Χίος, Σάββατο 4 Απριλίου

Ερώτηση στη Βουλή για το πρόγραμμα δάσωσης

Θα διατηρηθεί η ευνοϊκή, για τους μαστιχοπαραγωγούς, διάταξη για τα 2 στρέμματα, ρωτά ο Ανδρέας Μιχαηλίδης
Παρ, 07/02/2020 - 16:13

Ερώτηση αναφορικά με το μέτρο της δάσωσης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) κατέθεσε ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης. Η ερώτηση απευθύνεται προς τα συναρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και συνυπογράφεται από άλλους 11 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Το μέτρο της δάσωσης (υπομέτρο 8.1 του ΠΑΑ) είναι πολλαπλά ωφέλιμο, καθώς συνδυάζει την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος με οικολογικούς στόχους και την εν γένει η άμβλυνση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Το σημαντικό σημείο όσον αφορά τα νησιά και ειδικά τη Χίο, είναι ότι μετά από πρόταση των μαστιχοπαραγωγών, ο Α. Μιχαηλίδης είχε εισηγηθεί στη διάρκεια της προηγούμενης διακυβέρνησης μείωση της ελάχιστης απαιτούμενης έκτασης από τα 5 στα 2 στρέμματα ειδικά για τα νησιά του Αιγαίου. Η εισήγηση αυτή, στη βάση της αρχής της νησιωτικότητας, είχε γίνει δεκτή και είχε ενταχθεί στην 1η τροποποίηση του ΠΑΑ το καλοκαίρι του 2017. Δεδομένου ότι το μαστιχόδεντρο περιλαμβάνεται στον κατάλογο των ειδών δάσωσης, η ειδική αυτή πρόβλεψη αναμένεται να διευκολύνει τη φύτευση νέων μαστιχόδεντρων στη Χίο, αλλά και γενικά να ευνοήσει τη δάσωση και να δημιουργήσει εναλλακτικούς, φιλικούς στο περιβάλλον τρόπους ενίσχυσης του αγροτικού εισοδήματος

Οι Υπουργοί ερωτώνται πότε θα δημοσιευθεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος για το εν λόγω μέτρο και καλούνται να επιβεβαιώσουν ότι θα διατηρηθεί η θετική πρόβλεψη για τα νησιά.

Σχετικά Άρθρα

"Κουράγιο θα νικήσουμε"
Σάβ, 04/04/2020 - 07:29

Τον προβληματισμό του για τα δύο μεγάλα γεγονότα που έχουν βρεθεί στην επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα, του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας και της συνάθροισης των πιστών στους ναούς, εξέφρασε από τον άδειο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αθηνών, όπου χοροστάτησε στην Ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος.

«Δεν έκλεισαν οι εκκλησίες με χαρά, έκλεισαν με δυσκολία και με πόνο, αλλά δεν γινόταν αλλιώς», τόνισε και πρόσθεσε ότι «τις κλείσαμε για να μη γίνουν τα πράγματα χειρότερα».

Ο Μακαριώτατος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς όλους όσοι παλεύουν για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ ζήτησε να σηκωθεί όρθιος ο λαός από τα σπίτια του, τις «κατ' οίκον εκκλησίες», όπως τα χαρακτήρισε, και να ψάλουν όλοι μαζί "τη Υπερμάχω".

Σε ό,τι αφορά τον εορτασμό του Πάσχα, επισήμανε ότι «όλοι θέλουμε να το γιορτάσουμε, αλλά πρέπει να υπακούσουμε. Ας φύγει αυτή η λαίλαπα και να γιορτάσουμε».

Ακολούθως, μίλησε για κάποια άτομα τα οποία έζησαν και άλλες τέτοιες δύσκολες στιγμές, πολέμου, πείνας, κατακτήσεων και όμως άντεξαν και το ίδιο ευχήθηκε και για τους πιστούς που τον άκουγαν από τα σπίτια τους… «Εύχομαι να είμαστε πειθαρχικοί και να έχουμε κουράγιο. Εμείς οι μεγαλύτεροι που ζήσαμε κακές μέρες, πολέμους, κατακτήσεις, έρχεται μέσα μας η δύναμη και μας λέει ‘κουράγιο, και αυτό θα περάσει'», πρόσθεσε.

Τέλος, πριν από την απόλυση εμφανίστηκε αισιόδοξος: «Κουράγιο και θα νικήσουμε!».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ