Χίος, Σάββατο 15 Αυγούστου

Γιόρτασε ο Στρατός της Ελλάδος Φρουρός

Η εγγονή και η δισέγγονη του Απελευθερωτή της Χίου το 1912, του ηρωϊκού Στρατηγού Νικολάου Δελαγραμμάτικα, φιλοξενούμενες και τιμώμενες από την Ταξιαρχία Χίου.
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Παρ, 22/11/2019 - 06:32

 Με μια υπέροχη εκδήλωση γεμάτη αγνά πατριωτικά συναισθήματα και μηνύματα και με άψογη και εμπνευσμένη διοργάνωση, τίμησε η 96 ΑΔΤΕ Χίου την Ημέρα Ενόπλων Δυνάμεων 21η Νοεμβρίου που εορτάζεται μαζί με τα Εισόδεια της Θεοτόκου, προστάτιδας του Στρατού μας.

 Από τις 6.00 μ.μ. Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019, το Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο, παρουσία των αρχών και πολύ κόσμου, φορούσε τα γιορτινά του, καθ' όλα έτοιμο για τον κόσμο που προσερχόταν σιγά-σιγά και γέμισε τη μεγάλη αίθουσα και τον εξώστη.

 Στο χώρο υποδοχής του Ομηρείου Αξιωματικοί και Στρατιώτες...και κάποιοι απ' αυτούς μάλιστα ντυμένοι με τη Στολή που φορούσε ο Ελληνικός Στρατός το 1912-13 στους Βαλκανικούς Πολέμους, αυτήν με το ημίψηλο τζόκεϊ... καλοσώριζαν τους προσκεκκλημένους και τους ξεναγούσαν στα εκθέματα που έφερε και εξασφάλισε η Ταξιαρχία Χίου από το Εθνικό Πολεμικό Μουσείο Αθηνών-μαζί με τις στολές των Βαλκανικών πολέμων-για την εκδήλωση. Ανάμεσα στα εκθέματα, όλα του Α' και του Β' Παγκοσμίου πολέμου, ήταν...πηλήκια, κράνη, στολές, καρτ-ποστάλ του στρατού, κυάλια Αξιωματικών,χιτώνια, δίκωχα, σκεύη σίτισης, φανάρια και χρηστικά αντικείμενα στρατιωτών...κι εκείνα τα θρυλικά άφιλτρα τσιγάρα galoises στο γαλάζιο κοντό πακετάκι. 

Με την έναρξη της γιορτής, ο χαιρετισμός από τον Διοικητή της 96 ΑΔΤΕ Ταξίαρχο Σταύρο Παπασταθόπουλο, ήταν ένθερμος...και ανάμεσα στ' άλλα που είπε τόνισε ότι η αγαπημένη μας Χίος είναι ο τόπος και η πατρίδα μας απ' όποια πόλη της Ελλάδος κι αν καταγόμαστε και σε περίπτωση ανάγκης θα την υπερασπισθούμε στο ακέραιο μέχρι της τελευταίας ρανίδος του αίματός μας.

 Ακολούθησε η ομιλία του Αντισυνταγματάρχη(ΠΖ)Δημητρίου Τσαφούλη που αναφέρθηκε στο έργο των Ενόπλων Δυνάμεων, που είναι σπουδαίο και πολύπλευρο. Ο Ελληνικός Στρατός...αξιωματικοί και φαντάροι, μόνιμοι κι έφεδροι...που φυλά αδιάκοπα κι άγρυπνα τα σύνορα της πατρίδας μας για την ακεραιότητά της, την ελευθερία και την ασφάλειά μας...συνεχώς εκπαιδεύεται με ασκήσεις μονάδων στα νέα δεδομένα, τα νέα όπλα και τις νέες συνθήκες πολέμου παγκοσμίως...ταυτόχρονα επιτελεί και ένα αξιοσημείωτο και πολύτιμο κοινωνικό έργο...αφού συνδράμμει πάντα την πολιτεία και τις υπηρεσίες της σε διάφορους κοινωφελείς σκοπούς και συχνά στη δασοπυρόσβεση κ.ο.κ. 

Συμπλήρωσε ακόμα ότι εκείνος ο Αρχαίος πολεμιστής με το δόρυ που εικονίζεται στο σήμα του Στρατού με την ασπίδα...είναι ο ίδιος Έλληνας πολεμιστής που ταξίδεψε με την Αργώ στην Κολχίδα, που πολέμησε με τους Μυρμιδόνες του Αχιλλέα στην Τροία, με τον Μέγα Αλέξανδρο στα Σούσα και στο Γρανικό, με τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο Παλαιολόγο στα Τείχη της Βασιλεύουσας, με τον Κολοκοτρώνη και τον Κανάρη για την ελευθερία, με το Βενιζέλο και τον Πλαστήρα στη Σμύρνη για την εδαφική ολοκλήρωση, με τον Παύλο Μελά στη Μακεδονία, με τους Έλληνες Φαντάρους στα βουνά της Αλβανίας το 1940 με το χαμόγελο στα χείλη και πικραμένος από το αποτέλεσμα στην Κύπρο...κι ο ίδιος Έλληνας Στρατιώτης που κρατάει γερά στις επάλξεις και Φυλάττει Θερμοπύλες και τώρα και πάντα!...

 Στη συνέχεια, σε ένα αφιέρωμα στην επέτειο εορτασμού των 190 ετών από την ίδρυση της Θρησκευτικής Υπηρεσίας των Ενόλων Δυνάμεων, ο Αρχιμανδρίτης Μελέτιος Κουράκλης Συνταγματάρχης(ΣΙ), μίλησε με θέμα''Η συμβολή των Στρατιωτικών Ιερέων στους Αγώνες του Έθνους''. Οι Έλληνες Στρατιωτικοί Ιερείς μαζί με τα μάχιμα τάγματα στην πρώτη γραμμή του πολέμου, από το 1821 και σ' όλους τους πολέμους μας, εμψυχώνουν κατάλληλα τους Στρατιώτες και επιτελούν στο μέτωπο τα Μυστήρια της Θείας κοινωνίας και της εξομολόγησης καθώς επίσης και πλήθος Λειτουργίες και θερμές προσευχές. Ο Αρχιμανδρίτης Μελέτιος Κουράκλης μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στον αείμνηστο Μητροπολίτη Χίου Παντελεήμονα Φωστίνη Στρατιωτικό Ιερέα που πολλάκις βρέθηκε στο μέτωπο εν υπηρεσία.

 Η γιορτή όμως είχε και το μουσικοχορευτικό μέρος της με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια απ' όλη την Ελλάδα, με τίτλο:''Eίμαστε Παντού Για Την Πατρίδα''.

  Το ''Κεντρο παράδοσης και λαογραφίας ΝΗΡΗ'Ι'ΔΕΣ'' απέδωσε χορούς από την Ήπειρο και τη Θράκη. Ο ''Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Όμιλος Θυμιανών'' χορούς από τη Μακεδονία...και ο ''Πολιτιστικός Σύλλογος Βερβεράτου'' χορούς από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. 

 Όλοι οι σύλλογοι κι όλα τα αγόρια και τα κορίτσια που συμμετείχαν, απέδωσαν με πραγματική χάρη, επιδεξιότητα, επιτυχία και ψυχή τους υπέροχους ελεύθερους και λεβέντικους χορούς της πατρίδας μας.

Η ορχήστρα της 96 ΑΔΤΕ που συνόδεψε μουσικά υπό τη διεύθυνση του Αξιωματικού της Στρατιωτικής Μουσικής Ταγματάρχη Ελευθερίου Μαυρομάτη μαζί με τους αδελφούς Αυγουστίδη καταξιωμένους Χιώτες μουσικούς που τραγούδησαν κιόλας...ήταν όλοι άπταιστοι και υπέροχοι.

 Ο Επιλοχίας ΕΠΟΠ (ΠΖ) Χρυσοβαλάντης Πεχλιβάνης που τραγούδησε πολλά παραδοσιακά τραγούδια της πατρίδας μας, όπως ''Γυναίκες Ηπειρώτισσες'' κ.ο.κ....ήταν υπέροχος και με το σωστό ύφος.

  Στο 3ο μέρος της γιορτής, πραγματοποιήθηκε ένα αφιέρωμα στον Αντιστράτηγο Νικόλαο Δελαγραμμάτικα, τον ελευθερωτή της Χίου το 1912, με ομιλητή τον Ταγματάρχη (ΠΖ)Γεώργιο Σταθόπουλο, που μίλησε αναλυτικά για τη ζωή και το έργο του στους Βαλκανικούς Πολέμους και στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. 

 Αμέσως μετά ο Διοικητής της 96 ΑΔΤΕ Ταξίαρχος Σταύρος Παπασταθόπουλος κάλεσε στο βήμα την εγγονή του Νικολάου Δελαγραμμάτικα Αγγελική Λιούγκα-Δελαγραμμάτικα, μαζί με την κόρη της Φραγγίσκη και τους απέδωσε ένα τιμητικό αναμνηστικό ως ελάχιστο φόρο τιμής μαζί με το αφιέρωμα που έγινε στον ένδοξο πρόγονό τους. Τις απογόνους του Στρατηγού Δελαγραμμάτικα βρήκε, έφερε στη Χίο και φιλοξένησε, η Ταξιαρχία του νησιού μας και η 96 ΑΔΤΕ.

Η εγγονή και η δισέγγγονη του ηρω'ι'κού Στρατηγού, δήλωσαν ευτυχείς που επισκέπτονται και γνωρίζουν για πρώτη φορά το μέρος που πολέμησε ο παππούς και προππάπος τους...και τους απογόνους των Χίων που ελευθέρωσε το 1912.

Αναμνηστικά και ευχαριστίες δόθηκαν σε όλους τους συντελεστές της γιορτής, στους Συλλόγους που συμμετείχαν με τα χορευτικά, στους μουσικούς και τη ορχήστρα και στους ομιλητές.

Για την επιτυχή ολοκλήρωση της γιορτής εργάστηκαν και συνεργάστηκαν μαζί με τους υπευθύνους του Ομηρείου, πολλοί στρατευμένοι νέοι και νέες, στον ήχο, στην προβολή του οπτικοακουστικού υλικού, στην ξενάγηση στα εκθέματα, στην υποδοχή και στην ταξιθεσία. Τους αξίζουν συγχαρητήρια για το άψογο αποτέλεσμα.

 Στο τέλος της γιορτής...και αμέσως πριν τον Εθνικό ύμνο, η Στρατιωτική Μπάντα της 96 ΑΔΤΕ παιάνισε το πιο γνωστό και διαδεδομένο Σρτατιωτικό Εμβατήριο του Ελληνικού Στρατού που γράφτηκε το 1935 και από τότε συνοδεύει όλες τις παρελάσεις και τις γιορτές μας και βγαίνει απ' την καρδιά στα χείλη...

 ''Περνάει ο Στρατός της Ελλάδος φρουρός, του κάθε μας εχθρού ο σκληρός τιμωρός, στο πέρασμα του τρέμει η γη όπου σταθεί...και μπρος η Δόξα περπατεί!!...''  

             

           

           

Σχετικά Άρθρα

Αναμένεται επέκταση του μέτρου και στην Περιφέρεια
Παρ, 14/08/2020 - 18:27

Νέα, αυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης του κορωνοϊού όπως το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης/ διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωΐ στην περιφέρεια Αττικής, και η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς

Τα νέα μέτρα, που αποφασίστηκαν κατά την τηλεδιάσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωί της Παρασκευής, θα τεθούν σε εφαρμογή από τη Δευτέρα, πλην των μέτρων για Πάρο - Αντίπαρο που θα εφαρμοστούν από τις 6 το πρωί του Σαββάτου. 

"Τα στοιχεία των τελευταίων ημέρων δείχνουν διασπορά σε τουριστικές περιοχές και σε νεότερες ηλικίες και γνωρίζουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι θα επιστρέψουν στους τόπους κατοικίας τους" ανέφερε κατά την εισαγωγή του ο υφυπουργός κάνοντας έκκληση στους νέους για ατομική ευθύνη.

"Δεν είστε άτρωτοι" δήλωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας απευθυνόμενος στους νέους, επαναλαμβάνοντας το μήνυμα του πρωθυπουργού.  

"Τίποτε, κανένα μέτρο, ούτε η δράση ούτε τα πρόστιμα, μπορούν να αντικαταστήσουν την ατομική ευθύνη, δεν γίνεται να βρίσκεται αστυνομικός, σε κάθε μέρος, δίπλα σε κάθε πολίτη. Χρειάζεται να δείξουμε την ιδία και ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη όπως στην πρώτη φάση της πανδημίας που πετύχαμε. Να αναλάβουν οι νέοι την ευθύνη να προσττ όχι μόνο τους εαυτούς τους αλλά και τους ανθρώπους που αγαπούν, όχι μόνο τους εαυτούς τους, αλλά και τους γονείς τους, τους παππούδες τους και τις γιαγιάδες τους" υπογράμμισε ο υφυπουργός. 

Τα νέα μέτρα αναλυτικά

- Όριο 50 ατόμων για τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα εστιατόρια, θέατρα, σινεμά, έως 24 Αυγούστου, στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές.
- Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί στην περιφέρεια Αττικής (νησιά Αργοσαρωνικού - Κύθηρα), έως 24 Αυγούστου. Η απαγόρευση ισχύει για Κρήτη και Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
- Ειδικά μέτρα σε Πάρο και Αντίπαρο. Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης, όριο εννέα ατόμων σε κάθε δημόσια συνάθροιση. Όριο ατόμων στα τραπέζια των καταστημάτων. Απαγορεύονται, δηλαδή, εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις άνω των 9 ατόμων, στους χώρους εστίασης, μπαίνει πλαφόν 4 άτομα στα κέντρα εστίασης εκτός αν πρόκειται για οικογένεια που το όριο ανεβαίνει στα 6 άτομα. Υποχρεωτική χρήση μασκών παντού σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους. Τα μαγαζιά θα κλείνουν τα μεσάνυχτα. Σε συνεννόηση με το ΥΠΟΙΚ για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, δύναται σε αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.

- Παρατείνονται έως τις 24 Αυγούστου τα μέτρα για τον Πόρο, με μόνη διαφορά το κλείσιμο των καταστημάτων τα μεσάνυχτα αντί για 11.
- Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού εντός στρατοπέδων, δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.
- Προληπτικός εργαστηριακός έλεγχος για τον νέο κορωνοϊό όλων όσων επιστρέφουν από άδειες στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και αυτούς που εργάζονται σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού (πχ εντός στρατοπέδων, δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών) με ευθύνη των εργοδοτών ή των προϊσταμένων.
- Τα μέλη των ομάδων αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσο από τον κορωνοϊό που εργάζονται στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα στο εξής θα εργάζονται με τηλεργασία ή back office, κατά την επιλογή του εργαζομένου, έως 31 Αυγούστου.

Η χρήση μάσκας

- Σύσταση για γενικευμένη χρήση μάσκας για μια εβδομάδα σε όλους τους χώρους από όσους ταξιδιώτες επιστρέφουν από διακοπές σε περιοχές με επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα.
- Σύσταση για ιδιαίτερη μέριμνα αυστηρής τήρησης των υγειονομικών μέτρων και χρήση μάσκας σε ναούς και άλλους χώρους λατρείας καθώς και χώρους που αναμένεται υψηλός συγχρωτισμός ενόψει των τελετών και εορτασμών του Δεκαπενταύγουστου.
- Σύσταση για ιδιαίτερη προσοχή και έμφαση στα ατομικά μέτρα υγιεινής κατά και μετά το κύμα επιστροφής από τις διακοπές ιδιαίτερα σε μέσα μαζικής μεταφοράς όπως πλοία. Θα υπάρξει μεγάλη κινητοποίηση του λιμενικού για την τήρηση των μέτρων και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.
- Σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και υποχρέωση χρήσης μάσκας σε υπαίθριες συναθροίσεις όπου δεν μπορούν να τηρούνται οι ενδεικνυόμενες αποστάσεις.

Πηγή: skai.gr

 

geniki_grammateia_politikis_prostasias_live_stream