Χίος, Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου

Επιστολή κάλεσμα προς το ΕΚ Χίου για απεργία στις 18/2

Σάβ, 15/02/2020 - 07:07
ΠΑΜΕ

 

          Με την επιστολή μας αυτή καλούμε τη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Χίου να καλέσει σε απεργία τα Σωματεία της δύναμής του την Τρίτη 18/2, ενάντια στον αντιασφαλιστικό νόμο της κυβέρνησης. Με το νέο κατάπτυστο νομοσχέδιο της ΝΔ όχι μόνο δεν καταργείται ο νόμος Κατρούγκαλου του ΣΥΡΙΖΑ αλλά επεκτείνεται σε μια πιο θωρακισμένη έκδοση. Μετατρέπεται η Ασφάλιση σε ατομική υπόθεση, ανάλογα με την τσέπη του καθενός, σε "επένδυση" και τζόγο!

          Το νέο νομοσχέδιο Βρούτση – Κατρούγκαλου, διατηρεί τη δουλειά μέχρι τα γεράματα, στα 67, με σύνταξη – επίδομα και δραστική μείωση συντάξεων. Δεν αφορά όμως μόνο τη σύνταξη ή το ύψος της, αλλά το σύνολο των δικαιωμάτων μας όπως τη μητρότητα, την ασφάλιση των παιδιών, τα εμβόλιά τους, τα φάρμακα και τις ιατρικές εξετάσεις, την προστασία απέναντι στον επαγγελματικό κίνδυνο, την προστασία των ΑμεΑ και πολλά άλλα.

          Είναι ανάγκη να προσπεράσουμε την κατάπτυστη στάση της ΓΣΕΕ, που η σχετική ανακοίνωσή της θυμίζει κυριολεκτικά θέση του Υπ. Εργασίας. Συγκεκριμένα, οι διορισμένοι της ΓΣΕΕ λένε ότι το νομοσχέδιο φέρνει «ελαφρές βελτιώσεις» και ότι «δεν προωθεί ουσιαστικά την κοινωνικοασφαλιστική μεταρρύθμιση, αλλά μόνο την οργανωτικο-λειτουργική και διαδικαστική ενοποίηση», όταν ακόμα και αυτή η ενοποίηση ΕΦΚΑ - ΕΤΕΑΕΠ προετοιμάζει την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων, για την οποία δε λένε κουβέντα. Επίσης, «...επιδιώκει εξαντλητικό, σοβαρό και υπεύθυνο διάλογο για τη διασφάλιση ενός ασφαλιστικού συστήματος που θα εγγυάται τις παρούσες και τις επόμενες γενιές...»!

          Η διορισμένη ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, δίνει για μια ακόμα φορά διαπιστευτήρια στην κυβέρνηση και τα αφεντικά της. Είναι οι ίδιοι που πριν λίγες ημέρες υπέγραψαν στα κρυφά, πίσω από τις πλάτες των εργατών πάγωμα των μισθών ως το τέλος του έτους! Τώρα, δηλώνουν την πλήρη σύμπλευσή τους με τους κυβενητικούς σχεδιασμούς στο νέο ασφαλιστικό-λαιμητόμο ως απεργοσπάστες. Θέλουν σιγή νεκροταφείου και στο πλάι της κυβέρνησης και των κατασταλτικών μηχανισμών, να καταπνίξουν κάθε φωνή αντίστασης.

          Η απεργία αυτή πρέπει να αποτελέσει και βήμα καταδίκης της αντιδημοκρατικής απόφασης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης να επιτάξει χώρο στη Χίο και τα νησιά για νέα υπερδομή-φυλακή προσφύγων και μεταναστών. Πρέπει να γίνει σταθμός στον αγώνα για: καμιά δημιουργία νέου χοτ σποτ κλειστού ή ανοικτού, το κλείσιμο των υπαρχόντων για απεγκλωβισμό των προσφύγων από τα νησιά προς τις χώρες προορισμού τους, κόντρα στην απόφαση ΕΕ-Τουρκίας-Ελλάδας.

          Καλούμε το ΕΚ Χίου να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να πάρει τώρα απόφαση για την απεργία στις 18/2, για να μπορέσουν οι εργαζόμενοι του νομού μας να συμμετάσχουν καθώς και στη συμμετοχή στη δράση του ΝΤ Χίου της ΑΔΕΔΥ στο Αίπος ενάντια στη δημιουργία νέου hot spot φυλακής.

Άρης Μιχαλάκης, Πρόεδρος Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων

Βαρβάκης Νίκος, μέλος ΔΣ Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων

Σίμου Ευγενία, μέλος ΔΣ Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων

Μαρίνα Κυριάκου, μέλος ΔΣ Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων

Ράνια Δημητρίεβιτς, μέλος ΔΣ Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων

Γιασεμή Κωνσταντινούδη, μέλος ΔΣ Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων

Ξένος Αξιώτης, μέλος ΔΣ Σωματείου Οικοδόμων

Νίκος Μερούσης, μέλος ΔΣ του ΕΚ Χίου

Σχετικά Άρθρα

Δήλωση Ανδρέα Μιχαηλίδη για το σκηνικό "μετωπικής" σύγκρουσης κυβέρνησης - τοπικών κοινωνιών στα νησιά
Δευ, 24/02/2020 - 11:32

Σε δήλωσή του ο Βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης, καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι επέλεξε  "το δρόμο της ρήξης και της αυταρχικότητας απέναντι στις τοπικές κοινωνίες προκειμένου να προχωρήσει τς τις απαράδεκτες επιλογές της στο προσφυγικό-μεταναστευτικό".

"Η έλλειψη διαβούλευσης, οι διαρκείς μεταστροφές που προδίδουν ανεπάρκεια συγκροτημένου σχεδίου, οι καθυστερήσεις και παλινωδίες, η σχετικοποίηση των αρχών του διεθνούς δικαίου, οι επιτάξεις τεράστιων περιοχών και οι φωτογραφικές διαδικασίες ανάθεσης αποτελούν τις ψηφίδες αυτής της επικίνδυνης, ιδεοληπτικής αλλά και αδιέξοδης πολιτικής", αναφέρει ο κος Μιχαηλίδης και καθιστά υπεύθυνο προσωπικά τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, βουλευτή Χίου κ. Μηταράκη και την κυβέρνησή για ό,τι πρόκειται να συμβεί.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι  η κοινωνία της Χίου με ενότητα, μακριά από μισαλλόδοξες και ξενοφοβικές λογικές, είναι βέβαιο ότι θα αντιπαρατεθεί στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς με τρόπο συντεταγμένο και ειρηνικό.

"Οφείλουμε όλοι να συμπαραταχθούμε σε αυτήν την προσπάθεια", καταλήγει ο Βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ.