θα ακολουθήσουν.»






































