Χίος, Δευτέρα 20 Ιανουαρίου

Φύγε με το ζόρι, λέει ο Σύριζα στον Γ. Επιτροπάκη!

Το νέο ήθος εξουσίας σε όλο του το μεγαλείο· Δεν τους κάνει το χατίρι ο Διοικητής του Νοσοκομείου
Τετ, 06/05/2015 - 16:12

Οταν απωλεσθεί το αίσθημα της ντροπής όλα είναι δυνατά. Ο Σύριζα ευαγγελιζόταν ότι παίρνοντας την εξουσία θα επικρατούσε η διαφάνεια, η αξιοκρατία, θα σταματούσαν οι κομματικοί διορισμοί και άλλα ηχηρά. Πριν ακόμα συμπληρωθούν οι 100 μέρες διακυβέρνησης, φρόντισαν να καρατομήσουν τον Χρήστο Μπελλέ από τη Βιβλιοθήκη "Κοραή" και τώρα ακολουθεί η σειρά του Διοικητή του Νοσοκομείου, που αυτόν τυπικά δεν μπορούν να "κλαδέψουν", αφού επίσης προσελήφθη μετά από διαγωνιστική διαδικασία αλλά η θητεία του δεν έχει λήξει. Μάλιστα στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. του Νοσοκομείου έγινε σαφές από τον Διοικητή ότι είναι τέτοιο το έργο που έχει συντελεστεί, τόσες οι εκκρεμότητες που έχουν δρομολογηθεί, τόσο αναίτιος ο εξαναγκασμός παραίτησης, που δεν θα τους κάνει το χατίρι. Αν θέλουν ας με απολύσουν, είπε στο Δ.Σ. ο Γ. Επιτροπάκης, «δεσμεύομαι από τώρα αν μου επιδικαστεί αποζημίωση, αυτή να την καταθέσω υπέρ του "Σκυλίτσειου"», συμπλήρωσε. Χαρακτηριστική πάντως του κλίματος και της απώλειας ντροπής από το κυβερνών κόμμα είναι η παρακάτω ανακοίνωση του Σύριζα:

"Την Πέμπτη 30/4/2015 έληξε η προθεσμία που είχε δώσει ο υπουργός Υγείας κ. Κουρουμπλής στον Διοικητή του Νοσοκομείου κ. Επιτροπάκη, -όπως και στους άλλους διοικητές των νοσοκομείων– για να υποβάλει την παραίτησή του. Ο κ. Επιτροπάκης ακολουθώντας τη γραμμή του κόμματός του «σφυρίζει» αδιάφορα και περιμένει να εξαναγκαστεί η κυβέρνηση σε απόλυσή του, οπότε να έχει το δικαίωμα να ζητήσει αποζημίωση. Σε δημοσίευμα όμως της 4ης/5/2015 σε τοπική εφημερίδα εκπλαγήκαμε ευχάριστα διαβάζοντας τις δηλώσεις του κ. Επιτροπάκη, σύμφωνα με τις οποίες παραμένει στη θέση του όχι για να πάρει αποζημίωση αλλά για να φέρει σε πέρας το ημιτελές εποικοδομητικό του έργο. Οφείλουμε λοιπόν μια συγνώμη στον κ. Επιτροπάκη διότι παρεξηγήσαμε τις αγαθές και καλοπροαίρετες προθέσεις του και βιαστήκαμε να τον κατηγορήσουμε ότι προτίθεται να ζητήσει αποζημίωση από την καθημαγμένη οικονομία που άφησε το κόμμα του, ακολουθώντας μνημονιακές πολιτικές, από μία κυβέρνηση που ασφυκτιά από τον βρόγχο που της έχουν περάσει τα εγχώρια και ευρωπαϊκά συμφέροντα και που αγωνίζεται να βρει τρόπο να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Βιαστήκαμε να βγάλουμε συμπεράσματα παρασυρόμενοι από συντρόφους του Νοσοκομείου «Ελπίς», οι οποίοι μας πληροφόρησαν ότι ο κ. Επιτροπάκης φεύγοντας από τη θέση του διοικητή στο νοσοκομείο τους, ζήτησε αποζημίωση. Λάθος μας; Τα ερωτήματα όμως που παραμένουν είναι τα εξής:

1. Αφού δεν προτίθεστε να ζητήσετε αποζημίωση για ποιο λόγο δεν παραιτηθήκατε κ. Επιτροπάκη στις 30/4; Αν όντως υπάρχουν ζητήματα που εκκρεμούν μπορούσατε να τα παραδώσετε στον επόμενο διοικητή ως είθισται. Άλλωστε για το καλό του Νοσοκομείου παλεύουμε όλοι και όχι για την «τσέπη» μας.

2. Αν πάλι παραμένετε για να πάρετε την αποζημίωση και να την δωρίσετε –όπως δηλώσατε- στο Νοσοκομείο, θα το εκτιμούσαμε δεόντως αν το δηλώνατε αυτό και γραπτώς προς το υπουργείο. Ίσως έτσι να βοηθούσατε τον υπουργό να βρει -τουλάχιστον για το νησί μας- τα ισοδύναμα μέτρα για να καλύψει τα έξοδα που θα προκύψουν μετά την υλοποίηση της προεκλογικής δέσμευσης της κυβέρνησης,για ελεύθερη πρόσβαση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας όλων των ανασφάλιστων.

Όχι απλά παραμένει λοιπόν ο κ. Επιτροπάκης στη θέση του διοικητή επιθυμώντας ως φαίνεται να συνεχίσει το «τόσο εποικοδομητικό έργο του», αλλά προχωράει κιόλας με τη σύμφωνη γνώμη του Δ.Σ. σε δημοπράτηση για εκποίηση περιουσίας του Νοσοκομείου. Δηλώνει ότι πέτυχε καλή τιμή. Ας αναρωτηθούμε όμως σε ποια εποχή; Ξεκαθαρίζουμε ότι δεν είμαστε κάθετα αντίθετοι στην πώληση αναξιοποίητης περιουσίας του Νοσοκομείου. Αλλά όχι σε περίοδο οικονομικής κρίσης, όχι όταν η λιτότητα που επέβαλε η Γερμανία στην Ελλάδα έριξε τις αντικειμενικές αξίες τόσο χαμηλά ώστε να μπορούν να αγοράζουν τα γερμανικά συμφέροντα τα «φιλέτα» του ελληνικού δημοσίου σε εξευτελιστικές τιμές. Ας αναρωτηθούν όλοι όσοι βιάστηκαν να στηρίξουν αυτήν την ενέργεια. Μέχρι σήμερα το ένα από τα οικόπεδα που εκποιούνται ενοικιάζεται με 1.800 ευρώ το μήνα. Αν τα ενοικίαζε ο όμιλος super market που ενδιαφέρεται με 2.000-2.500 χιλιάδες δεν θα είχε ένα σταθερό εισόδημα και θα παρέμενε και το οικόπεδο στην περιουσία στο Νοσοκομείο; Έχει αρθεί η πρόθεση του ιδρύματος «Νιάρχος» να επισκευάσει πλήρως την παλιά Χειρουργική; Γιατί δεν περιμένει ο κ. Επιτροπάκης την τελική τους απόφαση πριν προβεί στην εκποίηση της περιουσίας χρησιμοποιώντας σαν άλλοθι την επισκευή της παλιάς χειρουργικής. Και γιατί προσπάθησε να δεσμεύσει και το επόμενο διοικητικό συμβούλιο σε μια τέτοια κατεύθυνση; Τα 3000 ευρώ που εδόθησαν τόσο βιαστικά στους εκτιμητές και τα 2000 ευρώ στον μηχανικό κ. Αποστολή (συνωνυμία υποθέτουμε με τον μηχανικό του Lidl Αποστολή Νικόλαο) περίσσευαν από την περιουσία στην παρούσα φάση. Πολλές βεβιασμένες κινήσεις. Προτείνουμε στον υπουργό όταν αναλάβει η νέα διοίκηση, πρωταρχικό της μέλημα να είναι η σύσταση ενός νέου φορέα ο οποίος να αναλάβει την κηδεμονία, τη διαχείριση και τη σωστή αξιοποίηση της περιουσίας του Νοσοκομείου. Καλούμε τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χίου κ. Μιχαηλίδη, να πάρει θέση και να μας απαντήσει αν νομιμοποιείται ένας διοικητής ο οποίος είναι προς απομάκρυνση από τη θέση του το επόμενο διάστημα να προχωράει σε τέτοιες ενέργειες; Καλούμε τον Υπουργό, κ. Κουρουμπλή, να αντικαταστήσει άμεσα τον συγκεκριμένο διοικητή. Πρέπει να γίνει πια γνωστό και κατανοητό προς πάσα κατεύθυνση, ότι η κυβέρνηση άλλαξε. Οι φιλελεύθερες πολιτικές και πρακτικές πρέπει να γίνουν παρελθόν."

ΧΙΟΣ 6/5/15

   Οσον αφορά την εξέλιξη του θέματος χαρακτηριστική είναι η μεταφορά από τα πρακτικά του Δ.Σ. του Νοσοκομείου:                

 

 Συνεδρίαση Δ.Σ. 8/6-5-2015

Ενημέρωση του Δ.Σ. σχετικά με την απάντηση του Διοικητή σε έγγραφο του Υπουργού, στις 16/4/2015, στο οποίο ζητάει τις παραιτήσεις όλων των Διοικητών και των μελών των Δ.Σ..

Ο Διοικητής του νοσοκομείου ξεκινά την ενημέρωση του Δ.Σ με μια αναδρομή της διαδικασίας διορισμού του, αναφέρεται στους νόμους, στους οποίους βασίστηκε, καθώς και στην ημερομηνία δημοσίευσης του ΦΕΚ με την ανάληψη των καθηκόντων του και με την ταυτόχρονη υπογραφή της σύμβασης αποδοτικότητας.

Στη συνέχεια ο Διοικητής αναφέρεται και παρουσιάζει συνοπτικά το έργο σε υποδομές, σε εξοπλισμό αλλά κυρίως σε παροχές υπηρεσιών προς εξυπηρέτηση των πολιτών που έχει συντελεστεί στο νοσοκομείο όλο αυτό το χρονικό διάστημα, το οποίο έχει συναποφασιστεί και επικυρωθεί από το Δ.Σ. με ομόφωνες αποφάσεις.

Παρουσίασε δε και τα οικονομικά στοιχεία του νοσοκομείου τα οποία όπως αναφέρει αποτυπώνουν μία ορθολογική και χρηστή διαχείριση τόσο των πόρων όσο και των αναγκών του νοσοκομείου.

Κυρίως όμως, επικεντρώθηκε στα από δω και πέρα έργα υποδομών που έχουν προγραμματιστεί και βρίσκονται σε κρίσιμο στάδιο για την αποπεράτωσή τους.

Στο σημείο αυτό ο Διοικητής αναφέρει ότι δεν επιθυμεί από τη δική του πλευρά και μέσω της παραίτησής του – η οποία αναιτιολόγητα και μη νόμιμα κατά την άποψή του ζητείται με το ανωτέρω έγγραφο – να δημιουργηθεί κίνδυνος εκτροχιασμού, εμπλοκής και εν τέλει ματαίωσης αυτών των ζωτικών για το νοσοκομείο έργων που έχουν ήδη δρομολογηθεί και βρίσκονται σε ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή.

Επιπροσθέτως, θεωρεί ότι μια παραίτηση εκτός ότι υποβαθμίζει και απαξιώνει το έργο το οποίο με υψηλό αίσθημα ευθύνης, προσήλωση και εργατικότητα επιτελεί, καταφανώς τον θίγει ως ανώτερο στέλεχος, πλήττει τον επαγγελματισμό του και κυρίως την αξιοπρέπειά του καθόσον μοιραία θα εκλαμβάνονταν ως έμμεση παραδοχή αποτυχίας του.

Και θεωρεί, εν τέλει, υποχρέωσή του να τιμήσει την υπογραφή στη σύμβαση του την οποία εφαρμόζει πιστά χωρίς παρεκκλίσεις και να μην υποβάλει στην παρούσα χρονική στιγμή την παραίτησή του.

Στην ουσία, μία παραίτηση, η οποία θα ήταν έμμεση παραδοχή στη μη ανταπόκριση των καθηκόντων του.

Υπογραμμίζει πως αναλαμβάνοντας τη θέση αυτή, δεν είχε από την αρχή σαν στόχο την εκπλήρωση μιας τυπικής θητείας αλλά την πραγματοποίηση έργου που οραματίστηκε από την αρχή της θητείας του.

Ένα έργο το οποίο περιελάμβανε και την ανακαίνιση της παλαιάς χειρουργικής κλινικής και την μετεγκατάσταση εκεί όλου του παθολογικού τομέα, η σημερινή κατάσταση του οποίου αποτελεί όνειδος για το νοσοκομείο και τους πολίτες της Χίου .

Ένα έργο το οποίο για να εξασφαλιστεί και κυρίως για να αποπερατωθεί, υπογράμμισε ότι έχουν εκπονηθεί τρία διαφορετικά εναλλακτικά πλάνα χρηματοδότησης, για τα οποία φυσικά όλοι στο Δ.Σ. είναι ενήμεροι.

Στο σημείο αυτό, ο Διοικητής τονίζει ότι μοναδικό κίνητρο ανάληψης της θέσης του Διοικητού υπήρξε από την αρχή η ειλικρινής διάθεσή του να προσφέρει τις υπηρεσίες του για την αναβάθμιση του Νοσοκομείου με την υλοποίηση και παράδοση ουσιαστικού έργου και όχι οι οικονομικές απολαβές. Η δε ενδεχόμενη αποζημίωση δεν αποτελεί στοιχείο το οποίο θα καθορίσει την παραπέρα στάση του και σε καμία περίπτωση δεν την επιζητά και δεν έχει πρόθεση να την εκμεταλλευτεί προς ιδίον όφελος.

Γι΄ αυτό και ενημερώνει το Δ.Σ. ότι εφόσον θεμελιωθεί υπέρ αυτού και ένεκα της μεθοδευόμενης αποχώρησής του από το νοσοκομείο δικαίωμα αποζημίωσης δεσμεύεται ηθικά και ουσιαστικά προς το Δ.Σ ότι εφόσον επιδικαστεί υπέρ αυτού αποζημίωση αυτή θα εκχωρηθεί εξολοκλήρου στο Γ.Ν.Χίου «Σκυλίτσειο» ως συμβολική κίνηση της όλης προσπάθειάς του προς ενίσχυσης του έργου για το οποίο αγωνίζεται να ολοκληρωθεί και δεν είναι άλλο από την ανακαίνιση της παλαιάς χειρουργικής κλινικής.

Στο σημείο αυτό έχοντας τη συγκατάθεση και των υπολοίπων διορισμένων μελών του Δ.Σ. δηλώνει ότι συνεχίζουν το έργο τους στο νοσοκομείο και θα το συνεχίζουν με την ίδια προσήλωση και ζήλο μέχρι την τελευταία ημέρα άσκησης των καθηκόντων τους.  

 

 

Σχετικά Άρθρα

Δευ, 20/01/2020 - 11:06

Διαφωνώντας με τη ρητορική της Περιφερειακής Αρχής ως προς το πλαίσιο της κινητοποίησης που θα γίνει στα νησιά του Βορείου Αιγαίου στις 22 και 23 Γενάρη, η Περιφερειακή παράταξη "Συμπαράταξη Πολιτών" σε συνεργασία με δημοτικούς συνδυασμούς, κατεβαίνει στην κινητοποίηση, ξεκαθαρίζει όμως τη θέση της, προτάσσοντας το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα διεκδικώντας αποσυμφόρηση των νησιών και μη δημιουργία νέων δομών.

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

"Η Κυβέρνηση τους τελευταίους 6 μήνες, με τις ιδεοληψίες και την τακτική της, κατάντησε τα νησιά μας αποθήκες ψυχών που αιτούνται άσυλο. Τώρα με κούφια λόγια, ανύπαρκτο σχέδιο, και σπασμωδικές κινήσεις ζητά να τα αποτελειώσει με την κατασκευή και νέων κλειστών κέντρων. Αδιαφορώντας για την καθολική αντίδραση στα σχέδια της. Οι κάτοικοι των νησιών σε απόγνωση το ίδιο και οι πρόσφυγες.

Η Περιφερειακή Αρχή μετά από παχιά λόγια και αδράνεια μηνών, εξαναγκάζεται από το λαϊκό αίσθημα να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις στις 22 και 23 του Γενάρη.

Μόνο που με τη συνθηματολογία και τις πρακτικές της επιλέγει να σπρώξει μια μερίδα του κόσμου σε λάθος κατεύθυνση και σε ακροδεξιές αγκαλιές και μια άλλη σε αποχή , αδυνατίζοντας εν τέλει το μέτωπο και τη στόχευση.

Συνεπείς στα λόγια μας ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ και θυμίζουμε στους συμπολίτες μας ποια είναι τα βασικά επίδικα."