Χίος, Δευτέρα 20 Μαΐου

Ημέρα μνήμης ή ημέρα αλυτρωτισμού;

Ανακοίνωση της ΛΑΣ
Τρί, 11/09/2018 - 08:44

 

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, στις 14 Σεπτεμβρίου, η Περιφερειακή Διοίκηση Β. Αιγαίου στη Χίο θα είναι συνδιοργανωτής και χρηματοδότης εκδήλωσης με τίτλο "ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ", φροντίζοντας να τη διανθίζει μαζί με πρόθυμους τοπικούς άρχοντες και παράγοντες με εθνικιστικές κραυγές, αποκρύπτοντας την ουσία, ότι δηλαδή επρόκειτο για ένα ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στον οποίο είχε εμπλακεί σε ρόλο χωροφύλακα η χώρα μας, με βασική ευθύνη των κομμάτων της αστικής τάξης είτε υπό το Βενιζέλο είτε υπό την ηγεσία της Βασιλικής παράταξης.

Κανένας, φυσικά, δεν θα είχε αντίρρηση να τιμηθεί η μνήμη των αθώων θυμάτων αυτού του πολέμου, των Μικρασιατών προγόνων μας, που πλήρωσαν ακριβά το τίμημα του μεγαλοϊδεατισμού της αστικής τάξης για να πάρει μέρος στη λεία του διαμελισμού της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Αυτό όμως θα είχε αξία -και διδακτική- αν αναδεικνυόταν μέσα από αυτή την τιμή η ιστορική αλήθεια και όχι ο αλυτρωτισμός και η μισαλλοδοξία.

Ενάμισι εκατομμύριο πρόσφυγες από ένα πεδίο μάχης στο οποίο έχασαν τη ζωή τους περίπου 600.000 άνθρωποι και στο οποίο ο ελληνικός στρατός μέτρησε 24.200 φαντάρους νεκρούς, 49.000 «τραυματίες και αποβιώσαντες» και 18.000 αγνοούμενους.

Αυτός ήταν ο απολογισμός του γεγονότος που συνέβη το 1922 και έμεινε στην Ιστορία ως «Μικρασιατική Καταστροφή».

Μια καταστροφή που ο ελληνικός λαός θα μπορούσε να αποφύγει, αν δεν στοιχιζόταν πίσω από τα συμφέροντα της αστικής τάξης και δεν έχυνε το αίμα του για τα κέρδη και τα οφέλη της. Αν άκουγε το νεαρό τότε ΣΕΚΕ (μετέπειτα ΚΚΕ), που, παρά τις διώξεις και τις φυλακίσεις που υπέστη από βενιζελικούς και φιλοβασιλικούς για τη στάση του, δεν υποχώρησε και καλούσε σε ειρήνευση και σε επιστροφή των στρατευμάτων από τη Μικρά Ασία, καταδικάζοντας τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Μια καταστροφή που αποδεικνύει και το ρόλο που διαδραματίζουν διαχρονικά οι ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και οι σύμμαχοι της αστικής τάξης σε αυτές. Βρετανοί, Γάλλοι και Ιταλοί ιμπεριαλιστές συμμετείχαν στην απόπειρα διαμελισμού της Τουρκίας, προς όφελος των δικών τους συμφερόντων και προχωρούσαν σε σφαγές του τουρκικού λαού. Όμως, όταν ο συσχετισμός δύναμης άλλαξε, ενθάρρυναν τη σφαγή του μικρασιατικού ελληνισμού, προχωρώντας σε συμφωνίες με τον Κεμάλ, ο οποίος επίσης αναθεώρησε τις διεθνείς συμμαχίες του.

Για όλα αυτά και πολλά άλλα, άχνα δεν ακούγεται σε αυτές τις εκδηλώσεις, παρά μένουν οι θρηνωδίες και οι σύγχρονοι μεγαλοϊδεατισμοί των σημερινών κομμάτων των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, της ΝΔ και των υπόλοιπων που προσκυνούν ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Γι αυτό και πρέπει ο λαός μας, ειδικά στο Αιγαίο να βγάλει τα συμπεράσματά του, να αντιληφθεί τη ζώσα ιστορία που μας οδηγεί στο ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ Η ΕΕ ΑΠΟ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ. ΑΙΓΑΙΟ ΘΑΛΑΣΣΑ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΣΗΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ.-

Σχετικά Άρθρα

Κυρ, 19/05/2019 - 19:24

Το «Μάτι» πρέπει να γίνει  μάθημα για όλους.

Το μήνυμα αυτό κινητοποίησε στην ουσία το Λιμεναρχείο Χίου, που με την διοίκηση της Ειρήνης Αργύρη υλοποίησε σήμερα με επιτυχία άσκηση απεγκλωβισμού, που είχε πολλά στοιχεία με αυτό που πλήρωσε ακριβά η χώρα μας στο Μάτι Αττικής.

Ετσι σύμφωνα με το σενάριο από μια πυρκαγιά στην Αγία Φωτιά, εγκλωβίστηκαν κάτοικοι και λουόμενοι, καθώς ο δρόμος εισόδου – εξόδου από την παραλία και τον οικισμό είναι ένας (!) κάτι βέβαια, που δεν είναι στην αρμοδιότητα της κυρίας Αργύρη…

Ετσι χρειάστηκε να επέμβει το Λιμεναρχείο για να απεγκλωβίσει τους κατοίκους.

Η άσκηση ξεκίνησε στις 4.00 μ.μ. και ολοκληρώθηκε σε δύο ώρες.

Τυπικά έγινε στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών της Θάλασσας, με την ονομασία «Τα Ξύλινα Τείχη 2019».

Σ’ αυτήν συμμετείχαν το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου με στελέχη, πλωτά και χερσαία μέσα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Χίου, η Διεύθυνση Αστυνομίας Χίου με στελέχη και χερσαία μέσα, το  Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Καθηγητές και Φοιτητές, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Χίου, με στελέχη και πλωτά μέσα, ο Λόχος Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων Χίου, ο Σύλλογος Δασοπροστασίας και Δασοπυρόσβεσης Δ Ιωνίας Χίου, το Σώμα Προσκόπων Περιφέρειας Χίου - Εφορία Ναυτοπροσκόπων, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και άλλοι.

askisi_etoimotitas_stin_agia_fotia_hios