Χίος, Πέμπτη 2 Απριλίου

Η Λαγκάδα των τηγανόλαδων Ελ Ντοράντο της ''ανάπτυξης'' και των ΑΠΕ ;

Ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας στη Χίο
Τρί, 12/03/2019 - 20:08

Και μετά  από τα φωτοβολταϊκά και τις αννεμογεννήτριες, που ισοπεδώνουν από τη γη της Καρυστίας μέχρι τα "απάτητα'' Άγραφα και την πανέμορφη Άνδρο,ένα καινούργιο κύμα ''επενδύσεων'' εξαπλώνεται στο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας απ' άκρη σ' άκρη στη χώρα. Πρόκειται για την παραγωγή της από βιορευστά, χρησιμοποιημένα τηγανέλαια κλπ, αφού προηγηθεί η κατάλληλη επεξεργασία.

 

Απ' το Μεσολόγγι ως τη Ρόδο και την Κρήτη οι κάτοικοι αντιδρούν σ' αυτές τις  αμφιλεγόμενες μονάδες ενέργειας, τόσο από οικονομοτεχνική προσέγγιση ,κυρίως όμως γιατί οι κάθε λογής ρύποι -και όχι μόνο- αφήνουν το δικό τους βλαβερό αποτύπωμα στο περιβάλλον και τη ζωή μας.

 

Αφού λοιπόν η ΕΕ συμπεριλαμβάνει τα βιορευστά στις ΑΠΕ, γιατί μια τέτοια ιδιωτική μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας σε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους πάνω στην είσοδο της Λαγκάδας και τόσο κοντά στο δάσος του Καρυδά, παρά την αρνητική γνωμοδότηση της αρμόδιας περιβαλλοντικής υπηρεσίας; Θ' αφήσουμε την υγεία μας,τα παιδιά μας, τον τόπο μας έρμαια της ''τύχης''; Εν τέλει ποιός (και γιατί) κυνηγά τη ζωή μας;

 

Ούτε έχουμε αυταπάτες, ούτε ελπίζουμε και περιμένουμε τίποτα από τις γραφειοκρατικές μορφές εκπροσώπησης και ανάθεσης (άραγε τους έπιασαν στον ύπνο;). Μόνο ένα μαζικό κίνημα των κατοίκων της Λαγκάδας, των όμορων χωριών κι ολόκληρης της Χίου, οργανωμένο από τα κάτω, μπορεί να βάλει φρένο σ' όλα αυτά τα σχέδια, τις κάθε είδους ορέξεις, στοχεύσεις και επιδιώξεις.

 

Σχετικά Άρθρα

Πέμ, 02/04/2020 - 14:31
Α. Μιχαηλίδης

Ο βουλευτής Χίου και αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση με θέμα τις ελλείψεις  ως προς τα μέτρα και τις πολιτικές αντιμετώπισης της πανδημίας του Covid-19. Η ερώτηση απαντήθηκε σήμερα στη Βουλή από τον υφυπουργό Υγείας κ. Κοντοζαμάνη.

Κατά την ερώτησή του ο Α. Μιχαηλίδης εστίασε, καταρχάς, στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται  στις τοποθετήσεις έκτακτου και επικουρικού προσωπικού, αλλά και στην ανάγκη άμεσης εκκίνησης διαδικασιών για μόνιμες προσλήψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, προκειμένου να καλυφθούν κατ’ ελάχιστον οι αυξημένες ανάγκες που επιβάλλει η αντιμετώπιση της πανδημίας. Τόνισε, παράλληλα, την ανάγκη παροχής ακριβών στοιχείων για την κατανομή και το είδος εργασιακής σχέσης του προσωπικού που προσλαμβάνεται, καθώς παρατηρείται «δημιουργική ασάφεια» στις εξαγγελίες του Υπουργείου.

Ο δεύτερος άξονας της ερώτησης αφορούσε τις υποδομές και το υγειονομικό υλικό. Ένα σημαντικό ζήτημα που αφορά αυτό το σκέλος είναι οι σοβαρές ελλείψεις που παρατηρούνται ως προς την εξασφάλιση μέτρων προστασίας στους εργαζόμενους στις δομές Υγείας. Ένα δεύτερο σημαντικό ζήτημα που υπογράμμισε ο Α. Μιχαηλίδης είναι αυτό των μέτρων που εφαρμόζονται στις δομές προσφύγων και ειδικά στα ΚΥΤ των νησιών, όπου ο κίνδυνος διασποράς αυξάνεται σημαντικά και δεν επιτρέπεται καμία ολιγωρία. Τα μέτρα αυτά μέχρι στιγμής κρίνονται εντελώς ανεπαρκή για να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες του πληθυσμού που διαμένει εκεί, των εργαζόμενων στα ΚΥΤ, αλλά και του μόνιμου πληθυσμού των νησιών.