Χίος, Τετάρτη 19 Ιουνίου

Και οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Χίου στην αυριανή απεργία

Ζητούν προσλήψεις, στελέχωση της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού και αυξήσεις στους μισθούς
Τετ, 15/05/2019 - 09:49

Και το Σωματείο Εργαζομένων στο Σκυλίτσειο Νοσοκομείο Χίου συμμετέχει στην αυριανή 24ωρη πανελλαδική απεργία του κλάδου, προγραμματίζοντας επίσης συγκέντρωση τις 10 το πρωί στην είσοδο του «Σκυλίτσειου» και διεκδικώντας, μεταξύ άλλων, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, άμεση στελέχωση της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού  με το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και ανανέωση του τεχνολογικού εξοπλισμού του, καθώς και αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του σημειώνει:

« Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Κάθε μέρα ζούμε στο πετσί μας τα προβλήματα που προκαλούν οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και η συνεχιζόμενη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2018, δεν προκηρύχθηκε ούτε μία θέση μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία (επομένως δεν αντικαταστάθηκαν οι 1.500 περίπου υγειονομικοί που συνταξιοδοτήθηκαν), ενώ και η προκήρυξη 2Κ/2019 των 1.116 θέσεων αφορά στην αντικατάσταση ισάριθμων επικουρικών συναδέλφων (δηλ. δεν προσθέτει ούτε έναν εργαζόμενο).

Το Νοσοκομείο της Χίου, σήμερα λειτουργεί με ελλείψεις νοσηλευτικού, ιατρικού, παραϊατρικού και διοικητικού προσωπικού που ξεπερνούν το 40% και με εργασιακές σχέσεις λάστιχο.

Η παρούσα άθλια κατάσταση του συστήματος  Υγείας δεν είναι τυχαία.  Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ , όχι μόνο διατηρεί όλα τα  αντιλαϊκά μέτρα των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά πάνω σε αυτά προσθέτει και τα δικά της.  Οι μικροδιαφορές τους  έχουν να κάνουν με την πιο αποτελεσματική διαχείριση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής.    

Για αυτό  και μειώνουν τον κρατικό προϋπολογισμό του 2019 , για άλλη μια χρονιά,  για τα δημόσια νοσοκομεία κατά 65 εκατ. ευρώ.  Συνολικά, την διετία 2017 - 2019, η κρατική χρηματοδότηση για τα δημόσια νοσοκομεία μειώθηκε κατά 415 εκατ.ευρώ, ενώ αυξήθηκαν οι πληρωμές από τον ΕΟΠΥΥ δηλ, από τις εισφορές μας (αύξηση των εισφορών των συνταξιούχων για υγειονομική περίθαλψη κατά 770 εκατ.ευρώ). Δεσμεύονται, μάλιστα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας 2019 - 2022, να συνεχίσουν τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για την υγεία (από 5,2% του ΑΕΠ το 2017 στο 4,7% του ΑΕΠ το 2022.Προτεραιότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι τα υπερπλεονάσματα. Για αυτό και  αδιαφορεί για τους 1627 ασθενείς που πεθαίνουν κάθε χρόνο από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, για τους 50 διασωληνωμένους ασθενείς, που βρίσκονται σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ, για τους 48 μόνιμους αιμοκαθαιρόμενους(υπερβαίνουν τους 60 το καλοκαίρι) της Μονάδας Τεχνικού Νεφρού του Νοσοκομείου μας. Αδιαφορεί για τις ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και για την παλαιότητα και ακαταλληλότητα του τεχνολογικού εξοπλισμού. 

Με εργαζόμενους λάστιχο, που περιφέρονται από τμήμα σε τμήμα, σαν περιοδεύον θίασος, για να καλυφθούν τα τεράστια κενά δεν διασφαλίζεται η υγεία των πολιτών. Και δεν είναι λίγες οι φορές όπου οι εργαζόμενοι των κλειστών τμημάτων (χειρουργείο - αναισθησιολογικό) παρ’ ότι η νομοθεσία το απαγορεύει, καλούνται είτε στη ΜΑΦ είτε στα ΤΕΠ προς βοήθεια, αφού τα συγκεκριμένα τμήματα κατά τις απογευματινές και νυχτερινές βάρδιες, καθώς και τα Σαββατοκύριακα καλύπτονται από ένα νοσηλευτή.

Ωστόσο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως και οι προηγούμενες, εφαρμόζει συνειδητά την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για χτύπημα της μόνιμης εργασίας και επέκταση της «ελαστικής απασχόλησης» που σημαίνει ανακύκλωση της ανεργίας και δουλειά με ημερομηνία λήξης και μειωμένα δικαιώματα. Στόχος τους, να εξασφαλίσουν τα δημόσια νοσοκομεία φθηνό εργατικό δυναμικό, με κουτσουρεμένα δικαιώματα, χωρίς την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού προκειμένου να στηριχθεί η ανταγωνιστικότητα.  Τα επίσημα στοιχεία (απογραφή ανθρώπινου δυναμικού στο δημόσιο), αποδεικνύουν πως ο αριθμός των μονίμων και αορίστου χρόνου εργαζομένων στην υγεία στο διάστημα 2015-2018 μειώθηκε (αποχώρησαν 7.460 εργαζόμενοι και προσλήφθηκαν 6.786, δηλαδή 674 λιγότεροι).

Η σημερινή κοινωνική πραγματικότητα με τη βαριά οικονομική κρίση, που πλήττει τις λαϊκές μάζες, την εδώ και χρόνια  μειωμένη χρηματοδότηση  του προϋπολογισμού του Νοσοκομείου Χίου και την προσφυγική κρίση που πλήττει  και το Νησί μας, επιβάλει την άμεση αύξηση του προϋπολογισμού του Νοσοκομείου.

Απαιτείται η δημιουργία  σύγχρονων κλινικών που θα είναι πλήρως στελεχωμένες με επιστημονικό, ιατρικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Απαιτείται η άμεση αποπεράτωση των κτηριακών υποδομών, που έχουν οδηγήσει σε «μπλακ άουτ» τη νοσηλευτική περίθαλψη, π.χ. Παθολογική Κλινική.

Απαιτείται η άμεση στελέχωση  του Νοσοκομείου με μόνιμο προσωπικό όλων των κλάδων και ειδικοτήτων ώστε να μην υπάρχει καμία μονήρης ιατρική ειδικότητα (πχ Νευρολόγου, Νευροχειρουργού κλπ).

Απαιτούνται προσλήψεις Ιατρικών ειδικοτήτων: νευρολόγου, παιδοψυχιάτρου, ογκολόγου, οδοντιάτρου – ορθοδοντικού, δερματολόγου, ρευματολόγου, ενδοκρινολόγου  κλπ.

Μόνο με την κλιμάκωση του αγώνα μας θα έχουμε κατακτήσεις.

Παλεύουμε για:

Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού - μονιμοποίηση όλων των επικουρικών - συμβασιούχων  με μόνιμη εργασία και πλήρη δικαιώματα

Άμεση στελέχωση της ΜΤΝ με το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και ανανέωση του τεχνολογικού εξοπλισμού του.

Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας - Ανάκτηση όλων των απωλειών - Επαναφορά 13ου - 14ου μισθού - Κανείς κάτω από 751€ κατώτερο βασικό μισθό.

Επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος. Ένταξη στα ΒΑΕ όλων όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες. Λήψη αναγκαίων μέτρων για προστασία υγείας και ασφάλειας - Πρόσληψη μόνιμων Γιατρών Εργασίας .

Πλήρη, επαρκή χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας - πρόνοιας από τον κρατικό προϋπολογισμό - Ανάκληση της ιδιωτικοποίησης και συγχώνευσης υπηρεσιών των νοσοκομείων.

Για το ΔΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                  Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Λαμπαδοχυτός  Γιάννης                 Κουβαρά Ολυμπία»

Σχετικά Άρθρα

Τρί, 18/06/2019 - 20:51

«Σπρώχνει» προς "θερμό" ελληνοτουρκικό επεισόδιο η τουρκική αντιπολίτευση λίγες ημέρες πριν τις επαναληπτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη. Πριν λίγο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία επανήλθε με ένα πολεμικό ντελίριο, εκθειάζοντας την εισβολή στην Κύπρο και θέτοντας θέμα 16 νησιών που βρίσκονται υπό ελληνική "κατοχή"!

«Η Ειρηνευτική Δύναμη στην Κύπρο το 1974 αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα βήματα στην εξωτερική μας πολιτική. 1974-2019, στην Κύπρο δεν άνοιξε μύτη. Όλοι οι πολίτες ζούσαν σε γαλήνη. Αλλά τώρα η πολιτική στην Κύπρο πρέπει πια να αλλάξει. Χρειάζεται να ανοίξει μία νέα περίοδος, να υπάρξει νέα ώθηση. Αν δεν γίνει, θα έρθουμε αντιμέτωποι με ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στο μέλλον. Πρέπει πια να αναγνωριστεί το κράτος της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου», δήλωσε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου για να κατηγορήσει στη συνέχεια την κυβέρνηση Ερντογάν ότι σήμερα, μισό αιώνα μετά, χαρίζει νησιά του Αιγαίου στην Ελλάδα και δικαιώματα της Τουρκίας και των Τ/Κ στη Μεσόγειο.

«Στα νησιά του Αιγαίου τώρα… Χάσαμε 16 νησιά. 16 νησιά τα χάσαμε κάτω από τα μάτια μας. 16 νησιά που ανήκαν σε εμάς, 16 νησιά τώρα βρίσκονται υπό ελληνική κατοχή. Και δεν βγάζουν άχνα. Δεν μπορούν να βγάλουν! Γιατί;» αναρωτήθηκε ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία, καλώντας την κυβέρνηση να δώσει μια απάντηση για το Αιγαίο και τα συμφέροντα της Τουρκίας που χάνονται κάθε μέρα, όπως είπε. 

«Στο Αιγαίο 16 νησιά, που ανήκαν σε εμάς, πήγαν και τα κατέλαβαν και παρότι, σύμφωνα με τη Λωζάνη τα νησιά έπρεπε να είναι αποστρατικοποιημένα, μετέφεραν ακόμη και στρατιωτικές μονάδες εκεί. Κάθε μέρα δημοσιεύονται σεντόνια από φωτογραφίες. Πού είναι η κυβέρνηση; Πού είναι το σαράι; Πού είναι τα συμφέροντα της Τουρκίας; Κάθε μέρα χάνεται και κάτι. Κάθε μέρα!».

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου χαρακτήρισε την κυβέρνηση Ερντογάν «ανίκανη», αφού δεν μπορεί να ασκήσει ούτε τα δικαιώματα που της δίνουν οι διεθνείς συνθήκες.

«Ακόμη και δικαιώματα που μας έδωσαν οι διεθνείς συνθήκες, εμείς δεν μπορούμε να τα ασκήσουμε. Υπάρχει μία κυβέρνηση που είναι ανίκανη να ασκήσει ακόμη και τα δικαιώματά της. 16 νησιά της είναι υπό κατάληψη και δεν λες κουβέντα. Σύμφωνα με τη συνθήκη της Λωζάνης, δεν πρέπει να υπάρχει ούτε ένα όπλο πάνω σε αυτά και η Ελλάδα έχει μέχρι και στρατιωτικές μονάδες εκεί. Πού είναι όλοι αυτοί; Πού είναι το σαράι;», ρώτησε και πάλι, καταγγέλλοντας αυτή τη φορά και τα φιλοκυβερνητικά μέσα (τα "ΜΜΕ της χαβούζας", όπως τα ονομάζει η αντιπολίτευση) που δεν ασχολούνται με τα εθνικά θέματα της χώρας.

«Μην κοιτάτε τι γράφουν τα "ΜΜΕ της χαβούζας" (φιλο-κυβερνητικά ΜΜΕ), μην κοιτάτε τι γράφουν οι αρθρογράφοι της "χαβούζας". Γι’ αυτά τα θέματα δεν πιάνουν ποτέ το μολύβι. Δεν καταπιάνονται ποτέ με τέτοια θέματα».

Στη συνέχεια ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προέτρεψε την κυβέρνηση να ανοίξει ιστορικά βιβλία και να διαβάσει τι λένε οι συνθήκες, γιατί διαφορετικά η Τουρκία δεν θα μπορεί να προχωρήσει στις διεκδικήσεις της, μία εκ των οποίων και η ανατολική Μεσόγειος.

«Έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία ακόμη χειρότερη κατάσταση... Στην ανατολική Μεσόγειο υπάρχουν μεγάλα αποθέματα  πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η Αμερική είναι εκεί, η Αίγυπτος είναι εκεί, το Ισραήλ είναι εκεί, η Ελλάδα είναι εκεί, η Ελληνοκυπριακή νότια Κύπρος είναι εκεί. Το μόνο κράτος που δεν είναι εκεί, είναι η Τουρκία. Γιατί;», αναρωτήθηκε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, που παρότρυνε την Τουρκία ως μέρος της Μεσογείου να συνάψει συμφωνία με την Αίγυπτο, καθώς κάτι τέτοιο θα έλυνε πολλά προβλήματα.

«Υπάρχουν αποθέματα φυσικού αερίου, υπάρχουν αποθέματα πετρελαίου και όλοι έχουν αποκτήσει, εκτός από την Τουρκία μόνο, που είναι απέξω, που έχει παραγκωνιστεί. Πήραμε πλοίο και κάνουμε έρευνες. Κάνε, αδελφέ μου. Αλλά τι θα γίνει εκεί πέρα; Εκεί δεν έχουν δικαιώματα οι Τ/Κ; Προσδοκίες δεν έχουν;», ρώτησε ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, παίζοντας το χαρτί των «εθνικών θεμάτων», ενόψει των δημοτικών εκλογών της Κυριακής στην Κων/λη, προσπάθησε να φέρει προ των ευθυνών του τον ψηφοφόρο του κυβερνώντος κόμματος, ρωτώντας τον πώς μπορεί να μην μιλάει και να μην αντιδράει όταν βλέπει την ίδια του την κυβέρνηση να αφήνει νησιά να χάνονται στο Αιγαίο ή να παραγκωνίζεται η χώρα του στη Μεσόγειο και διεθνώς.

«Παρακολουθούν τα νησιά να τα καταλαμβάνουν άλλοι. Παρακολουθούν τον αποκλεισμό μας από την ανατ. Μεσόγειο. Και την Τουρκία να παραγκωνίζεται διεθνώς. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια. Όλοι μας πρέπει να έρθουμε προ των ευθυνών μας. Θέλω να απευθυνθώ στους συντρόφους μου στο κυβερνών κόμμα.

Πήγες και ψήφισες, μπράβο! Τους έφερες στην εξουσία, μπράβο! Δεν θα ρωτήσεις, αδελφέ για τους ήρωές που έδωσαν τη ζωή τους για να προασπίσουν ακόμη κι ένα μικρό βότσαλο της πατρίδας, δεν θα ρωτήσεις για τα 16 νησιά που βρίσκονται υπό κατοχή και δεν βγάζει κανείς τους άχνα, εσύ δεν θα φωνάξεις, αδελφέ μου;», είπε καταχειροκροτούμενος ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία.

ΠΗΓΗ: https://www.pronews.gr