Χίος, Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου

Η Λαγκάδα των τηγανόλαδων Ελ Ντοράντο της ''ανάπτυξης'' και των ΑΠΕ ;

Ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας στη Χίο
Τρί, 12/03/2019 - 20:08

Και μετά  από τα φωτοβολταϊκά και τις αννεμογεννήτριες, που ισοπεδώνουν από τη γη της Καρυστίας μέχρι τα "απάτητα'' Άγραφα και την πανέμορφη Άνδρο,ένα καινούργιο κύμα ''επενδύσεων'' εξαπλώνεται στο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας απ' άκρη σ' άκρη στη χώρα. Πρόκειται για την παραγωγή της από βιορευστά, χρησιμοποιημένα τηγανέλαια κλπ, αφού προηγηθεί η κατάλληλη επεξεργασία.

 

Απ' το Μεσολόγγι ως τη Ρόδο και την Κρήτη οι κάτοικοι αντιδρούν σ' αυτές τις  αμφιλεγόμενες μονάδες ενέργειας, τόσο από οικονομοτεχνική προσέγγιση ,κυρίως όμως γιατί οι κάθε λογής ρύποι -και όχι μόνο- αφήνουν το δικό τους βλαβερό αποτύπωμα στο περιβάλλον και τη ζωή μας.

 

Αφού λοιπόν η ΕΕ συμπεριλαμβάνει τα βιορευστά στις ΑΠΕ, γιατί μια τέτοια ιδιωτική μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας σε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους πάνω στην είσοδο της Λαγκάδας και τόσο κοντά στο δάσος του Καρυδά, παρά την αρνητική γνωμοδότηση της αρμόδιας περιβαλλοντικής υπηρεσίας; Θ' αφήσουμε την υγεία μας,τα παιδιά μας, τον τόπο μας έρμαια της ''τύχης''; Εν τέλει ποιός (και γιατί) κυνηγά τη ζωή μας;

 

Ούτε έχουμε αυταπάτες, ούτε ελπίζουμε και περιμένουμε τίποτα από τις γραφειοκρατικές μορφές εκπροσώπησης και ανάθεσης (άραγε τους έπιασαν στον ύπνο;). Μόνο ένα μαζικό κίνημα των κατοίκων της Λαγκάδας, των όμορων χωριών κι ολόκληρης της Χίου, οργανωμένο από τα κάτω, μπορεί να βάλει φρένο σ' όλα αυτά τα σχέδια, τις κάθε είδους ορέξεις, στοχεύσεις και επιδιώξεις.

 

Σχετικά Άρθρα

«Αυτοπροσώπως» την Πέμπτη στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV με τον Μιχάλη Τσακό
Κυρ, 16/02/2020 - 21:40

Ο Μιχάλης Τσακός, δεν έχει ας πούμε την παλιά οικοδομική… αγριάδα, αλλά μήπως δεν άλλαξε η οικοδομή;

Όχι πως του λείπει το μπόϊ ή τα μπράτσα, αλλά έχει μια ηπιότητα και μια ευγένεια στη μορφή, που σε κερδίζει από την πρώτη στιγμή.

Αν μη τι άλλο το Σωματείο οικοδόμων έχει έναν Πρόεδρο, που στέκεται και στα… σαλόνια με την ίδια άνεση που σκαρφαλώνει στις οικοδομές.

Ο Μιχάλης Τσακός γιός εργάτη Βυρσοδεψείων, γεννήθηκε το 1978 και μεγάλωσε στις εργατικές κατοικίες Χριστού Βαρβασίου.

Σαν παιδί θυμάται τους μεγάλους αγώνες όλων στην… Σαρακήνα να πείσουν τις αρχές ότι χωρίς παραχωρητήρια, τα αχούρια που φτιάχτηκαν δεν θα συνεχίζουν να κατοικούνται, όπερ και εγένετο.

Ο Μιχάλης θυμάται να κοιμάται παιδί και να χτυπά δίπλα του την κολώνα, ακούγοντας τον… κουφό της ήχο, μέχρι που έκλεισαν τα Βυρσοδεψεία και η οικογένεια μετακόμισε στην Αθήνα.

Δεν τα παιρνα τα γράμματα μας λέει και έτσι από 15 χρόνων βρέθηκα σε συνεργείο αυτοκινήτων και από εκεί στην οικοδομή. Μου άρεσε το αυτοκίνητο μας λέειν αλλά αυτά που έβγαζα μια εβδομάδα στο συνεργείο η οικοδομή μου τα έδινε σε μια μέρα.

Στη ζωή του μετάνιωσε για δυό πράγματα. Που δεν συνέχισε το σχολείο και που βρέθηκε τυχαία δύο εξάμηνα στην Αμερική και δεν έμεινε εκεί.

Σήμερα οικογενειάρχης με τρία παιδιά, έχει δικό του οικοδομικό συνεργείο, αλλά παράλληλα από το 2012 βρίσκεται στο τιμόνι του μεγαλύτερου εργατικού Σωματείου του νησιού, με δύναμη 1800 μελών, αυτό των Οικοδόμων.

Χαίρεται που στη δύναμη του Σωματείου βρίσκονται και αλλοδαποί, θεωρεί ως κύριο πρόβλημα την ανασφάλιστη εργασία, δεν βλέπει φως σε αλλαγή πολιτικής, που να ευνοεί την οικοδομή, που… ταϊζει280 επαγγέλματα (!) είναι σίγουρος ότι ο καλύτερος πελάτης του κλάδου του είναι οι ναυτικοί, γιατί έχουν μια… μούρη, χαίρεται τη συνεργασία του χώρου με τους Μηχανικούς, που θεωρεί ότι… παντρεύονται ένα σπίτι και επισημαίνει ότι όπως και κάθε τομέας και η οικοδομή είναι μια πολύ υπεύθυνη εργασία.

Στον συνδικαλισμό τον έβαλε ο πρώην Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χίου Τάσσος Κώσταλος, που τον θεωρεί δάσκαλο του, δεν ανήκει σε κανένα πολιτικό Κόμμα, λέγοντας χαρακτηριστικά «ομάδα έχω κόμμα δεν έχω» και λατρεύει στην κυριολεξία τον Σταμάτη Κάρμαντζη, γιατί ποτέ δεν του ζήτησε τίποτα, όπως και εκείνος ποτέ δεν ζήτησε τίποτα από τον Δήμαρχο Χίου, που θεωρεί  ότι πέρα από την αποτελεσματικότητα η δύναμη του είναι στην απλότητα.

Αν έχετε απορία για την ομάδα του είναι… Ολυμπιακός.

Τα υπόλοιπα τηλεοπτικά την Πέμπτη στις 7.00 και στις 11.00 μ.μ. στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV στην εκπομπή του Γιάννη Τζούμα «Αυτοπροσώπως».