Χίος, Παρασκευή 26 Απριλίου

Κέρδος για τον Δήμο η αγορά της ΒΙΑΛ

Κάθετη διαφωνία της Αντιπολίτευσης
Τρί, 22/12/2015 - 06:55

Την αγορά του ακινήτου της ΒΙΑΛ έναντι του ποσού των 670.000 ευρώ αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου το βράδυ της Δευτέρας, δίνοντας αρχικά το ποσό των 200.000 ευρώ ως προκαταβολή και δυο ισόποσες δόσεις των 235.000 ευρώ, τον Δεκέμβρη του 2016 και του 2017 αντίστοιχα.

«Κέρδος» για τον Δήμο Χίου, χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη αγορά ο δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς, αφού, σύμφωνα με τον ίδιο, ο δήμος θα αγοράσει ένα μεγάλο ακίνητο ενώ ταυτόχρονα θα «κερδίσει» το ποσό των 800.000 ευρώ περίπου σε υποδομές (δίκτυα ύδρευσης - αποχέτευσης, ηλεκτροδότηση, περίφραξη κ.λπ.), που θα φτιαχτούν από το υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Η χρήση του κτηρίου θα είναι διπλή, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής, αφού το βόρειο τμήμα του θα στεγάσει την ανακύκλωση ενώ το νότιο τμήμα του και ο αύλειος χώρος το κέντρο καταγραφής και προσωρινής διαμονής προσφύγων. Η «διπλή» αυτή ιδιότητα στη χρήση του ήταν ένας από τους βασικούς λογούς που αντέδρασαν στην αγορά του κτηρίου οι αντιπολιτεύσεις, ενώ ο άλλος λόγος που καταψήφισαν το θέμα ήταν ο δανεισμός του δήμου προκειμένου να προβεί στην αγορά του. «Είμαστε αντίθετοι με την αγορά μέσω δανεισμού που μπορεί να οδηγήσει σε δέσμευση λογαριασμών του δήμου», ανέφερε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Πολύδωρος Λαμπρινούδης«Όχι στη σύνδεση δυο άσχετων αντικειμένων, δηλαδή ανακύκλωση και κέντρο καταγραφής προσφύγων», τόνισε η Ερμιόνη Φρεζούλη από τη "Χιακή Συμπολιτεία" ενώ ο Μάρκος Σκούφαλος από τη ΛΑ.Σ. τόνισε ότι «όποιος το θέλει για οποιαδήποτε χρήση, από την κεντρική εξουσία, ας το πληρώσει». Στη συζήτηση που ακολούθησε οι δημοτικοί σύμβουλοι αναφέρθηκαν στα υπέρ και τα κατά μιας τέτοιας αγοράς τόσο ως προς το κόστος όσο και ως προς τη χρήση.

Τελικά, μετά από συζήτηση τουλάχιστον μιάμισης ώρας, το Δ.Σ. αποφάσισε, μόνο με τις ψήφους της συμπολίτευσης, να δώσει τις 200.000 ευρώ (που έχουν δοθεί στο δήμο για τις ανάγκες των προσφύγων και ήδη έχουν δαπανηθεί το προηγούμενο διάστημα) και να προχωρήσει στο επόμενο βήμα, αυτό της  αναζήτησης δανείου προκειμένου να αποκτήσει το χώρο της πρώην ΒΙΑΛ. Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τον Μανώλη Βουρνού στην ΒΙΑΛ θα μεταφερθεί το κέντρο καταγραφής που τώρα λειτουργεί στα Ταμπάκικα και το κέντρο προσωρινής φιλοξενίας, που τώρα λειτουργεί στη βόρεια πλευρά του Κάστρου. Παράλληλα, θα υπάρχει μεταφορά των προσφύγων – μεταναστών με λεωφορεία, ενώ θα λειτουργεί στο χώρο της ΒΙΑΛ και τουριστικό πρακτορείο έτσι ώστε οι πρόσφυγες να ενημερώνονται για τα δρομολόγια αναχώρησής τους από το νησί.

Σχετικά Άρθρα

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 1Η ΜΑΗ 2019 ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΟΥΝΑΚΙΟΥ – ΩΡΑ 10.00 Π.Μ.
Πέμ, 25/04/2019 - 20:18
ΠΑΜΕ

  Η ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ είναι ημέρα μνήμης και τιμής στους αγώνες και στις θυσίες εκατομμυρίων εργαζομένων. Στους αμέτρητους αγωνιστές που έπεσαν στους σκληρούς ταξικούς αγώνες, υπερασπιζόμενοι την κοινωνική δικαιοσύνη, τα συμφέροντα και τις ανάγκες των εργαζομένων, που πρωτοστάτησαν για την οργάνωση της εργατικής τάξης απέναντι στο κεφάλαιο και ίδρυσαν τα συνδικάτα, εργαλεία οργάνωσης, ενότητας, αλληλεγγύης και δύναμης των εργαζομένων. Ημέρα της παγκόσμιας εργατικής τάξης, ανασυγκρότηση των δυνάμεων μας και εφαλτήριο νέων αγώνων. Τιμάμε τους νεκρούς μας, του Σικάγο το 1886, τους καπνεργάτες του Μάη του 36, τους διακόσιους της Καισαριανής της πρωτομαγιάς του 44. Διδασκόμαστε πως η εργατική τάξη δεν μπορεί να περιμένει βελτιώσεις στη ζωή της, αν δεν αγωνιστεί. Τίποτα δεν χαρίζεται. Στο σύστημα της εκμετάλλευσης δεν υποτασσόμαστε, δεν δίνουμε συγχωροχάρτι, δεν συμβιβαζόμαστε !!!!

   Η Πρωτομαγιά είναι απεργία! Τιμάμε όλους όσους έδωσαν την ζωή τους, για να έχουμε δικαιώματα στη δουλειά και στη ζωή, με μισθούς που να ικανοποιούν τις ανάγκες μας, σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, ελεύθερο χρόνο, κοινωνική ασφάλιση, για να ζήσουμε σε ένα κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, σε ένα κόσμο χωρίς πολέμους, προσφυγιά.

   Ο δρόμος που πρέπει να τραβήξουν οι εργαζόμενοι είναι ο δρόμος του αγώνα. Μόνο αυτός ο δρόμος μπορεί να φέρει αποτέλεσμα. Να μη πεθαίνουν κάθε μήνα εργαζόμενοι κατά την εκτέλεση του καθήκοντος , να καταργηθεί το εξαήμερο χωρίς μείωση αποδοχών, να υπογραφεί συλλογική σύμβαση στον κλάδο που θα κατοχυρώνει τα δικαιώματα των εργαζομένων. Μόνο αυτός ο δρόμος μπορεί να φέρει την κατοχύρωση της Κυριακής αργίας που καταργούν οι νόμοι όλων των κυβερνήσεων, οι οδηγίες της Ε.Ε., υπακούοντας στις ανάγκες αυτών που θέλουν τους εργαζόμενους με σκυμμένο το κεφάλι.

   Οι εργαζόμενοι λέμε ΟΧΙ στην  μονοκρατορία του καπιταλιστικού συστήματος, μετά την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού, επιχειρεί σε παγκόσμιο επίπεδο την ανατροπή όλων των κατακτήσεων και δικαιωμάτων του προηγούμενου αιώνα και να επαναφέρει τους εργαζόμενους στον εργασιακό και κοινωνικό Μεσαίωνα.

   Η 1η Μάη του 2019  μας βρίσκει μπροστά σε σύνθετες εξελίξεις μετά από 10 χρόνια καπιταλιστικής κρίσης. Oι εργατοϋπάλληλοι, οι λαϊκές οικογένειες, οι άνεργοι, οι νέοι και οι γυναίκες βίωσαν με εφιαλτικό τρόπο τις μνημονιακές πολιτικές των εκάστοτε κυβερνήσεων, που οδήγησαν το 40% του πληθυσμού στην απόλυτη φτώχεια, την εξαθλίωση και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Οι πολιτικές αυτές είχαν δραματικές επιπτώσεις στον πυρήνα του Κοινωνικού κράτους πλήττοντας καίρια τα Δημόσια και Κοινωνικά αγαθά. Η Υγεία, η Πρόνοια, η Παιδεία, η Εργασία, η Κοινωνική Ασφάλιση, τα Εργασιακά  και Κοινωνικά δικαιώματα και οι Συνδικαλιστικές ελευθερίες είναι τα θύματα αυτών των ανάλγητων πολιτικών.

   Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εφαρμόζει και επιτείνει τις ανάλγητες μνημονιακές πολιτικές. Η υπερφορολόγηση, η μείωση του αφορολόγητου, ο επανυπολογισμός των συντάξεων, η άρνηση επαναφοράς του 13ου, 14ου μισθού με πολιτική απόφαση, ο περιορισμός της προστασίας της πρώτης κατοικίας, τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, είναι μόνο μερικά από αυτά. Οι ιδιωτικοποιήσεις και η υποθήκη της Δημόσιας περιουσίας για 100 χρόνια στο υπερταμείο, είναι μία ακόμη αντιλαϊκή πολιτική που εκποιεί τον Δημόσιο πλούτο, αντί πινακίου φακής. Με μνημόνια και χωρίς μνημόνια την κρίση τους ή την «ανάπτυξη» τους θα την πληρώνει ο λαός .

   Συνάδελφοι, εργαζόμενοι , αγρότες η μεγαλύτερη τιμή στους αγώνες, στις θυσίες των συντρόφων μας που έπεσαν στην ανειρήνευτη πάλη των τάξεων για δικαιώματα, για κοινωνική απελευθέρωση, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, είναι η συνέχιση του ταξικού αγώνα, στον ίδιο χαραγμένο δρόμο για την τελική νίκη των λαών.

Δεν έχουμε αυταπάτες!!!

   Καλούμε τα συνδικάτα,  τους μαζικούς φορείς, όλους τους εργαζόμενους στην απεργιακή συγκέντρωση  1Η ΜΑΗ 2019 ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΟΥΝΑΚΙΟΥ – ΩΡΑ 10.00 Π.Μ.

 

 

Για την  Εκτελεστική Γραμματεία

του Ν.Τ. Χίου της ΑΔΕΔΥ

        Ο πρόεδρος                         Η Γεν. Γραμματέας

 

 

                                                              Μ. Σκούφαλος                           Σ. Γατανά