Χίος, Πέμπτη 13 Αυγούστου

Ερώτηση Βουλευτών του ΚΚΕ για τη σίτιση και τη στέγαση των φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Τετ, 30/10/2019 - 20:47
KKE

Το Πανεπιστήμιου Αιγαίου έχει συνολικά 18 τμήματα σε 6 νησιά (Μυτιλήνη, Ρόδο, Σάμο, Χίο, Λήμνο, Σύρο). Σε αυτό φοιτούν σήμερα 15.575 προπτυχιακοί φοιτητές, 1.900 μεταπτυχιακοί, 625 υποψήφιοι διδάκτορες. Από το σύνολο των 18.100 προπτυχιακών, μεταπτυχιακών, υποψηφίων διδακτόρων σιτίζονται μόλις οι 1.966, δηλαδή το 11%. Η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη όσο αφορά στη στέγαση, αφού δωρεάν στέγαση είτε σε μισθωμένα δωμάτια, είτε σε ιδιόκτητες εστίες διατίθεται από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου μόνο σε 685 φοιτητές, δηλαδή σε 3,8%.

Αυτή η εκρηκτική κατάσταση, παράλληλα με τα υψηλά ενοίκια που υπάρχουν στα νησιά, που πολλές φορές ξεπερνάνε τα 260-300 € για μια γκαρσονιέρα, οδηγεί χρόνο με το χρόνο χιλιάδες φοιτητές να εγκαταλείπουν τις σπουδές τους, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους ώστε να ανταποκριθούν στο υπέρογκο κόστος σπουδών.

Την ίδια στιγμή, ακόμα και για αυτούς τους ελάχιστους φοιτητές που είναι δικαιούχοι για δωρεάν σίτιση και στέγαση, αυτή δεν κατοχυρώνεται για όλα τα έτη φοίτησης. Οι δικαιούχοι στη σίτιση αλλάζουν κάθε 15 μέρες. Μάλιστα, αν ένας φοιτητής δεν σιτιστεί τουλάχιστον 4 φορές (δηλαδή, δύο μέρες, μεσημεριανό και βραδινό) κάθε δεκαπενθήμερο τότε χάνει το δικαίωμα της δωρεάν σίτισης. Δηλαδή, αν ένας φοιτητής αρρωστήσει χάνει το δικαίωμα της δωρεάν σίτισης! Οι δικαιούχοι στη στέγαση αλλάζουν κάθε χρόνο, ενώ δεν λείπουν και τα απαράδεκτα φαινόμενα όπως να ζητιούνται 98€ από τους εστιακούς φοιτητές στη Σάμο αν θέλουν να αφήσουν τα πράγματα τους στο δωμάτιο τους κατά την καλοκαιρινή περίοδο Ιουλίου – Αυγούστου. Το ίδιο ισχύει και για τους εστιακούς φοιτητές της Μυτιλήνης, ενώ ακόμα στη Ρόδο οι φοιτητές που διαμένουν σε ενοικιαζόμενα δωμάτια καλούνται να φύγουν την καλοκαιρινή περίοδο ώστε να νοικιαστούν σε τουρίστες. 

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε:

  • Να εξασφαλιστεί δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου χωρίς να ισχύει το απαράδεκτο καθεστώς της δεκαπενθήμερης αλλαγής των δικαιούχων.
  • Να δοθεί έκτακτο κονδύλι από το Υπουργείο Παιδείας για τη χρηματοδότηση της στέγασης των φοιτητών, για χορήγηση έκτακτου φοιτητικού επιδόματος σε όσους φοιτητές δεν έχουν δωμάτιο σε εστία, για υπενοικίαση ξενοδοχείων για την άμεση κάλυψη της στέγασης των φοιτητών.
  • Να ανεγερθούν νέες εστίες και στα 6 νησιά που έχει τμήματα το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, που να καλύπτουν τις ανάγκες των φοιτητών στη δωρεάν στέγαση, με σύγχρονους όρους διαβίωσης.

 

 

Οι Βουλευτές

 

Κομνηνάκα Μαρία

Μανωλάκου Διαμάντω

Συντυχάκης Μανώλης

Σχετικά Άρθρα

Τετ, 12/08/2020 - 20:23

 

       Βολισσιανό, χαρακτηρίζει τον Μιχάλη Κράτσιο – Κοτσακά, υφυπουργό Άμυνας των ΗΠΑ το Κοινοτικό Συμβούλιο Βολισσού με το παρακάτω συγχαρητήρια επιστολή.

Το Συμβούλιο Κοινότητας Βολισσού, εκφράζοντας τη χαρά και τη συγκίνηση όλων των συγχωριανών απέστειλε συγχαρητήρια επιστολή στον εξαίρετο Βολισσιανό κ. Μιχάλη Κράτσιο – Κοτσακά για την τοποθέτησή του στη θέση του υφυπουργού Άμυνας των Η.Π.Α.

       Γνωστός στους περισσότερους από τις συχνές επισκέψεις του στο χωριό του, τόσο ο νέος υφυπουργός όσο και οι γονείς του, ο κ. Γιάννης Κράτσιος και η κ. Μαίρη Κοτσακά αποτελούν πρόσωπα αγαπητά στη μικρή κοινωνία της Βολισσού.

       Φέτος, λόγω του κορωνοϊού, ο Μιχάλης Κράτσιος – Κοτσακάς δεν μπόρεσε να έρθει στη Βολισσό, όμως πέρσι το καλοκαίρι είχε έρθει  για σύντομες διακοπές, αν και  ήταν ήδη, διευθυντής του Γραφείου Τεχνολογίας του Λευκού Οίκου.

       Στη συγχαρητήρια επιστολή του το Συμβούλιο Κοινότητας Βολισσού αναφέρει:

        «Κύριε υφυπουργέ, Αγαπητέ Μιχάλη

          Οι κάτοικοι της Βολισσού και οι όπου γης Βολισσιανοί αισθάνθηκαν ξεχωριστή χαρά και μεγάλη περηφάνεια μόλις πληροφορήθηκαν την τοποθέτησή σας στη θέση του υφυπουργού Άμυνας των ΗΠΑ.

         Τα συναισθήματα αυτά είναι απόλυτα φυσιολογικά γιατί και η οικογένειά σας και εσείς προσωπικά είστε άνθρωποι που από τα παιδικά σας χρόνια ζυμωθήκατε με τα Βολισσιανά στοιχεία και έχετε την αμέριστη εκτίμηση των συγχωριανών σας. 

         Για την εκτίμηση προς το πρόσωπό σας και την οικογένειά σας δεν στηριζόμαστε σε αόριστες πληροφορίες τρίτων, αλλά στην προσωπική αντίληψη των ανθρώπων που σας γνωρίζουν προσωπικά και είναι η μεγάλη πλειοψηφία των Βολισσιανών.

        Οι εξαιρετικές σπουδές σας, η επιστημονική και τεχνοκρατική εμπειρία σας και το ήθος σας εγγυώνται ότι και στο μέλλον θα εξακολουθείτε να τιμάτε τη Βολισσό με τις επιτυχίες σας.

        Διερμηνεύοντας τα αισθήματα όλων των Βολισσιανών σας απευθύνουμε τα πιο θερμά μας συγχαρητήρια και περιμένουμε, με λαχτάρα, τη στιγμή που οι συνθήκες και οι υποχρεώσεις σας θα σας επιτρέψουν να ξαναβρεθείτε ανάμεσά μας προκειμένου να σας υποδεχτούμε με όλη μας την αγάπη και με κάθε τιμή.

 

              

                                                                      Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου

                                                                                                                                                                                                                       Κοινότητας Βολισσού

                                                                                                   

                                                  

 

                                                                               Σωτ. Παραδείσης