Χίος, Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου

Ημέρα μνήμης ή ημέρα αλυτρωτισμού;

Ανακοίνωση της ΛΑΣ
Τρί, 11/09/2018 - 08:44

 

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, στις 14 Σεπτεμβρίου, η Περιφερειακή Διοίκηση Β. Αιγαίου στη Χίο θα είναι συνδιοργανωτής και χρηματοδότης εκδήλωσης με τίτλο "ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ", φροντίζοντας να τη διανθίζει μαζί με πρόθυμους τοπικούς άρχοντες και παράγοντες με εθνικιστικές κραυγές, αποκρύπτοντας την ουσία, ότι δηλαδή επρόκειτο για ένα ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στον οποίο είχε εμπλακεί σε ρόλο χωροφύλακα η χώρα μας, με βασική ευθύνη των κομμάτων της αστικής τάξης είτε υπό το Βενιζέλο είτε υπό την ηγεσία της Βασιλικής παράταξης.

Κανένας, φυσικά, δεν θα είχε αντίρρηση να τιμηθεί η μνήμη των αθώων θυμάτων αυτού του πολέμου, των Μικρασιατών προγόνων μας, που πλήρωσαν ακριβά το τίμημα του μεγαλοϊδεατισμού της αστικής τάξης για να πάρει μέρος στη λεία του διαμελισμού της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Αυτό όμως θα είχε αξία -και διδακτική- αν αναδεικνυόταν μέσα από αυτή την τιμή η ιστορική αλήθεια και όχι ο αλυτρωτισμός και η μισαλλοδοξία.

Ενάμισι εκατομμύριο πρόσφυγες από ένα πεδίο μάχης στο οποίο έχασαν τη ζωή τους περίπου 600.000 άνθρωποι και στο οποίο ο ελληνικός στρατός μέτρησε 24.200 φαντάρους νεκρούς, 49.000 «τραυματίες και αποβιώσαντες» και 18.000 αγνοούμενους.

Αυτός ήταν ο απολογισμός του γεγονότος που συνέβη το 1922 και έμεινε στην Ιστορία ως «Μικρασιατική Καταστροφή».

Μια καταστροφή που ο ελληνικός λαός θα μπορούσε να αποφύγει, αν δεν στοιχιζόταν πίσω από τα συμφέροντα της αστικής τάξης και δεν έχυνε το αίμα του για τα κέρδη και τα οφέλη της. Αν άκουγε το νεαρό τότε ΣΕΚΕ (μετέπειτα ΚΚΕ), που, παρά τις διώξεις και τις φυλακίσεις που υπέστη από βενιζελικούς και φιλοβασιλικούς για τη στάση του, δεν υποχώρησε και καλούσε σε ειρήνευση και σε επιστροφή των στρατευμάτων από τη Μικρά Ασία, καταδικάζοντας τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Μια καταστροφή που αποδεικνύει και το ρόλο που διαδραματίζουν διαχρονικά οι ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και οι σύμμαχοι της αστικής τάξης σε αυτές. Βρετανοί, Γάλλοι και Ιταλοί ιμπεριαλιστές συμμετείχαν στην απόπειρα διαμελισμού της Τουρκίας, προς όφελος των δικών τους συμφερόντων και προχωρούσαν σε σφαγές του τουρκικού λαού. Όμως, όταν ο συσχετισμός δύναμης άλλαξε, ενθάρρυναν τη σφαγή του μικρασιατικού ελληνισμού, προχωρώντας σε συμφωνίες με τον Κεμάλ, ο οποίος επίσης αναθεώρησε τις διεθνείς συμμαχίες του.

Για όλα αυτά και πολλά άλλα, άχνα δεν ακούγεται σε αυτές τις εκδηλώσεις, παρά μένουν οι θρηνωδίες και οι σύγχρονοι μεγαλοϊδεατισμοί των σημερινών κομμάτων των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, της ΝΔ και των υπόλοιπων που προσκυνούν ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Γι αυτό και πρέπει ο λαός μας, ειδικά στο Αιγαίο να βγάλει τα συμπεράσματά του, να αντιληφθεί τη ζώσα ιστορία που μας οδηγεί στο ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ Η ΕΕ ΑΠΟ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ. ΑΙΓΑΙΟ ΘΑΛΑΣΣΑ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΣΗΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ.-

Σχετικά Άρθρα

Τρί, 25/09/2018 - 22:03

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) ερευνά πιθανή κακοδιαχείριση κονδυλίων της ΕΕ για τη σίτιση των προσφύγων στην Ελλάδα, δήλωσε ο εκπρόσωπός της.

Στη δήλωσή του, ο εκπρόσωπος της OLAF δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες για την έρευνα ή αν σχετίζεται με το δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου», σημειώνει η ιστοσελίδα Politico, κάνοντας αναφορά στη σύλληψη των τριών δημοσιογράφων της εφημερίδας έπειτα από τη μήνυση του Πάνου Καμμένου.

«Η έρευνα για τις φερόμενες παρατυπίες που αφορά την παροχή τροφίμων για πρόσφυγες στην Ελλάδα, με χρηματοδότηση από την ΕΕ, ξεκίνησε έπειτα από πληροφορίες που δόθηκαν από τη γενική διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών υποθέσεων της Κομισιόν, το 2017», ανέφερε ο εκπρόσωπος της OLAF.

«Καθώς η έρευνα συνεχίζεται, η OLAF δεν μπορεί να κάνει κανένα περαιτέρω σχόλιο σε αυτό το στάδιο. Το γεγονός ότι η OLAF εξετάζει το θέμα δεν σημαίνει ότι όποια πρόσωπα εμπλέκονται έχουν διαπράξει κάποια παρατυπία ή απάτη», σημείωσε ακόμη.

Πηγή: http://www.skai.gr