Ερώτηση του ΚΚΕ για τους εργαζόμενους της εταιρείας «Αφοί Κασσουδάκης ΑΕ»

Πέμ, 23/12/2021 - 14:54

Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία ζητά να ληφθούν μέτρα για τη στήριξη των εργαζομένων στη μεταφορική εταιρεία «Αφοί Κασσουδάκης ΑΕ», κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ.

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Χρήστος Κατσώτης, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Διαμάντω Μανωλάκου και Θανάσης Παφίλης:

«Λίγα 24ωρα πριν τις εορτές των Χριστουγέννων περισσότεροι από 200 εργαζόμενοι στη μεταφορική εταιρεία ΑΦΟΙ ΚΑΣΣΟΥΔΑΚΗΣ ΑΕ πετάχτηκαν κυριολεκτικά στον δρόμο, απλήρωτοι και χωρίς να διασφαλίζεται κανένα δικαίωμά τους.

Η εργοδοσία ενημέρωσε τους εργαζόμενους ότι σταματάει η λειτουργία της εταιρείας και ότι δεν υπάρχει διαθέσιμο ταμείο για να τους αποπληρώσει τα δεδουλευμένα του Δεκέμβρη, ούτε να τους καταβάλει το Δώρο Χριστουγέννων. Φυσικά ούτε λόγος δεν γίνεται για τις δεκάδες άδειες που χρωστάει στην πλειοψηφία των εργαζομένων.

Η εργοδοσία ανακοίνωσε στους εργαζόμενους ότι δεν μπορεί να τους απολύσει, γιατί δεν μπορεί να καταβάλει τις αποζημιώσεις τους, κρατώντας τους ουσιαστικά ομήρους. Μάλιστα, τους κάλεσε να απευθυνθούν σε δικηγόρο για να καταφέρουν να πάρουν όσα τους χρωστάει.

Οι εκατοντάδες εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους βρίσκονται κυριολεκτικά ξεκρέμαστοι και κυριαρχεί μεγάλη αβεβαιότητα για το "τι μέλλει γενέσθαι" με το εισόδημά τους.

Θεωρούμε επιβεβλημένο να υπάρξει τώρα κρατική μέριμνα, ώστε να διασφαλιστούν τα στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει η Κυβέρνηση ώστε:

• Να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα μεροκάματα οι εργαζόμενοι.

• Να πληρωθούν μέχρι και της τελευταίας μέρας των αδειών που τους χρωστάει η εργοδοσία.

• Να καταβληθούν όλες οι υπερωρίες.

• Να αποδοθεί στους εργαζόμενους το δώρο Χριστουγέννων.

• Να δοθεί πλήρης αποζημίωση απόλυσης σε όλους τους εργαζόμενους».

Σχετικά Άρθρα