KINAΛ Χίου: Η υπόθεση Θόλος και η Υπερδομή τελείωσε!

Τετ, 12/01/2022 - 12:11
ΚΙΝΑΛ

"Η υπόθεση Θόλος και η Υπερδομή τελείωσε", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Χίου του ΚΙΝΑΛ και εκτιμά ότι ο όποιος διάλογος γίνει από τον υπουργό Μετανάστευσης πρέπει να έχει ως βάση την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

"Ότι άλλο γίνει είναι επικίνδυνο να φέρει τον τόπο μας προ τετελεσμένων γεγονότων, όπως ακριβώς έχει συμβεί στη Σάμο", αναφέρει η ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα το ΚΙΝΑΛ σημειώνει τα παρακάτω:

"Απόψε το βράδυ κλείνει μια εβδομάδα από το δεύτερο ηχηρό όχι που εξέφρασε με την κινητοποίηση του ο Xιακός λαός στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για την Υπερδομή στο Θόλος.

Μέσα σ’ αυτήν την εβδομάδα λοιπόν, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου είχε κάθε ευκαιρία να αντιληφθεί το μήνυμα, να αλλάξει ρότα και να ξεκινήσει έναν διάλογο με την τοπική κοινωνία.

Έναν διάλογο που αν μη τι άλλο ως πλαίσιο θα έχει τις ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού συμβουλίου Χίου, δηλαδή μια μικρή δομή 500 ατόμων μόνο για καταγραφή και ταυτοποίηση.

Αντ’ αυτού επιμένει στις δικές του αποφάσεις, στην δική του αντίληψη, στους δικούς του σχεδιασμούς.

Και για να μας πείσει επαναλαμβάνει ότι σήμερα τα σύνορα φυλάσσονται και έγινε αποσυμφόρηση. Και στα δυο αναμφίβολα έχει βελτιωθεί η κατάσταση σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση αν και αρκετοί άλλοι παράγοντες συνέτειναν σ’ αυτό.

Το καράβι όμως σάλπαρε για αλλού, κύριε Μηταράκη… Η υπόθεση Θόλος και η Υπερδομή τελείωσε! Ο Δήμαρχος Χίου, κύριος Σταμάτης Κάρμαντζης έρχεται ως επισπεύδων επαναφέροντας την πρότασή του για Μπαμπακιές, ώστε να σώσει από το αδιέξοδο τον πολιτικό του συνέταιρο Νότη Μηταράκη…

Μια πρόταση που φαινομενικά συμφωνεί με τα 500 άτομα μόνο για καταγραφή και ταυτοποίηση… Όμως κύριε Κάρμαντζη για να έχει νόημα η πρότασή σας, η οποία ορθά έχει απορριφθεί, πρέπει να συνοδεύεται από την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τα ΚΕΔΝ. Ότι άλλο γίνει είναι επικίνδυνο να φέρει τον τόπο μας προ τετελεσμένων γεγονότων, όπως ακριβώς έχει συμβεί στη Σάμο. Ναι κύριε Καρμαντζη, στην Σάμο άλλα είπε ο υπουργός και άλλα έκανε..

Εμείς λοιπόν, ζητάμε από τον υπουργό, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση να έρθουν για πρώτη φορά στο τραπέζι, ενός πραγματικού διαλόγου, το πλαίσιο του οποίου έχει ήδη προσδιοριστεί και με ενάργεια αποσαφηνιστεί τόσο από τις αποφάσεις του Δ.Σ. Χίου όσο και από τον χιώτικο λαό. Έχουμε και λέμε λοιπόν:

1. Αμεσο κλείσιμο της ΒΙΑΛ

2. Δημιουργία μιας μικρής δομής 500 ατόμων ΜΟΝΟ για καταγραφή και ταυτοποίηση

3. Αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τα ΚΕΔΝ και ειδικότερα, άρση του γεωγραφικού περιορισμού -  παραδοχή ότι η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας δεν στηρίζεται πλέον από την Τουρκία και ως εκ τούτου ΠΡΟΚΕΚΑ στην παραμεθόριο δεν έχουν νόημα και μάλιστα θα είναι η κύρια αιτία μιας εκ νέου συμφόρησης.

4. Κρίνεται αναγκαίο για λόγους εθνικούς (απόδειξη οι πρόσφατες εξελίξεις στα ελληνο-τουρκικά αλλά και τις προ ημερών δηλώσεις Ακαρ) να θεσπιστεί ρητά ότι στην ελληνική παραμεθόριο θα γίνεται μόνο καταγραφή και ταυτοποίηση των προσφυγών και μεταναστών.

Ως Κίνημα Αλλαγής, υπεύθυνα, εξαρχής λέμε ότι το μεταναστευτικό για τα ακριτικά μας νησιά ενέχει πρωτίστως εθνικούς κινδύνους και πρέπει τόσο η κυβερνητική πολιτική όσο και η ευρωπαϊκή να δραστηριοποιούνται με γνώμονα αυτό το δεδομένο! Σε κανέναν διάλογο δεν μπορούμε να συμμετάσχουμε αν δεν αποτυπωθούν με τρόπο δεσμευτικό τα παραπάνω ξεκάθαρα πλαίσια που εκφράζουν εξολοκλήρου την κοινωνία της Χίου."

Σχετικά Άρθρα