Χίος, Τετάρτη 5 Αυγούστου

Φύγε με το ζόρι, λέει ο Σύριζα στον Γ. Επιτροπάκη!

Εκλογές 2019 περιφερειακές πάνω 766x105

Εκλογές 2019 δημοτικές πάνω 766x105

Το νέο ήθος εξουσίας σε όλο του το μεγαλείο· Δεν τους κάνει το χατίρι ο Διοικητής του Νοσοκομείου
Τετ, 06/05/2015 - 16:12

Οταν απωλεσθεί το αίσθημα της ντροπής όλα είναι δυνατά. Ο Σύριζα ευαγγελιζόταν ότι παίρνοντας την εξουσία θα επικρατούσε η διαφάνεια, η αξιοκρατία, θα σταματούσαν οι κομματικοί διορισμοί και άλλα ηχηρά. Πριν ακόμα συμπληρωθούν οι 100 μέρες διακυβέρνησης, φρόντισαν να καρατομήσουν τον Χρήστο Μπελλέ από τη Βιβλιοθήκη "Κοραή" και τώρα ακολουθεί η σειρά του Διοικητή του Νοσοκομείου, που αυτόν τυπικά δεν μπορούν να "κλαδέψουν", αφού επίσης προσελήφθη μετά από διαγωνιστική διαδικασία αλλά η θητεία του δεν έχει λήξει. Μάλιστα στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. του Νοσοκομείου έγινε σαφές από τον Διοικητή ότι είναι τέτοιο το έργο που έχει συντελεστεί, τόσες οι εκκρεμότητες που έχουν δρομολογηθεί, τόσο αναίτιος ο εξαναγκασμός παραίτησης, που δεν θα τους κάνει το χατίρι. Αν θέλουν ας με απολύσουν, είπε στο Δ.Σ. ο Γ. Επιτροπάκης, «δεσμεύομαι από τώρα αν μου επιδικαστεί αποζημίωση, αυτή να την καταθέσω υπέρ του "Σκυλίτσειου"», συμπλήρωσε. Χαρακτηριστική πάντως του κλίματος και της απώλειας ντροπής από το κυβερνών κόμμα είναι η παρακάτω ανακοίνωση του Σύριζα:

"Την Πέμπτη 30/4/2015 έληξε η προθεσμία που είχε δώσει ο υπουργός Υγείας κ. Κουρουμπλής στον Διοικητή του Νοσοκομείου κ. Επιτροπάκη, -όπως και στους άλλους διοικητές των νοσοκομείων– για να υποβάλει την παραίτησή του. Ο κ. Επιτροπάκης ακολουθώντας τη γραμμή του κόμματός του «σφυρίζει» αδιάφορα και περιμένει να εξαναγκαστεί η κυβέρνηση σε απόλυσή του, οπότε να έχει το δικαίωμα να ζητήσει αποζημίωση. Σε δημοσίευμα όμως της 4ης/5/2015 σε τοπική εφημερίδα εκπλαγήκαμε ευχάριστα διαβάζοντας τις δηλώσεις του κ. Επιτροπάκη, σύμφωνα με τις οποίες παραμένει στη θέση του όχι για να πάρει αποζημίωση αλλά για να φέρει σε πέρας το ημιτελές εποικοδομητικό του έργο. Οφείλουμε λοιπόν μια συγνώμη στον κ. Επιτροπάκη διότι παρεξηγήσαμε τις αγαθές και καλοπροαίρετες προθέσεις του και βιαστήκαμε να τον κατηγορήσουμε ότι προτίθεται να ζητήσει αποζημίωση από την καθημαγμένη οικονομία που άφησε το κόμμα του, ακολουθώντας μνημονιακές πολιτικές, από μία κυβέρνηση που ασφυκτιά από τον βρόγχο που της έχουν περάσει τα εγχώρια και ευρωπαϊκά συμφέροντα και που αγωνίζεται να βρει τρόπο να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Βιαστήκαμε να βγάλουμε συμπεράσματα παρασυρόμενοι από συντρόφους του Νοσοκομείου «Ελπίς», οι οποίοι μας πληροφόρησαν ότι ο κ. Επιτροπάκης φεύγοντας από τη θέση του διοικητή στο νοσοκομείο τους, ζήτησε αποζημίωση. Λάθος μας; Τα ερωτήματα όμως που παραμένουν είναι τα εξής:

1. Αφού δεν προτίθεστε να ζητήσετε αποζημίωση για ποιο λόγο δεν παραιτηθήκατε κ. Επιτροπάκη στις 30/4; Αν όντως υπάρχουν ζητήματα που εκκρεμούν μπορούσατε να τα παραδώσετε στον επόμενο διοικητή ως είθισται. Άλλωστε για το καλό του Νοσοκομείου παλεύουμε όλοι και όχι για την «τσέπη» μας.

2. Αν πάλι παραμένετε για να πάρετε την αποζημίωση και να την δωρίσετε –όπως δηλώσατε- στο Νοσοκομείο, θα το εκτιμούσαμε δεόντως αν το δηλώνατε αυτό και γραπτώς προς το υπουργείο. Ίσως έτσι να βοηθούσατε τον υπουργό να βρει -τουλάχιστον για το νησί μας- τα ισοδύναμα μέτρα για να καλύψει τα έξοδα που θα προκύψουν μετά την υλοποίηση της προεκλογικής δέσμευσης της κυβέρνησης,για ελεύθερη πρόσβαση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας όλων των ανασφάλιστων.

Όχι απλά παραμένει λοιπόν ο κ. Επιτροπάκης στη θέση του διοικητή επιθυμώντας ως φαίνεται να συνεχίσει το «τόσο εποικοδομητικό έργο του», αλλά προχωράει κιόλας με τη σύμφωνη γνώμη του Δ.Σ. σε δημοπράτηση για εκποίηση περιουσίας του Νοσοκομείου. Δηλώνει ότι πέτυχε καλή τιμή. Ας αναρωτηθούμε όμως σε ποια εποχή; Ξεκαθαρίζουμε ότι δεν είμαστε κάθετα αντίθετοι στην πώληση αναξιοποίητης περιουσίας του Νοσοκομείου. Αλλά όχι σε περίοδο οικονομικής κρίσης, όχι όταν η λιτότητα που επέβαλε η Γερμανία στην Ελλάδα έριξε τις αντικειμενικές αξίες τόσο χαμηλά ώστε να μπορούν να αγοράζουν τα γερμανικά συμφέροντα τα «φιλέτα» του ελληνικού δημοσίου σε εξευτελιστικές τιμές. Ας αναρωτηθούν όλοι όσοι βιάστηκαν να στηρίξουν αυτήν την ενέργεια. Μέχρι σήμερα το ένα από τα οικόπεδα που εκποιούνται ενοικιάζεται με 1.800 ευρώ το μήνα. Αν τα ενοικίαζε ο όμιλος super market που ενδιαφέρεται με 2.000-2.500 χιλιάδες δεν θα είχε ένα σταθερό εισόδημα και θα παρέμενε και το οικόπεδο στην περιουσία στο Νοσοκομείο; Έχει αρθεί η πρόθεση του ιδρύματος «Νιάρχος» να επισκευάσει πλήρως την παλιά Χειρουργική; Γιατί δεν περιμένει ο κ. Επιτροπάκης την τελική τους απόφαση πριν προβεί στην εκποίηση της περιουσίας χρησιμοποιώντας σαν άλλοθι την επισκευή της παλιάς χειρουργικής. Και γιατί προσπάθησε να δεσμεύσει και το επόμενο διοικητικό συμβούλιο σε μια τέτοια κατεύθυνση; Τα 3000 ευρώ που εδόθησαν τόσο βιαστικά στους εκτιμητές και τα 2000 ευρώ στον μηχανικό κ. Αποστολή (συνωνυμία υποθέτουμε με τον μηχανικό του Lidl Αποστολή Νικόλαο) περίσσευαν από την περιουσία στην παρούσα φάση. Πολλές βεβιασμένες κινήσεις. Προτείνουμε στον υπουργό όταν αναλάβει η νέα διοίκηση, πρωταρχικό της μέλημα να είναι η σύσταση ενός νέου φορέα ο οποίος να αναλάβει την κηδεμονία, τη διαχείριση και τη σωστή αξιοποίηση της περιουσίας του Νοσοκομείου. Καλούμε τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χίου κ. Μιχαηλίδη, να πάρει θέση και να μας απαντήσει αν νομιμοποιείται ένας διοικητής ο οποίος είναι προς απομάκρυνση από τη θέση του το επόμενο διάστημα να προχωράει σε τέτοιες ενέργειες; Καλούμε τον Υπουργό, κ. Κουρουμπλή, να αντικαταστήσει άμεσα τον συγκεκριμένο διοικητή. Πρέπει να γίνει πια γνωστό και κατανοητό προς πάσα κατεύθυνση, ότι η κυβέρνηση άλλαξε. Οι φιλελεύθερες πολιτικές και πρακτικές πρέπει να γίνουν παρελθόν."

ΧΙΟΣ 6/5/15

   Οσον αφορά την εξέλιξη του θέματος χαρακτηριστική είναι η μεταφορά από τα πρακτικά του Δ.Σ. του Νοσοκομείου:                

 

 Συνεδρίαση Δ.Σ. 8/6-5-2015

Ενημέρωση του Δ.Σ. σχετικά με την απάντηση του Διοικητή σε έγγραφο του Υπουργού, στις 16/4/2015, στο οποίο ζητάει τις παραιτήσεις όλων των Διοικητών και των μελών των Δ.Σ..

Ο Διοικητής του νοσοκομείου ξεκινά την ενημέρωση του Δ.Σ με μια αναδρομή της διαδικασίας διορισμού του, αναφέρεται στους νόμους, στους οποίους βασίστηκε, καθώς και στην ημερομηνία δημοσίευσης του ΦΕΚ με την ανάληψη των καθηκόντων του και με την ταυτόχρονη υπογραφή της σύμβασης αποδοτικότητας.

Στη συνέχεια ο Διοικητής αναφέρεται και παρουσιάζει συνοπτικά το έργο σε υποδομές, σε εξοπλισμό αλλά κυρίως σε παροχές υπηρεσιών προς εξυπηρέτηση των πολιτών που έχει συντελεστεί στο νοσοκομείο όλο αυτό το χρονικό διάστημα, το οποίο έχει συναποφασιστεί και επικυρωθεί από το Δ.Σ. με ομόφωνες αποφάσεις.

Παρουσίασε δε και τα οικονομικά στοιχεία του νοσοκομείου τα οποία όπως αναφέρει αποτυπώνουν μία ορθολογική και χρηστή διαχείριση τόσο των πόρων όσο και των αναγκών του νοσοκομείου.

Κυρίως όμως, επικεντρώθηκε στα από δω και πέρα έργα υποδομών που έχουν προγραμματιστεί και βρίσκονται σε κρίσιμο στάδιο για την αποπεράτωσή τους.

Στο σημείο αυτό ο Διοικητής αναφέρει ότι δεν επιθυμεί από τη δική του πλευρά και μέσω της παραίτησής του – η οποία αναιτιολόγητα και μη νόμιμα κατά την άποψή του ζητείται με το ανωτέρω έγγραφο – να δημιουργηθεί κίνδυνος εκτροχιασμού, εμπλοκής και εν τέλει ματαίωσης αυτών των ζωτικών για το νοσοκομείο έργων που έχουν ήδη δρομολογηθεί και βρίσκονται σε ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή.

Επιπροσθέτως, θεωρεί ότι μια παραίτηση εκτός ότι υποβαθμίζει και απαξιώνει το έργο το οποίο με υψηλό αίσθημα ευθύνης, προσήλωση και εργατικότητα επιτελεί, καταφανώς τον θίγει ως ανώτερο στέλεχος, πλήττει τον επαγγελματισμό του και κυρίως την αξιοπρέπειά του καθόσον μοιραία θα εκλαμβάνονταν ως έμμεση παραδοχή αποτυχίας του.

Και θεωρεί, εν τέλει, υποχρέωσή του να τιμήσει την υπογραφή στη σύμβαση του την οποία εφαρμόζει πιστά χωρίς παρεκκλίσεις και να μην υποβάλει στην παρούσα χρονική στιγμή την παραίτησή του.

Στην ουσία, μία παραίτηση, η οποία θα ήταν έμμεση παραδοχή στη μη ανταπόκριση των καθηκόντων του.

Υπογραμμίζει πως αναλαμβάνοντας τη θέση αυτή, δεν είχε από την αρχή σαν στόχο την εκπλήρωση μιας τυπικής θητείας αλλά την πραγματοποίηση έργου που οραματίστηκε από την αρχή της θητείας του.

Ένα έργο το οποίο περιελάμβανε και την ανακαίνιση της παλαιάς χειρουργικής κλινικής και την μετεγκατάσταση εκεί όλου του παθολογικού τομέα, η σημερινή κατάσταση του οποίου αποτελεί όνειδος για το νοσοκομείο και τους πολίτες της Χίου .

Ένα έργο το οποίο για να εξασφαλιστεί και κυρίως για να αποπερατωθεί, υπογράμμισε ότι έχουν εκπονηθεί τρία διαφορετικά εναλλακτικά πλάνα χρηματοδότησης, για τα οποία φυσικά όλοι στο Δ.Σ. είναι ενήμεροι.

Στο σημείο αυτό, ο Διοικητής τονίζει ότι μοναδικό κίνητρο ανάληψης της θέσης του Διοικητού υπήρξε από την αρχή η ειλικρινής διάθεσή του να προσφέρει τις υπηρεσίες του για την αναβάθμιση του Νοσοκομείου με την υλοποίηση και παράδοση ουσιαστικού έργου και όχι οι οικονομικές απολαβές. Η δε ενδεχόμενη αποζημίωση δεν αποτελεί στοιχείο το οποίο θα καθορίσει την παραπέρα στάση του και σε καμία περίπτωση δεν την επιζητά και δεν έχει πρόθεση να την εκμεταλλευτεί προς ιδίον όφελος.

Γι΄ αυτό και ενημερώνει το Δ.Σ. ότι εφόσον θεμελιωθεί υπέρ αυτού και ένεκα της μεθοδευόμενης αποχώρησής του από το νοσοκομείο δικαίωμα αποζημίωσης δεσμεύεται ηθικά και ουσιαστικά προς το Δ.Σ ότι εφόσον επιδικαστεί υπέρ αυτού αποζημίωση αυτή θα εκχωρηθεί εξολοκλήρου στο Γ.Ν.Χίου «Σκυλίτσειο» ως συμβολική κίνηση της όλης προσπάθειάς του προς ενίσχυσης του έργου για το οποίο αγωνίζεται να ολοκληρωθεί και δεν είναι άλλο από την ανακαίνιση της παλαιάς χειρουργικής κλινικής.

Στο σημείο αυτό έχοντας τη συγκατάθεση και των υπολοίπων διορισμένων μελών του Δ.Σ. δηλώνει ότι συνεχίζουν το έργο τους στο νοσοκομείο και θα το συνεχίζουν με την ίδια προσήλωση και ζήλο μέχρι την τελευταία ημέρα άσκησης των καθηκόντων τους.  

 

 

Σχετικά Άρθρα

Τετ, 05/08/2020 - 06:29

Τουλάχιστον 78 είναι οι νεκροί και σχεδόν 4000 οι τραυματίες από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν το απόγευμα της Τρίτης στο λιμάνι της Βηρυτού, κοντά στο κέντρο της πόλης, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσαν οι Αρχές του Λιβάνου.

Ο κυβερνήτης της Βηρυτού Μαρουάν Αμπούντ χαρακτήρισε «εθνική καταστροφή» παρόμοια με τους βομβαρδισμούς στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, την έκρηξη η οποία έχει επηρεάσει τις υποδομές

"Είναι μια καταστροφή με κάθε έννοια του όρου αυτού", είπε ο Χαμάντ Χασάν ενώ πήγαινε να επισκεφθεί τραυματίες σε ένα νοσοκομείο της πόλης. "Τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας είναι όλα γεμάτα με τραυματίες", πρόσθεσε, ζητώντας να μεταφερθούν οι υπόλοιποι σε κλινικές των προαστίων.

Ο επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού είχε δηλώσει λίγα λεπτά νωρίτερα ότι οι τραυματίες στην πόλη ξεπερνούν τους 2.200 και είναι δεδομένο ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί.

Εκατοντάδες τραυματίες, διακομίστηκαν σε νοσοκομεία, όμως πολλοί παραμένουν παγιδευμένοι κάτω από τα συντρίμμια κτιρίων που καταστράφηκαν από τις εκρήξεις, δήλωσε ο επικεφαλής του λιβανικού Ερυθρού Σταυρού.

Ο Τζορτζ Κετάνεχ είπε σε τοπικά ΜΜΕ ότι δεν υπάρχει ακριβής αριθμός των τραυματιών, καθώς πολλοί παραμένουν εγκλωβισμένοι σε σπίτια στην περιοχή των εκρήξεων. Άλλοι διασώθηκαν με βάρκες.

Η κυβέρνηση της Γαλλίας θα στείλει στελέχη της Πολιτικής Προστασίας και «πολλούς τόνους υγειονομικού υλικού» στη Βηρυτό, 

Το Ηνωμένο Βασίλειο εξέφρασε τη βούλησή του να βοηθήσει τον Λίβανο μετά τις πολύ ισχυρές εκρήξεις στη Βηρυτό οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 78 ανθρώπους και τραυμάτισαν σχεδόν 4.000, συμπεριλαμβανομένων μελών του βρετανικού διπλωματικού προσωπικού, που πάντως δεν θεωρείται ότι κινδυνεύει η ζωή τους.

Βηρυτός: Εξερράγησαν 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου

Περίπου 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου βρίσκονταν στην αποθήκη στο λιμάνι της Βηρυτού που εξερράγη χθες Τρίτη, προκαλώντας δεκάδες θανάτους, χιλιάδες τραυματισμούς και ζημιές άνευ προηγουμένου στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, στηλίτευσε ο πρωθυπουργός της χώρας Χασάν Ντιάμπ.

«Είναι απαράδεκτο το ότι φορτίο νιτρικού αμμωνίου, ποσότητα που εκτιμάται πως ανερχόταν σε 2.750 τόνους, βρισκόταν επί έξι χρόνια παρατημένο σε αποθήκη χωρίς μέτρα προφύλαξης», στηλίτευσε ο Ντιάμπ ενώπιον του Ανώτερου Συμβουλίου Άμυνας της χώρας, που συγκλήθηκε εκτάκτως χθες βράδυ.

Το νιτρικό αμμώνιο είναι χημικό λίπασμα, που όμως χρησιμοποιείται επίσης για την κατασκευή βομβών.

«Δεν θα αναπαυθούμε προτού βρούμε τον υπεύθυνο για αυτό που έγινε ώστε να λογοδοτήσει» για την πολύνεκρη καταστροφή, δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου.

Το Ανώτερο Συμβούλιο Άμυνας «συνιστά» στην κυβέρνηση να κηρύξει «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» για δύο εβδομάδες στην πόλη της Βηρυτού.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα ανατεθεί σε επιτροπή ανώτατων αξιωματικών του στρατού να χειριστεί όλα τα ζητήματα «ασφαλείας» στη λιβανέζικη πρωτεύουσα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε μετά το πέρας της συνεδρίασης του Ανώτερου Συμβουλίου Άμυνας.

Το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει εκτάκτως αργότερα σήμερα.

Το λιβανικό τηλεοπτικό δίκτυο LBCI, που επικαλείται το νοσοκομείο Hotel Dieu στη Βηρυτό, μετέδωσε πως παρέχει φροντίδα σε περισσότερους από 500 τραυματίες και δεν μπορεί να υποδεχθεί άλλους.

Δεκάδες τραυματίες πρέπει να υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις, σύμφωνα με το νοσοκομείο, που απευθύνει έκκληση για δωρεά αίματος.

Μέλη του προσωπικού της πρεσβείας της Γερμανίας στον Λίβανο τραυματίστηκαν στις ισχυρές εκρήξεις που συγκλόνισαν χθες Τρίτη το λιμάνι της Βηρυτού, ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

 

Κατεστραμμένη πόλη η Βηρυτός

Το Ανώτατο Συμβούλιο Άμυνας της χώρας κήρυξε τη Βηρυτό κατεστραμμένη πόλη, μετά την έκρξη και συνέστησε στο υπουργικό συμβούλιο, που θα συνεδριάσει την Τετάρτη, να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο πρόεδρος Μισέλ Αούν, με ανάρτησή του στο Twitter, επισήμανε ότι είναι αναγκαίο να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης για διάστημα δύο εβδομάδων.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας του Λιβάνου διαβεβαίωσε ότι οι εκρήξεις έγιναν σε μια περιοχή όπου φυλάσσονται άκρως εκρηκτικές ουσίες, όχι όμως εκρηκτικές ύλες.

Σύμφωνα με το εθνικό πρακτορείο NNA του Λιβάνου, η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε σε μια αποθήκη πυροτεχνημάτων, κοντά στην οποία βρισκόταν μια άλλη όπου φυλάσσονταν φιάλες υγραερίου.

Ο πρωθυπουργός δεσμεύεται ότι οι υπεύθυνοι της καταστροφής θα λογοδοτήσουν

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Χασάν Ντιάμπ δεσμεύτηκε απόψε ότι όσοι ευθύνονται για την έκρηξη στην «επικίνδυνη» αποθήκη στο λιμάνι της Βηρυτού θα λογοδοτήσουν.

«Σας υπόσχομαι ότι αυτή η καταστροφή δεν θα περάσει χωρίς να αποδοθούν ευθύνες. Όσοι ευθύνονται θα πληρώσουν το τίμημα», είπε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του.

«Τα δεδομένα γύρω από αυτήν την επικίνδυνη αποθήκη, που βρισκόταν εκεί από το 2014, θα γίνουν γνωστά και δεν θα προκαταλάβω τις έρευνες», πρόσθεσε.

Ο Χασάν Ντιάμπ απηύθυνε έκκληση στις «φίλες χώρες» να βοηθήσουν τον Λίβανο. «Απευθύνω κατεπείγουσα έκκληση σε όλες τις φίλες και αδελφές χώρες που αγαπούν τον Λίβανο να σταθούν στο πλευρό του και να μας βοηθήσουν να γιατρέψουμε τις βαθιές πληγές μας», είπε χαρακτηριστικά.

 

Έτοιμες να συνδράμουν Ελλάδα, ΗΠΑ και Κύπρος

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνδράμει με όλα τα διαθέσιμα μέσα τις Αρχές του Λιβάνου για την αντιμετώπιση των συνεπειών της φονικής έκρηξης στη Βυρητό, τονίζει με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Στην ίδια ανάρτηση, ο κ. Χαρδαλιάς επισημαίνει πως «παρακολουθούμε την εξέλιξη και έχουμε ήδη επικοινωνήσει με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας εκφράζοντας την ετοιμότητά μας».

Την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας για όποια συνδρομή κριθεί απαραίτητη, εξέφρασε και η Κύπρος στην κυβέρνηση του Λιβάνου.

«Επικοινωνήσαμε ήδη με την Κυβέρνηση του Λιβάνου εκφράζοντας την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας για όποια συνδρομή κριθεί απαραίτητη» γράφει σε νεώτερη ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό, στο Twitter, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σημειώνεται ότι εκκωφαντικός θόρυβος αναστάτωσε πολλές περιοχές της Κύπρου, ο οποίος φέρεται να προήλθε από το ωστικό κύμα που προκάλεσε η ισχυρότατη έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού.

Η διοίκηση Τραμπ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις μετά τις φονικές εκρήξεις που σημειώθηκαν στη Βηρυτό, δήλωσε  η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Κεϊλέι ΜακΕνάνι κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με τα αίτια της έκρηξης.

Την ίδια ώρα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ γνωστοποίησε ότι παρακολουθεί στενά τις αναφορές σχετικά με τις εκρήξεις στη Βηρυτό και βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα να προσφέρει «κάθε πιθανή βοήθεια», είπε ένας εκπρόσωπος τύπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχει πληροφορίες σχετικά με τα αίτια της έκρηξης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου που πρόσθεσε πως το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εργάζεται στενά με τις τοπικές αρχές για να καθορίσει εάν Αμερικανοί πολίτες έχουν επηρεαστεί από το περιστατικό.

Ο εκκωφαντικός θόρυβος ακούστηκε σε πολλούς τομείς της πρωτεύουσας. Τζάμια καταστημάτων και σπιτιών έσπασαν σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων. Το πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι κατέρρευσαν μπαλκόνια.

«Είδα μια πύρινη σφαίρα και καπνό να υψώνεται πάνω από τη Βηρυτό. Οι άνθρωποι ούρλιαζαν και έτρεχαν, αιμόφυρτοι. Μπαλκόνια έπεσαν από τα κτίρια. Τα τζάμια στα πολυόροφα κτίρια έσπασαν και έπεσαν στον δρόμο», είπε ένας αυτόπτης μάρτυρας.

Άλλος μάρτυρας είπε ότι είδε πυκνό γκρίζο καπνό κοντά στην περιοχή του λιμανιού και μετά άκουσε μια έκρηξη και είδε φλόγες και μαύρο καπνό. «Όλα τα παράθυρα στο κέντρο της πόλης έσπασαν (...) Επικρατεί απόλυτο χάος», είπε.

Το λιμάνι έχει αποκλειστεί από τις δυνάμεις ασφαλείας, που επιτρέπουν να περάσουν μόνο τα μέλη της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας, τα ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα. Στους δημοσιογράφους έχει απαγορευτεί η πρόσβαση. Γύρω από το λιμάνι, η καταστροφή φαίνεται να είναι ολική. Στις εικόνες που μεταδίδουν τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλι, διακρίνονται άνθρωποι εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια, καλυμμένοι από αίματα.

Ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου είπαν ότι είδαν πολλούς τραυματίες να περπατούν στους δρόμους που οδηγούν στα νοσοκομεία. Στη συνοικία Ασραφίεχ, τραυματίες προσπαθούσαν να φτάσουν στο νοσοκομείο Οτέλ Ντιε. Έξω από το ιατρικό κέντρο Κλεμανσό, πολλοί τραυματίες, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά, περίμεναν να τους παραλάβουν οι τραυματιοφορείς.

Σχεδόν όλες οι βιτρίνες των καταστημάτων στις συνοικίες Χάμρα, Μπαντάρο και Χάζμιεχ έχουν σπάσει. Έσπασαν επίσης τα παρμπρίζ και τα παράθυρα των αυτοκινήτων. Οχήματα έχουν εγκαταλειφθεί στη μέση του δρόμου, με τους αερόσακους ανοιχτούς.

Οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Χασάν Ντιάμπ δεσμεύτηκε ότι όσοι ευθύνονται για την έκρηξη στην «επικίνδυνη» αποθήκη στο λιμάνι της Βηρυτού θα λογοδοτήσουν.

«Σας υπόσχομαι ότι αυτή η καταστροφή δεν θα περάσει χωρίς να αποδοθούν ευθύνες. Όσοι ευθύνονται θα πληρώσουν το τίμημα», είπε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του.

«Τα δεδομένα γύρω από αυτήν την επικίνδυνη αποθήκη, που βρισκόταν εκεί από το 2014, θα γίνουν γνωστά και δεν θα προκαταλάβω τις έρευνες», πρόσθεσε.

Ο Χασάν Ντιάμπ απηύθυνε έκκληση στις «φίλες χώρες» να βοηθήσουν τον Λίβανο. «Απευθύνω κατεπείγουσα έκκληση σε όλες τις φίλες και αδελφές χώρες που αγαπούν τον Λίβανο να σταθούν στο πλευρό του και να μας βοηθήσουν να γιατρέψουμε τις βαθιές πληγές μας», είπε χαρακτηριστικά.

Μια πύρινη σφαίρα πάνω από τη Βηρυτό

Η τρομερή έκρηξη έγινε λίγο μετά τις 17:00 τοπική ώρα σε λιμενική περιοχή της Βηρυτού όπου αποθηκεύονται εξαιρετικά εκρηκτικά υλικά, σύμφωνα με τον επικεφαλής εσωτερικής ασφάλειας του Λιβάνου. Είχε προηγηθεί μια μικρότερης ισχύος και πέντε λεπτά αργότερα αναδύθηκε μαύρος και λευκός καπνός. Μετά την έκρηξη, μια στήλη κόκκινου καπνού υψώθηκε στον ουρανό.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η έκρηξη έγινε σε αποθήκη πυροτεχνημάτων κοντά στο λιμάνι, ενώ ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου Χαμάντ Χασάν αρχικά είπε ότι ένα πλοίο που μετέφερε πυροτεχνήματα εξερράγη στο λιμάνι.

Στην περιοχή έχουν σπεύσει ελικόπτερα που βοηθούν στην κατάσβεση της φωτιάς που εκδηλώθηκε μετά την έκρηξη.

Ο κυβερνήτης της Βηρυτού Μαρουάν Αμπούντ χαρακτήρισε «εθνική καταστροφή» παρόμοια με τους βομβαρδισμούς στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, την έκρηξη η οποία έχει επηρεάσει τις υποδομές της μισής πόλης.

Σύμφωνα με το δημόσιο ειδησεογραφικό πρακτορείο NNA του Λιβάνου η έκρηξη έγινε στην περιοχή του λιμανιού, όπου υπάρχουν αποθήκες εκρηκτικών υλών με πληροφορίες να κάνουν λόγο για φυάλες υγραερίου. Δεν είναι σαφές προς το παρόν τι προκάλεσε την έκρηξη και τι είδους εκρηκτικά φυλάσσονταν σε αυτές τις αποθήκες.

«Είδα μια πύρινη σφαίρα και καπνό να υψώνεται πάνω από τη Βηρυτό. Οι άνθρωποι ούρλιαζαν και έτρεχαν, αιμόφυρτοι. Μπαλκόνια έπεσαν από τα κτίρια. Τα τζάμια στα πολυόροφα κτίρια έσπασαν και έπεσαν στον δρόμο», είπε ένας αυτόπτης μάρτυρας.

Οι πρώτες εκτιμήσεις

Οι ισχυρές εκρήξεις που συγκλόνισαν σήμερα το λιμάνι της Βηρυτού ενδέχεται να οφείλονται σε «εκρηκτικές ύλες» που είχαν κατασχεθεί και φυλάσσονταν «εδώ και χρόνια» σε μια αποθήκη, εκτιμά ένας υψηλόβαθμο στέλεχος των υπηρεσιών ασφαλείας του Λιβάνου.

«Φαίνεται ότι υπήρχε μια αποθήκη που περιείχε υλικά τα οποία είχαν κατασχεθεί εδώ και χρόνια και φαίνεται ότι επρόκειτο για άκρως εκρηκτικές ύλες», είπε ο γενικός διευθυντής της Γενικής Ασφάλειας, Αμπάς Ιμπραχίμ, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους της τηλεόρασης ενώ κατευθυνόταν στο σημείο της καταστροφής.

«Οι αρμόδιες υπηρεσίες διενεργούν έρευνα, θα μας πουν ποια ήταν ή φύση του συμβάντος», πρόσθεσε.

Στις φλόγες πλοίο

Ένα πλοίο που βρισκόταν αρόδο στο λιμάνι της Βηρυτού φλέγεται, μετά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν το απόγευμα στον τομέα αυτόν, σύμφωνα με μια ανταποκρίτρια του Γαλλικού Πρακτορείου που όμως δεν ήταν σε θέση να διαπιστώσει αν επιβαίνουν άνθρωποι σ’ αυτό.

Στο λιμάνι, ένας αξιωματικός ζήτησε από τους δημοσιογράφους να απομακρυνθούν από τον τομέα, φοβούμενος ότι μπορεί να σημειωθεί έκρηξη στο πλοίο λόγο των καυσίμων που μεταφέρει.

Πολλές αποθήκες του λιμανιού έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ το έδαφος είναι σπαρμένο με σπασμένα τζάμια. Μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας είπε ότι συνεχίζονται ακόμη οι προσπάθειες για τον εντοπισμό και τη μεταφορά των θυμάτων.

Play Video
Αρνούνται ανάμειξη 

Εντωμεταξύ, Ισραήλ και Χεζμπολάχ δηλώνουν πως δεν έχουν καμία σχέση με την τρομερή έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα στο λιμάνι.

ο Ισραήλ δεν έχει καμία σχέση με τις εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα στον Λίβανο, μετέδωσε η τηλεόραση του ισραηλινού κοινοβουλίου (Κνεσέτ).

Λίγο νωρίτερα, κυκλοφόρησαν φήμες περί πυραυλικής επίθεσης στο λιμάνι της Βηρυτού.

Την ίδια ώρα και η Χεζμπολάχ αρνήθηκε επίσης ότι οι εκρήξεις ήταν αποτέλεσμα μιας επίθεσης πυραύλων.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γκάμπι Ασκενάζι, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι N12, είπε ότι η έκρηξη πιθανότατα οφείλεται σε κάποιο ατύχημα που ξεκίνησε με την εκδήλωση κάποιας πυρκαγιάς.

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα έτοιμη να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια

Τα θερμά του συλλυπητήρια στον λαό του Λιβάνου απηύθυνε «εκ μέρους του ελληνικού λαού» ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή του στο Twitter.

 «Ειδικά στις οικογένειες που θρηνούν απώλειες» έγραψε ο κ. Μητσοτάκης, ευχόμενος ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

«Οι σκέψεις μας είναι μαζί σας. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια της ζητηθεί», κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

Νωρίτερα, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, έστειλε μήνυμα πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνδράμει με όλα τα διαθέσιμα μέσα τις αρχές του Λιβάνου για την αντιμετώπιση των συνεπειών της φονικής έκρηξης στη Βυρητό.

Ερντογάν: Η Τουρκία έτοιμη να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνομίλησε με τον Λιβανέζο ομόλογό του Μισέλ Αούν για την πολύνεκρη έκρηξη που σημειώθηκε στη Βηρυτό και του δήλωσε ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια, εφόσον χρειαστεί.

Από την έκρηξη, σε μια αποθήκη στον λιμένα της Βηρυτού, κοντά στο κέντρο της πόλης, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 73 άνθρωποι, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσαν οι Αρχές του Λιβάνου.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-SKAI.GR

 

live_massive_explosion_shakes_lebanons_capital_beirut

Αληθινά-πάνω-αρχική

Πολιτική-πάνω-αρχική

Κοινωνία-πάνω-αρχική

Κοινωνία-κάτω-αρχική

Οικονομία-πάνω-αρχική

Φωτογραφία ημέρας-πάνω-αρχική

Φωτογραφία ημέρας-κάτω-αρχική

Πολιτισμός-πάνω-αρχική

Αθλητισμός-πάνω-αρχική

Απόψεις-πάνω-αρχική

Παιδεία-πάνω-αρχική

Τεχνολογία-πάνω-αρχική

Ομογένεια πάνω αρχική

Όμορφη πατρίδα πάνω αρχική