Χίος, Σάββατο 30 Μαΐου

Η Νέα Δημοκρατία στήριξε και προστάτεψε το νησιωτικό ΦΠΑ.

Δήλωση του Ν. Μηταράκη για την κύρωση της ΠΝΠ για την παράτασή του
Πέμ, 07/02/2019 - 10:28

Ο κ. Νότης Μηταράκης έκανε την ακόλουθη δήλωση για τη σημερινή κύρωση της ΠΝΠ για την παράταση του νησιωτικού ΦΠΑ στα νησιά όπου διαμένουν υπεράριθμοι πρόσφυγες και μετανάστες.

«Μεταναστευτικό και ΦΠΑ εργαλειοποιήθηκαν από την κυβέρνηση για να διχάσει τις τοπικές κοινωνίες και να προχωρήσει σταδιακά στην πλήρη κατάργηση του νησιωτικού ΦΠΑ. Δρώντας εκβιαστικά, θέτει το δίλημμα στους νησιώτες: υπεράριθμοι μετανάστες ή αυξημένος ΦΠΑ; Και αλλάζει το νόημα του αρκτικόλεξου. Από Φόρος Προστιθέμενης Αξίας, μετατρέπεται σε Φέρτε Παράνομους Αλλοδαπούς.

Κατηγορούσαν τη Νέα Δημοκρατία ότι είναι «επικίνδυνη» η στάση μας όταν φέρναμε την τροπολογία του ΦΠΑ, ζητώντας στήριξη για τα νησιά μας που επλήγησαν από το μεταναστευτικό. Σήμερα θεσμοθέτησαν το υπεράριθμο στα ΚΥΤ, καθιερώνοντας τα νησιά μας ως αποθήκες ψυχών.

Δεν θα κουραστούμε να το λέμε: Η Νέα Δημοκρατία στήριξε και προστάτεψε με κάθε μέσο το νησιωτικό ΦΠΑ. Αντίθετα ήταν από τα πρώτα μέτρα που απεμπόλησε ο κ. Τσίπρας μόλις ήρθε στην κυβέρνηση.

  • Νέα Δημοκρατία επίσης έχει φέρει στις 23 Ιανουαρίου 2019, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Συμβουλίου της Ευρώπης, τροπολογία με την οποία αντιτίθεται στην απαράδεκτη αυτή σύνδεση ΦΠΑ και μεταναστευτικού. τροπολογία έγινε ομόφωνα δεκτή από την αρμόδια Επιτροπή του Συμβουλίου.

Την ίδια στιγμή, το μεταφορικό ισοδύναμο έχει μηδαμινά αποτελέσματα, εξακολουθεί να μην αφορά το τουριστικό προϊόν και δεν βοηθά καθόλου την ανταγωνιστικότητα των νησιών μας.

Ας καταλάβει η κυβέρνηση ότι ανάπτυξη και ασφάλεια δεν είναι στόχοι ανταγωνιστικοί, αλλά αλληλοσυμπληρούμενοι. Και είναι ταυτόχρονα απόλυτες προτεραιότητες της ΝΔ

Σχετικά Άρθρα

Παρ, 29/05/2020 - 17:26

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη, κατά την οποία συζητήθηκαν λεπτομέρειες για την έναρξη των αποχωρήσεων αναγνωρισμένων προσφύγων και μη δικαιούχων ασύλου, από το ελληνικό σύστημα υποδοχής.

 

Ειδικότερα, ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι το σύνολο των αναγνωρισμένων προσφύγων που αποχωρούν από το πρόγραμμα στέγασης, έχουν λάβει έγκαιρα γνώση της εν λόγω απόφασης. Στη συνέχεια, ανέφερε ότι “βάσει του Ν. 4636/19, ο οποίος ψηφίστηκε τον Νοέμβριο, ως αφετηρία για την αποχώρηση αναγνωρισμένων προσφύγων είχε οριστεί ο Απρίλιος. Ωστόσο, δόθηκε παράταση μέχρι τα τέλη Μάϊου, λόγω της πανδημίας του Covid-19, κάνοντας πράξη τα αιτήματα των φορέων. Πλέον, δεν υπάρχει χρόνος για επιπλέον καθυστερήσεις. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου μας ήταν και είναι στη διάθεση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, για να επιλυθούν όποια διαδικαστικά προβλήματα ανακύψουν”.

 

Στην εποικοδομητική συζήτηση που ακολούθησε, τονίστηκε η ανάγκη εφαρμογής της νομοθεσίας, και αναζητήθηκαν τρόποι ώστε η μετάβαση να γίνει ομαλά. Γι’ αυτό, αποφασίστηκαν κοινά σημεία δράσης, όπως η αναθεώρηση του προγράμματος ΗΛΙΟΣ και η καλύτερη διασύνδεση των προσφύγων με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΠΕΚΑ και του ΟΑΕΔ.

 

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Ελλάδα και Περιφερειακός Συντονιστής Έκτακτης Βοήθειας Gianluca Rocco, ο Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Philippe Leclerc, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Υπουργείου Εσωτερικών και του Δήμου Αθηναίων, οι Διοικητές του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) και του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

 

Επισημαίνεται ότι την 1η Ιουνίου 2020 θα ξεκινήσει η σταδιακή αποχώρηση 11.237 ατόμων από τα διαμερίσματα του προγράμματος «ESTIA», τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, τις δομές φιλοξενίας της ενδοχώρας και τις θέσεις υποδοχής σε ξενοδοχεία του προγράμματος «Filoxenia».

 

Τέλος, από την 01-09-2020 οι προπληρωμένες κάρτες που δίδονται στους αιτούντες άσυλο, θα μπορούν να χρησιμοποιούνται από τους δικαιούχους αποκλειστικά και μόνο για την αγορά αγαθών και προϊόντων και όχι για ανάληψη μετρητών.