Γιορτασμός με… μάσκα και την 11η Νοεμβρίου

Δευ, 09/11/2020 - 15:31

Επηρεασμένος από την πανδημία, συν το γενικό απαγορευτικό εξόδου, θα είναι ο εορτασμός των 108 χρόνων από την απελευθέρωση του νησιού μας από τον Τουρκικό Οθωμανικό ζυγό.

Αύριο θα γίνει στις 9.30 π.μ. ανάρτηση ομοιώματος της πρώτης σημαίας της απελευθέρωσης στα γραφεία της Περ. Ενότητας, ενώ την 11η Νοεμβρίου θα γίνει στις 8.00 π.μ. έπαρση σημαίας στην Πλατεία Ν. Πλαστήρα, θα ακολουθήσει Δοξολογία στον Ι. Ναό του Σωτήρος, πίσω από τον πληγωμένο από τον σεισμό Μητροπολιτικό Ναό, όπου τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών αι Οινουσσών κ. Μάρκος.

Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων και στις 12.00 στην Βιβλιοθήκη θα εγκαινιαστεί από τις αρχές έκθεση ιστορικών τεκμηρίων της απελευθέρωσης της Χίου.

O Aντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Μπουγδάνος με αφορμή την επέτειο απελευθέρωσης του νησιού ανακοίνωσε τα εξής:

Νέας χαράς ημέρα κ’ η Χίος ελευθέρα

Γεώργιος Σουρής 

Η επέτειος της 11ης Νοεμβρίου του 1912 αποτελεί σημαντικό σταθμό στην ιστορία της Χίου. Ήταν ημέρα Κυριακή, εορτή των πολιούχων της Χίου Αγίων Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου, όταν τα Ελληνικά πλοία και οι Έλληνες στρατιώτες σφράγισαν την απελευθέρωση του Μυροβόλου και Μαρτυρικού νησιού μας από τον δυσβάσταχτο τουρκικό ζυγό και εξασφάλισαν την ένωση της Χίου με την Ελλάδα.  

Σήμερα 108 χρόνια μετά τιμούμε όλους όσους αγωνίστηκαν με κόστος ακόμα και την ίδια τους τη ζωή. Είμαστε υπερήφανοι και ευγνώμονες για τους ηρωικούς αγωνιστές μας και αντλούμε έμπνευση από τον πατριωτισμό, το ήθος και τη θυσία τους για να είναι τα νησιά του Αιγαίου ελεύθερα. Ως Χιώτες έχουμε βαθύ αίσθημα ευθύνης να διατηρήσουμε και να διαφυλάξουμε ζωντανή την ιστορική μνήμη μεταλαμπαδεύοντάς την στις επόμενες γενιές.

Η σημερινή επέτειος στέλνει μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας, να αντιμετωπίζουμε κάθε κίνδυνο που επισκιάζει τις αρχές και τις αξίες του ελληνισμού.  Η ιστορική αυτή ημερομηνία του 1912 σηματοδοτεί την ελευθερία της Χίου και πρέπει να συνεχίσει να είναι ελεύθερη και ελληνική.

Χρόνια πολλά Χίος!

Mε αφορμή την επέτειο ο Δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης απευθύνει το παρακάτω μήνυμα: 

Αγαπητές συνδημότισσες, Αγαπητοί συνδημότες,

Φέτος συμπληρώνονται 108 χρόνια ελευθερίας για το ιστορικό και ηρωικό νησί μας, 108 χρόνια που πορευόμαστε συντεταγμένοι με το ενιαίο κράτος μας, 108 χρόνια που δημιουργούμε, που οραματιζόμαστε και εξελισσόμαστε με αυτοπεποίθηση και πείσμα σε όλες τις προκλήσεις των καιρών.

Σήμερα, βρισκόμαστε απέναντι σε ακόμα μία πρόκληση λόγω της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης που μας επιβάλλει με προτεραιότητα τη δημόσια υγεία να αλλάξουμε τον καθιερωμένο εορτασμό της επετείου της Απελευθέρωσης του νησιού μας.

Ωστόσο, αυτό που καμία συγκυρία -όσο έκτακτη και αν είναι- δεν μπορεί να μεταβάλει είναι η ιστορική μνήμη και ο διαχρονικός φόρος τιμής που όλοι εμείς αποτιούμε στην 11η Νοεμβρίου, την ημέρα που ο αέρας της λευτεριάς φύσηξε απ’ άκρη σε άκρη στην σκλαβωμένη και ποτισμένη από το αίμα των μαρτύρων μας νήσο.

 Το ιστορικό της αποτύπωμα ως ζείδωρο ορόσημο ελπίδας θα συντροφεύει τα βήματα μας και θα μας περιποιεί ιδιαίτερη τιμή και αισιοδοξία για όλους τους μελλοντικούς μας αγώνες.

 

Χρόνια  Πολλά στις εορτάζουσες, τους εορτάζοντες και τους απανταχού Χιώτες και Χιώτισσες!

Χρόνια Πολλά στο νησί μας!

Χαίρε Χίος Ελευθέρα!

Σχετικά Άρθρα