Χίος Μπροστά: Ήρθε η ώρα να ανοίξει δημιουργικός διάλογος για την πόλη και τις λειτουργίες της

Πέμ, 20/10/2022 - 20:07

«Η Χίος έχει ανάγκη από λύσεις και παρεμβάσεις που να καταστούν την πόλη μας βιώσιμη και λειτουργική» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο συνδυασμό "Χίος Μπροστά" σημειώνοντας:

«Το "Χίος Μπροστά" έχει προγραμματικά δεσμευτεί να ανοίξει τον διάλογο αυτό, με οργανωμένο τρόπο προκειμένου να μην χαθούν και άλλες ευκαιρίες. Η παρούσα δημοτική αρχή απέχει παρασάγγας από το να γνωρίζει τι σημαίνει σχεδιασμός και δημόσιος διάλογος.

Με αφορμή τη συζήτηση για την περιοχή του Κάστρου στο Δημοτικό Συμβούλιο καταθέτουμε και δημόσια όσα παρουσιάσαμε στη συνεδρίαση.

• Η περιοχή του Κάστρου χρειάζεται ένα συνολικό σχέδιο που να εξυπηρετεί τους κατοίκους, τους επισκέπτες και την πόλη. Σχέδιο που να συνεργάζεται με τις περιοχές που γειτνιάζει το Κάστρο, όπως τα Ταμπάκικα, η ιχθυόσκαλα και το λιμάνι.

• Σε αυτό το σχεδιασμό πρέπει να συμμετέχουν: Ο Δήμος, οι κάτοικοι, οι επαγγελματίες, οι φορείς της πόλης και προφανώς η αρχαιολογία.

Αλήθεια ποια αξιοπιστία για συνεργασία έχει η σημερινή δημοτική αρχή Κάρμαντζη με την αρχαιολογία αφού μία την χαρακτηρίζει ως «πληγή της Χίου» και ένα χρόνο αργότερα τη βραβεύει για την προσφορά στον τόπο! 

• Το Κάστρο ως περιοχή κατοικίας αλλά και τουριστικός προορισμός δεν μπορεί να περιορίζεται στα στοιχειώδη και υποχρεωτικά πχ καθαριότητα, λες και πρόκειται για επίτευγμα η αυτονόητη υποχρέωση.

Ακόμη και σε αυτό ο Δήμος κατάφερε να αποτύχει με το να τοποθετήσει τα σκουπίδια σε μία από τις εισόδους του Κάστρου και να τα αποσύρει μετά από παρέμβασή μας.

Ταυτόχρονα όμως δεν χρειάζεται να αναμένεται η ολοκλήρωση ενός μακροχρόνιου σχεδιασμού για να γίνουν παρεμβάσεις άμεσα:

• Για την τάφρο ήδη έχουμε δημόσια καταθέσει δημόσια πρόταση (στρώσιμο με κυβόλιθους, νησίδες πρασίνου, περιπατητική διαδρομή, ποδηλατόδρομος,  διαμόρφωση συνθηκών ήπιας κυκλοφορίας, θέσεις πάρκινγκ)

• Απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων εντός του Κάστρου, εκτός των κατοίκων όπου αυτό είναι απαραίτητο με ειδική μπλε κάρτα.

• Εκτεταμένες πεζοδρομήσεις και νησίδες πρασίνου

• Επαρκής φωτισμός σε όλες της γειτονιές,

• Τοποθέτηση μικρών κάδων καθαριότητας, καλή λειτουργία όλων των κοινών δικτύων (όμβρια - αποχέτευση - ύδρευση)

• Έλεγχος και αποτροπή  της παράνομης στάθμευσης και διασφάλιση της απρόσκοπτης διέλευσης των οχημάτων κοινής ωφέλειας (ασθενοφόρα, πυροσβεστική)

• Εκπόνηση σχεδίου εκκένωσης του οικισμού σε περίπτωση ανάγκης

• Τοποθέτηση δικτύου κρουνών για επαρκή πυροσβεστική κάλυψη

• Ανάδειξη και σηματοδότηση διαδρομών εντός του Κάστρου, προφανώς σε συνεργασία με την αρχαιολογία, με ταυτόχρονη ανάδειξη των κυριότερων χρονικών περιόδων της ιστορίας του οικισμού.

Το έκαναν παλαιότερα ιδιώτες και ο σύλλογος του Κάστρου.

• Διεξαγωγή πολιτιστικών εκδηλώσεων σε κτίρια και δημόσιους χώρου του οικισμού από το Δήμο

Σημειώνουμε ότι με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής Κάρμαντζη πρόγραμμα υπογειοποίησης καλωδίων ρεύματος που εξελίσσεται δεν περιλαμβάνει το Κάστρο καθώς ουδείς ασχολήθηκε. Το πρόγραμμα αυτό στην 3η του φάση προβλέπει υπογειοποίηση δικτύων σε νησιά. Επιπλέον άλλοι δήμοι, που θέλουν και μπορούν είτε με ίδιους πόρους (Μύκονος), είτε μέσω ΠΕΠ (Κάντανος Κρήτης) προχώρησαν σε υπογειοποιήσεις καλωδίων. 

Πόλεις οι οποίες διαθέτουν Κάστρα τέτοιου μεγέθους τα έχουν προβάλει ώστε να δημιουργηθεί προστιθέμενη αξία για το κάθε τόπο, για τους διαμένοντες και τις επιχειρήσεις που βρίσκονται εντός αυτού αλλά και ευρύτερα.

Λύσεις υπάρχουν! Η δημοτική αρχή Κάρμαντζη προσκολλημένη σε λογικές του 50 και του 60 δεν γνωρίζει και δεν μπορεί.

ΧΙΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ – ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟ – ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΗ ΧΙΟ».

Σχετικά Άρθρα