Η ΔΙΑΝΟΧ δεν θα είναι "γλάστρα" αλλά θα έχει ενεργό ρόλο στη διαχείριση των απορριμμάτων

Συνέντευξη στην "Α" του Προέδρου της εταιρείας, Φ. Γιαννίρη
Παρ, 10/07/2020 - 15:21

 

Η ΔΙΑΝΟΧ, η εταιρεία του Δήμου υπεύθυνη για τη διαχείριση των απορριμμάτων, θα διαδραματίσει ενεργό ρόλο στο αντικείμενο της και δεν θα είναι «γλάστρα»  διαμηνύει με συνέντευξή του στην «Α» ο Πρόεδρός της, Φώτης Γιαννίρης, ο οποίος γνωστοποίησε ότι εκτός του Κέντρου Διαλογής και Απορριμμάτων που σκοπεύουν να θέσουν σε λειτουργία, το αργότερο μέχρι το τέλος Αυγούστου, σε τμήμα 1.500 τ.μ. στην πρώην ΒΙΑΛ,   εγκρίθηκε και η ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον - Αειφόρος Ανάπτυξη»  του ΕΣΠΑ, της μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων και κομποστοποίησης, προϋπολογισμού 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, που θα κατασκευαστεί σε οικοπεδική έκταση δίπλα στο ΧΥΤΑ.

Εξ’αρχής σημείωσε ότι άλλο η συλλογή των απορριμμάτων, που είναι αντικείμενο του αντιδημάρχου καθαριότητας, κι άλλο η διαχείρισή τους, στην οποία η ΔΙΑΝΟΧ έχει την ευθύνη.

Αναφορικά με το κέντρο διαλογής τόνισε ότι η λειτουργία του θα γίνει εργολαβικά, με βάση τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία,  αφού προηγηθεί η ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων, που γίνεται με δαπάνες της ΔΙΑΝΟΧ (50.000 ευρώ) και εγκατασταθεί ο απαιτούμενος μηχανολογικός εξοπλισμός.

Η αγορά των μηχανημάτων, κατά τον ίδιο, ανέρχεται στα 150.000 ευρώ, γι’αυτό και στους στόχους τους – όπως είπε- είναι για μια 3ετία να προμηθευτούν μηχανήματα με τη μέθοδο του leasing εκτιμώντας ότι αυτή θα είναι πιο συμφέρουσα λύση, χωρίς προς το παρόν να γνωρίζουν ποιο θα είναι το οικονομικό μέγεθος αυτής της πρότασης.

Ο κος Γιαννίρης υπεραμύνθηκε της ανάπτυξης της ΔΙΑΝΟΧ, λέγοντας χαρακτηριστικά «θέλουμε να σταθεί στα πόδια της η εταιρία». Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε,  εγκρίθηκε ο οργανισμός που σε πλήρη ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της περιλαμβάνει 50 άτομα προσωπικό, λέγοντας ότι εκτός της Χίου, των Ψαρών και των Οινουσσών που σήμερα καλύπτει, υπάρχει σχεδιασμός να επεκταθεί και στο Νομό Σάμου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, παρέλαβαν τη ΔΙΑΝΟΧ με μια γραμματέα, 3 εργαζόμενους στον ΧΥΤΑ και με εργολαβίες για τη φύλαξη και την χωματοκάλυψη και σήμερα έχουν επίσης έναν επιστημονικό συνεργάτη, μια λογίστρια (η προηγούμενη έφυγε), έναν γενικό δ/ντή κι έναν οικονομολόγο για να μπορέσουν να φέρουν σε πέρας το σχεδιασμό τους.

Με αφορμή τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΔΙΑΝΟΧ για τα ανακυκλώσιμα υλικά, ύστερα από ερώτηση της «Χιακής Συμπολιτείας», ο κος Γιαννίρης σημείωσε ότι αυτά διπλασιάστηκαν σε σχέση με πέρυσι, φτάνοντας το πρώτο εξάμηνο στους 655 τόνους. 

Στους στόχους της 4ετίας ενέταξε και τη δημιουργία ενός ακόμη Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στη Νότια Χίο.

 

Σχετικά Άρθρα