Χίος, Τετάρτη 17 Ιουλίου

Κέρδος για τον Δήμο η αγορά της ΒΙΑΛ

Κάθετη διαφωνία της Αντιπολίτευσης
Τρί, 22/12/2015 - 06:55

Την αγορά του ακινήτου της ΒΙΑΛ έναντι του ποσού των 670.000 ευρώ αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου το βράδυ της Δευτέρας, δίνοντας αρχικά το ποσό των 200.000 ευρώ ως προκαταβολή και δυο ισόποσες δόσεις των 235.000 ευρώ, τον Δεκέμβρη του 2016 και του 2017 αντίστοιχα.

«Κέρδος» για τον Δήμο Χίου, χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη αγορά ο δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς, αφού, σύμφωνα με τον ίδιο, ο δήμος θα αγοράσει ένα μεγάλο ακίνητο ενώ ταυτόχρονα θα «κερδίσει» το ποσό των 800.000 ευρώ περίπου σε υποδομές (δίκτυα ύδρευσης - αποχέτευσης, ηλεκτροδότηση, περίφραξη κ.λπ.), που θα φτιαχτούν από το υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Η χρήση του κτηρίου θα είναι διπλή, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής, αφού το βόρειο τμήμα του θα στεγάσει την ανακύκλωση ενώ το νότιο τμήμα του και ο αύλειος χώρος το κέντρο καταγραφής και προσωρινής διαμονής προσφύγων. Η «διπλή» αυτή ιδιότητα στη χρήση του ήταν ένας από τους βασικούς λογούς που αντέδρασαν στην αγορά του κτηρίου οι αντιπολιτεύσεις, ενώ ο άλλος λόγος που καταψήφισαν το θέμα ήταν ο δανεισμός του δήμου προκειμένου να προβεί στην αγορά του. «Είμαστε αντίθετοι με την αγορά μέσω δανεισμού που μπορεί να οδηγήσει σε δέσμευση λογαριασμών του δήμου», ανέφερε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Πολύδωρος Λαμπρινούδης«Όχι στη σύνδεση δυο άσχετων αντικειμένων, δηλαδή ανακύκλωση και κέντρο καταγραφής προσφύγων», τόνισε η Ερμιόνη Φρεζούλη από τη "Χιακή Συμπολιτεία" ενώ ο Μάρκος Σκούφαλος από τη ΛΑ.Σ. τόνισε ότι «όποιος το θέλει για οποιαδήποτε χρήση, από την κεντρική εξουσία, ας το πληρώσει». Στη συζήτηση που ακολούθησε οι δημοτικοί σύμβουλοι αναφέρθηκαν στα υπέρ και τα κατά μιας τέτοιας αγοράς τόσο ως προς το κόστος όσο και ως προς τη χρήση.

Τελικά, μετά από συζήτηση τουλάχιστον μιάμισης ώρας, το Δ.Σ. αποφάσισε, μόνο με τις ψήφους της συμπολίτευσης, να δώσει τις 200.000 ευρώ (που έχουν δοθεί στο δήμο για τις ανάγκες των προσφύγων και ήδη έχουν δαπανηθεί το προηγούμενο διάστημα) και να προχωρήσει στο επόμενο βήμα, αυτό της  αναζήτησης δανείου προκειμένου να αποκτήσει το χώρο της πρώην ΒΙΑΛ. Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τον Μανώλη Βουρνού στην ΒΙΑΛ θα μεταφερθεί το κέντρο καταγραφής που τώρα λειτουργεί στα Ταμπάκικα και το κέντρο προσωρινής φιλοξενίας, που τώρα λειτουργεί στη βόρεια πλευρά του Κάστρου. Παράλληλα, θα υπάρχει μεταφορά των προσφύγων – μεταναστών με λεωφορεία, ενώ θα λειτουργεί στο χώρο της ΒΙΑΛ και τουριστικό πρακτορείο έτσι ώστε οι πρόσφυγες να ενημερώνονται για τα δρομολόγια αναχώρησής τους από το νησί.

Σχετικά Άρθρα

Συνέντευξη στην ΕΡΤ και την εκπομπή "Επόμενη Μέρα"
Τρί, 16/07/2019 - 19:41

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Νότης Μηταράκης, βρέθηκε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Επόμενη Μέρα» και μίλησε για ζητήματα σοβαρά που απασχολούν την επικαιρότητα.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο ζήτημα των συντάξεων χηρείας καθώς και στο θέμα της κατάργησης της έκδοσης ΑΜΚΑ στους μετανάστες. 

Για τις συντάξεις χηρείας συγκεκριμένα ανέφερε:

 

«Για εμάς το θέμα των συντάξεων χηρείας είναι ένα πολύ σημαντικό και ευαίσθητο θέμα και δεν θέλουμε να καθυστερήσει καθόλου να επιλυθεί. Ο νόμος Κατρούγκαλου ήταν ανάλγητος με τις χήρες, μειώνοντας από το 70% στο 50% το ποσοστό αναπλήρωσης που έπαιρνε η χήρα. Επιπροσθέτως, έθεσε και ηλικιακούς περιορισμούς, καθώς πολλές από τις χήρες θα έπαιρναν συντάξεις μόνο για τρία χρόνια. Μετά από τη γενική κοινωνική κατακραυγή, ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε πριν από λίγους μήνες τη διάταξη, επαναφέροντας τις συντάξεις εκεί όπου ήταν. Εντούτοις, στην πορεία ανακαλύψαμε πως δεν έχει υπογράψει το Υπουργείο Εργασίας την εγκύκλιο που χρειάζεται προκειμένου να εφαρμοσθεί η πληρωμή της διαφοράς και να γίνει ο επανυπολογισμός. Επιπλέον, η μη υπογραφή της εγκυκλίου είχε σαν αποτέλεσμα να μην έχει παραγγελθεί από τη Διεύθυνση Μηχανοργάνωσης του ΕΦΚΑ, το απαραίτητο λογισμικό το οποίο χρειάζεται κάποιες εβδομάδες να ετοιμαστεί και το οποίο μπαίνει στο σύστημα του ΕΦΚΑ και αναπροσαρμόζει ηλεκτρονικά τις συντάξεις, προκειμένου να μην χρειαστεί να εκδοθούν νέες αποφάσεις και να ολοκληρωθεί σύντομα…

Ολοκληρώνοντας πρόσθεσε πως προκειμένου να αντιμετωπισθεί το θέμα το συντομότερο δυνατόν, ο κ. Μηταράκης δήλωσε πως μέχρι την Παρασκευή θα έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες σε συνεργασία με τη Μηχανογράφηση, προκειμένου να επανυπολογιστούν και να καταβληθούν οι συντάξεις χηρείας το συντομότερο δυνατόν. 

Εν συνεχεία, ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε στο ζήτημα της κατάργηση του ΑΜΚΑ για τους μετανάστες:

 

«Βάσει νομοθεσίας που υπήρχε τα τελευταία χρόνια, δινόταν ένας προσωρινός αριθμός σε εκείνους που ήταν στη χώρα μας σαν πρόσφυγες και μετανάστες. Η διαδικασία αυτή δεν εφαρμόσθηκε ποτέ από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Επιπροσθέτως, λίγες μέρες πριν τις εκλογές του Ιουλίου, το Υπουργείο Εργασίας πέρασε μια εγκύκλιο, προκειμένου να δίνεται αριθμός ΑΜΚΑ- με τα αντίστοιχα δικαιώματα πρόσβασης στην αγορά εργασίας και στην υγειονομική περίθαλψη που αυτό συνεπάγεται- χωρίς κανέναν απολύτως κριτήριο. Οποιοσδήποτε έμπαινε στη χώρα μας για λίγες ημέρες, μπορούσε να εκδώσει ΑΜΚΑ και να λάβει μόνιμα δικαιώματα… Η κυβέρνησή μας ανέστειλε την εν λόγω εγκύκλιο και θα επανέλθουμε έπειτα από την απαραίτητη μελέτη που πρέπει να γίνει, με ένα μόνιμο μηχανισμό, που θα αφορά όσους είναι νόμιμα στη χώρα μας, όσους δικαιούνται διεθνούς προστασίας, καθώς και εκείνους που κατοικούν με άδεια παραμονής στην Ελλάδα».

Δείτε ολόκληρη την εκπομπή εδώ: https://youtu.be/0-n0_x7nOeg

amesa_tha_prohorisoyme_se_oles_tis_energeies_gia_ton_epanypologismo_ton_syntaxeon_hireias