Kινητοποίηση με το... Καλημέρα

Δείτε τις Φωτογραφίες
Τετ, 01/06/2022 - 08:18

Με ένα πανό, πριν ακόμα ανοίξουν οι υπηρεσίες στην Περ. Ενότητα, έκαναν αισθητή την παρουσία τους οι κάτοικοι των Καρυών, που αντιτίθεται σε οποιαδήποτε συζήτηση περί λατομικών ζωνών στο χωριό τους.

Παρομοίως σκέπτονται και οι κάτοικοι του Αγίου Γεωργίου Συκούση.

Το θέμα υποτίθεται θα συζητήσει η Οικονομική Επιτροπή της Περ. Ενότητας, που συνεδριάζει σήμερα.

Συνέχεια ενημέρωσης 9.15:

Στην κινητοποίηση συμμετέχει και Βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης, ο οποίος νωρίτερα στο Ράδιο "Αλήθεια" τόνισε ότι δεν μπορεί σε μια περιοχή, όπως είναι οι Καρυές, που έχει επιβαρυνθεί στο παρελθόν λόγω της λειτουργίας λατομείου να εξετάζεται τώρα η δημιουργία νέου και μάλιστα σε κοντινή απόσταση από το μνημείο της Νέας Μονής που προστατεύεται από την Ουνέσκο.

Και ο κος Μιχαηλίδης υποστήριξε ότι νομικά είναι αίολη η επιλογή της συγκεκριμένης θέσης, κάνοντας λόγο για εκτάσεις που ανήκουν στη Νέα Μονή. Για μεθοδεύσεις μίλησε και ο κάτοικος Χρήστος Ανδριώτης, εστιάζοντας στο γεγονός ότι για τη συγκεκριμένη έκταση στις Καρυές υπήρξαν εγκρίσεις από την Εφορεία Αρχαιοτήτων αλλά και τη Δ/νση Δασών, λέγοντας ότι οι κάτοικοι θα εναντιωθούν για να μην υλοποιηθεί το σχέδιο που υπάρχει.

Στην κινητοποίηση παρευρίσκεται και ο Αντισυνταγματάρχης ε.α και βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Παπαναστάσης, ο οποίος από χθες πραγματοποιεί περιοδεία στο νησί μας.

Σημειώνεται ότι στην αίθουσα συνεδριάσεων της περιφερειακής ενότητας, εκτός των Καρούσων βρίσκονται επίσης κάτοικοι και από τον Άγιο Γιώργη Συκούση, αλλά και τα Αυγώνυμα.

Η συνεδρίαση είναι σε εξέλιξη και έχουν λάβει το λόγο μέχρι τώρα η Πρόεδρος των Καρυών και κάτοικος της περιοχής.

Ενημέρωση 9.40: Με πρότασή της η Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, Αναστασία Αντωνέλη, ζήτησε το θέμα να αναβληθεί και ο Περιφερειάρχης μαζί με έναν νομικό σύμβουλο να έρθει ξανά στη Χίο προκειμένου να εξετάσει το νομικό πλαίσιο, ώστε η Περιφερειακή Αρχή να αρνηθεί την υποχρέωση εκπόνησης Περιβαλλοντικής Μελέτης για την περιοχή των Καρυών.

Να βγει από την εισήγηση η θέση για της Καρυές πρότεινε η περιφερειακή σύμβουλος Μαρία Νικολάρα.

Ενημέρωση και για τον Άγιο Γιώργη ζήτησε ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Νύκτας.

Ο Γιώργος Αμπαζής σημείωσε ότι και οι 3 θέσεις που προτείνονται για λατομικές ζώνες δεν μπορούν να προχωρήσουν. Η περιοχή των Καρδαμύλων είναι natura, είπε, στις Καρυές υπάρχουν επίσης προβλήματα και η προτεινόμενη περιοχή στον Αγιο Γιώργη, βρίσκεται στον άξονα της περιπατητικής διαδρομής.

9.52 π.μ.: Ο Ανδρέας Μιχαηλίδης ζήτησε να σταματήσει η διαδικασία στην οικονομική επιτροπή για την εκπόνηση των ΜΠΕ και το θέμα να παραπεμφθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο  με την πρόταση να απορρίψει και τις τρεις υπό εξέταση περιοχές για λατομικές ζώνες.

10.00: Η κα Αντωνέλη σημείωσε ότι η περιφέρεια είναι υποχρεωμένη να εκπονήσει την ΜΠΕ, προκαλώντας έντονη αντίδραση από τους παρευρισκόμενους κατοίκους, όταν μάλιστα σχολίασε ότι "κάποιος εδώ παίζει με την αγωνία σας", για να λάβει την απάντηση ότι αυτό το κάνει η Περιφερειακή Αρχή που επιμένει παρά τις αντιρρήσεις των κατοίκων.

10.05: Το λόγο έλαβε ο Πρόεδρος του Αγίου Γεωργίου Συκούση κος Ποδιάς.

"Προσπαθείτε γύρω μας να βάλετε δύο λατομικές ζώνες. Υπάρχει αντίδραση της τοπικής κοινωνίας", ανέφερε ο Πρόεδρος λέγοντας ότι στην περιοχή υπάρχει το φράγμα, η περιπατητική διαδρομή και η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που μάλιστα χρηματοδοτείται από την περιφέρεια έργο στο ναό.

10.07: Υπεραμύνθηκε των επιχειρημάτων των τοπικών κοινωνιών Καρυών και Αγίου Γεωργίου ο Βουλευτής Ανδρέας Μιχαηλίδης, καταλογίζοντας στον Περιφερειάρχη ότι "πατάει σε δύο βάρκες".

Προτείνει επίσης να διακοπεί η διαδικασία στην Οικονομική Επιτροπή και το Περιφερειακό Συμβούλιο να εκκινήσει τη διαδικασία από μηδενική βάση, εξετάζοντας και την περίπτωση να μην υποβληθεί καμία περιβαλλοντική μελέτη, χωρίς εμπλοκή της Περιφέρειας.

"Πρωτάκουστο να συζητάτε για ΜΠΕ σε περιοχή με αμφισβητούμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς", είπε.

10.11: "Η πρόταση που καταθέσατε κινείται στο ίδιο πλαίσιο περίπου με τη δική μου πρόταση για εξέταση του θέματος με το νομικό σύμβουλο της περιφέρειας", είπε η κα Αντωνέλη.

10.16: Με την πρόταση του Βουλευτή Ανδρέα Μιχαηλίδη συντάχθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου, Παντελής Βρουλής, θυμίζοντας ότι η διαδικασία ξεκίνησε επί προηγούμενης δημοτικής αρχή.

"Θεωρώ ότι η συζήτηση πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή. Οφείλουμε να βρουμε νέες ζώνες και δύο και τρεις για να μην επιβαρύνονται οι πολίτες με τη μεταφορά των υλικών."

"Να επιβληθούμε στην επιτροπή πριν ανακοινώσει τις περιοχές να τις δούμε αναλυτικά", τόνισε ο κος Βρουλής.

Τελικά η πρόταση που κατατέθηκε προς ψήφιση έχει ως εξής:  Η οικονομική επιτροπή αποσύρει το θέμα και με απόφασή της ζητά  από την επιτροπή καθορισμού λατομικών ζωνών να εξετάσει τον ορισμό νέων.

Η πρόταση τελικά έγινε ομόφωνα αποδεκτή.

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα