Χίος, Παρασκευή 3 Απριλίου

Για 3,17 εκατομμύρια δάνειο η ΔΕΥΑΧ πλήρωσε 7,7 εκ. κι ακόμα χρωστάει 4,4 εκ.!

Να σταματήσει η οικονομική αιμορραγία ζητά ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης
Δευ, 17/02/2020 - 13:18

3.169 εκατομμύρια ευρώ το δάνειο της ΔΕΥΑΧ πλήρωσε 7.698 εκ. ευρώ κι ακόμα χρωστάει 4.413 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτή την αλήθεια των αριθμών αποτυπώνει σε κείμενό του ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ, Βασίλης Μυριαγκός, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να αναληφθούν οι πρωτοβουλίες εκείνες για την διευθέτηση του θέματος .

Αναλυτικά σημειώνει:

"Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Νήσου Χίου (ΔΕΥΑΝΧ), είναι μια επιχείρηση ειδικού σκοπού και ανταποδοτικού χαρακτήρα, η οποία μαζί με την ΔΕΗ και τον ΟΤΕ αποτελούν τις βασικές υποδομές για την ομαλή λειτουργία μιας μεγάλης τοπικής κοινωνίας, όπως είναι ο Δήμος Χίου στο σύνολο του.

Η ΔΕΥΑΝΧ τα έτη 1990,1991, 1994,1995 χρηματοδοτήθηκε με δάνεια ύψους 1.080.000.000 δραχμές ή 3.169.479,09 €.

για να κατασκευάσει τα παρακάτω έργα:

1. κατασκευή εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού

2. κατασκευές και επεκτάσεις δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης.

Ο τρόπος εξόφλησης τους προσδιορίσθηκε  σε 32 εξαμηνιαίες δόσεις και προέβλεπε επιτόκιο 16% με τέσσερα χρόνια περίοδο χάριτος.

Από την εποχή εκείνη, τη δεκαετία 1990, η αρχική χρηματοδότηση ύψους 3.169.479,09 € εκτοξεύτηκε στα 16.059.552,55 € τόκοι και κεφάλαιο μαζί.

Η εξυπηρέτηση του δανείου, όλα αυτά τα χρόνια από την επιχείρηση (ΔΕΥΑΝΧ) συνεχίζονταν μέσα από τις διαδοχικές νομοθετικές ρυθμίσεις, με μειώσεις των επιτοκίων από τις Κυβερνήσεις (αναλυτικά στοιχεία υπάρχουν στην οικονομική μας υπηρεσία).

Συμπερασματικά για δάνειο ύψους   3.169.479,09€ έχουν γίνει καταβολές όλα αυτά τα χρόνια 7.698.845,08 και παραμένει υπόλοιπο 4.413.316,49 €.

Ποιος τα πλήρωνε και ποιος συνεχίζει να τα πληρώνει όλα αυτά;

Ο καταναλωτής - δημότης αυτός και μόνο αυτός.

Είναι εντελώς λάθος και άδικο.

Οι οικονομικοί πόροι της ΔΕΥΑΝΧ είναι, ότι εισπράττει από τους λογαριασμούς νερού των δημοτών και από την επιχορήγηση των αφαλατώσεων.

Η άδικη οικονομική αιμορραγία λόγω του δανείου που υφίσταται, στερεί την επιχείρηση από σημαντικούς πόρους οι οποίοι θα γινόταν έργα προς όφελος των δημοτών.

Εξ αιτίας του χρέους αυτού συνεχίζουν να υπάρχουν οι ποινικές διώξεις στους διατελέσαντες προέδρους της επιχείρησης και σε όσους στο μέλλον διατελέσουν.

Πρόσφατα δια νόμου, ευτυχώς γλυτώσαμε και την δέσμευση του ΑΦΜ με ότι αυτό συνεπάγεται.

Πρέπει το συντομότερο δυνατόν να αναληφθούν οι πρωτοβουλίες εκείνες για την διευθέτηση του θέματος αυτού.

Αρωγός και ένθερμος συμπαραστάτης στην προσπάθεια αυτή είναι ο Δήμαρχος Χίου κ. Σταμάτης Κάρμαντζης.

Υπάρχει προγραμματισμένο ταξίδι στην Αθήνα διότι οφείλουμε να προσπαθήσουμε κι εμείς ως νέα διοίκηση όπως έκαναν και οι προηγούμενες, δηλαδή να πείσουμε για τα αυτονόητα.

Θα βρούμε την ανάλογη ανταπόκριση από την Κυβέρνηση την ώρα που είναι συσσωρευμένα τόσα και τόσα προβλήματα στον τόπο μας;

Ίδωμεν."

 

Σχετικά Άρθρα

Ανακοίνωση της Παγχιακής Επιτροπής Αγώνα για το προσφυγικό
Παρ, 03/04/2020 - 06:41

 

Ακόμη και οι εμπνευστές του εγκλωβισμού στα νησιά , οι αρχιτέκτονες της καταστροφής, τώρα μόλις αντιλαμβάνονται τους τεράστιους κινδύνους που υπάρχουν λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.

O Gerald Knaus βλέπει την τεράστια αδυναμία των νησιωτικών υποδομών σε θέματα υγείας να ανταπεξέλθουν σε έκτακτες περιπτώσεις . Επισημαίνει στην κυβέρνηση την υφιστάμενη βόμβα και προτρέπει για την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών ,με ανάληψη από τον ΔΟΜ την κατασκευή σε πολύ μικρό χρόνο των απαραίτητων υποδομών. (https://www.lesvosnews.net/…/o-arhitektonas-tis-prosfygikis…)

Τονίζει χαρακτηριστικά ότι επιστροφές δεν πρόκειται να γίνουν και όσοι βρίσκονται στην Ελλάδα θα παραμείνουν σ αυτήν!!

Αλλα όμως πιστεύουν οι αιθεροβάμονες του υπουργείου που αρέσκονται μόνο σε επικοινωνιακές κορώνες. Τι κάνει ο υπουργός;
Αδιαφορεί προκλητικά απέναντι στους κινδύνους ενώ συγχρόνως θέλει να "φυτέψει" νέες δομές με το πρόσχημα της καραντίνας για τους νεοεισερχόμενους στα νησιά.
Πολιτική που αντιβαίνει σαφέστατα στις παραινέσεις της κυβέρνησης για αποφυγή "εισόδων" ακόμη και των γηγενών στα νησιά.Ποιός είναι ο ανεύθυνος λοιπόν όπως με ευκολία αποκαλεί ο υπουργός τους δημάρχους που θέλουν να προστατέψουν τα νησιά τους;

Σκέφτηκε ότι με τον πολλαπλασιασμό των υποχρεωτικών "επαφών" των νεοεισερχόμενων με υγειονομικούς υπαλλήλους ,με λιμενικούς ή τους αστυνομικούς της φύλαξης τους , μπορεί να προκαλέσει αποδυνάμωση αυτών των καίριων υπηρεσιών για το νησί λόγω του κινδύνου να τεθούν σε καραντίνα από έκθεση με νοσούντα ή φορέα;

Σκέφτηκε ότι με τις "επαφές" με δίκτυα υπαλλήλων σίτισης,καθαριότητας , μεταφοράς κλπ αυξάνει ο κίνδυνος διασποράς τού ιού με άμεσο κίνδυνο κορεσμού του συστήματος περίθαλψης στο νησί;
Σκέφτηκε ότι ο παρανοϊκός γείτονας δεν θα διστάσει από δω και πέρα να στέλνει ηθελημένα βάρκες-βιολογικές βόμβες στα νησιά όπως στο πρόσφατο περιστατικό στις Οινούσσες;