"Κόκκινος συναγερμός" από τους πυροσβέστες της Χίου

ΕΝ' ΟΨΕΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕΣΑ
Δευ, 30/03/2026 - 09:31
φωτο αρχείου

 


"Η ενίσχυση της πυροσβεστικής υπηρεσίας δεν συνιστά επιλογή, αλλά αναγκαία προϋπόθεση για την αποτελεσματική προστασία της ζωής, της περιουσίας και του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού", αναφέρει  στην επιστολή - κραυγή αγωνίας, η Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Χίου, εστιάζοντας στην  υποστελέχωση και ελλείψη μέσων στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Χίου, κάνοντας λόγο για οριακή επιχειρησιακή κατάσταση.

Αναλυτικά στην επιστολή προς τον υπουργό κλιματικής κρίσης και πολιτικής προστασίας κ. Κεφαλογιάννη, αναφέρει:

 

"ΠΡΟΣ:ΥΠΟΥΡΓΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Κ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:


1ον κ. Αρχηγό Π.Σ.

2ον κ. Υπαρχηγό Π.Σ.

3ον κ. Συντονιστή Επιχειρήσεων Βορείου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης

4ον Περιφερειακή Πυροσβεστική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου

5ον κ. Διοικητή ΔΙ.Π.Υ.Ν Χίου

6ον κ. Διοικητή Π.Υ. Χίου

7ον Βουλευτές Χίου

8ον ΠΟΕΥΟΣ

9ον Μέλη Ε.Υ.Π.Σ. Νομού Χίου

 


ΘΕΜΑ:

Υποστελέχωση και ελλείψεις μέσων στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Χίου – Οριακή επιχειρησιακή κατάσταση

 

Κύριε Υπουργέ,

Η Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Νομού Χίου επανέρχεται, με την παρούσα, σε ζητήματα που έχουν επανειλημμένα τεθεί υπόψη της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας, χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν δοθεί ουσιαστικές λύσεις.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Χίου λειτουργεί υπό συνθήκες που δεν μπορεί πλέον κανείς να αποκαλεί «δύσκολες». Πρόκειται για συνθήκες που έχουν φτάσει σε οριακό σημείο και θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τόσο τους πυροσβέστες όσο και τους πολίτες που ορκιστήκαμε να προστατεύουμε.

 

Α. Υποστελέχωση – Πραγματική επιχειρησιακή εικόνα

 

Στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Χίου και στα Πυροσβεστικά Κλιμάκια Αρμολίων και Καρδαμύλων υπηρετούν συνολικά 103 πυροσβεστικοί υπάλληλοι (65 στην Π.Υ. Χίου και από 20 σε κάθε κλιμάκιο). Μειωμένη κατά 3 άτομα σε σχέση με τη προηγούμενη χρόνια και χωρίς καμία νέα προσθήκη.

Επιπλέον, στο νησί επιχειρούν:

·    36 άτομα της 13ης Ε.ΜΟ.Δ.Ε., τα οποία απασχολούνται αποκλειστικά σε καθήκοντα δασοπυρόσβεσης κατά τη θερινή περίοδο και

·    26 εποχικοί πυροσβέστες, οι οποίοι εκτελούν από πέρσι, υπηρεσία από τον Απρίλιο έως τον Νοέμβριο.

Ιδιαίτερα επισημαίνεται ότι τόσο η δύναμη της 13ης Ε.ΜΟ.Δ.Ε. όσο και οι

εποχικοί πυροσβέστες δεν μπορούν να θεωρηθούν σταθερή και μόνιμη ενίσχυση της καθημερινής επιχειρησιακής λειτουργίας, καθώς αποτελούν εξειδικευμένο ή προσωπικό εποχικής απασχόλησης .

 

Περαιτέρω, ο αριθμός των 103 μόνιμων πυροσβεστικών υπαλλήλων δεν αντανακλά την πραγματική επιχειρησιακή δύναμη, καθώς:

·    Τέσσερις (4) υπάλληλοι είναι άνω των 60 ετών και βρίσκονται στα πρόθυρα συνταξιοδότησης..

·    Τέσσερις (4) εκτελούν αποκλειστικά καθήκοντα γραφείου.

·    Δώδεκα (12) είναι αξιωματικοί με διοικητικές και ειδικές αρμοδιότητες.

Αυτό σημαίνει ότι ο πραγματικά διαθέσιμος αριθμός προσωπικού για επιχειρησιακή δράση — αυτός που μπαίνει σε πυρκαγιά, σε τροχαίο, σε σεισμό — είναι δραματικά μικρότερος από τον επίσημο τυπικό αριθμό δύναμης. Και ο νόμος της αριθμητικής δεν έχει εξαιρέσεις: δεν μπορεί μια υπηρεσία να καλύψει ένα νησί με τέτοιες ανάγκες, με τόσο λίγο ανθρώπινο δυναμικό. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το ότι ο μέσος όρος ηλικίας των Χιωτών πυροσβεστών έχει ξεπεράσει τα 49 έτη, περιορίζουν σημαντικά τη δυνατότητα, αποτελεσματικής ανταπόκρισης στα συμβάντα.

 

 Παράλληλα, η κατανομή του εποχικού προσωπικού σε επίπεδο Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου παρουσιάζει σαφείς αποκλίσεις.

Ενδεικτικά:

Στην προκήρυξη του 2019 για την πρόσληψη 962 ιδιωτών ως πυροσβεστών εποχικής απασχόλησης, σε σύνολο 60 ατόμων που προσλήφθηκαν στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στο Νομό Λέσβου πήγαν 28 άτομα, στο Νομό Σάμου 20 και στη Χίο 12.

Σε παρόμοια προκήρυξη το 2020 για πρόσληψη 1300 ατόμων, σε σύνολο 130 ατόμων που προσλήφθηκαν για την ΠΕ.Π.Υ.Δ. Βορείου Αιγαίου, στο Νομό Λέσβου πήγαν 40 άτομα, στη Σάμο 80 και στη Χίο 10. Μπορεί εύκολα να γίνει ο συσχετισμός δυνάμεων που υπάρχει αυτή τη στιγμή μεταξύ των τριών μεγάλων νησιών της Περιφέρειας μας. Τα στοιχεία αυτά δεν αποτυπώνουν αναλογική κατανομή βάσει επιχειρησιακών αναγκών, με αποτέλεσμα τη διαχρονική υποστελέχωση της υπηρεσίας.

 


Β. Μέσα και εξοπλισμός – Κατάσταση στόλου

 

Πέραν της υποστελέχωσης, εξίσου σοβαρό πρόβλημα αποτελεί η κατάσταση του στόλου των οχημάτων μας, αυτή τη στιγμή η ΔΥΠΥΝ ΧΙΟΥ διαθέτει:

·    7 οχήματα της δεκαετίας του 1980 ·      6 οχήματα της δεκαετίας του 1990 ·   11 οχήματα της δεκαετίας του 2000 ·         3 οχήματα μετά το 2010

 

Δεν πρόκειται για αριθμούς. Πρόκειται για την εικόνα που βλέπουν οι πολίτες όταν ζητούν βοήθεια: παλαιά οχήματα, με περιορισμένες δυνατότητες, να σπεύδουν σε συμβάντα που απαιτούν σύγχρονο εξοπλισμό και στόλο.

Η πλειονότητα των οχημάτων έχει υπερβεί τον προβλεπόμενο επιχειρησιακό κύκλο ζωής, γεγονός που επηρεάζει άμεσα την αξιοπιστία, τη διαθεσιμότητα και την ασφάλεια κατά τη χρήση τους.

Η κατάσταση επιδεινώνεται περαιτέρω, καθώς κατά το τρέχον έτος έχουν διαγραφεί πέντε (5) οχήματα λόγω παλαιότητας και σοβαρών βλαβών, μειώνοντας άμεσα τη διαθέσιμη επιχειρησιακή δύναμη.

Επισημαίνεται ότι, παρά τις διαχρονικές ανάγκες της υπηρεσίας, δεν έχει υπάρξει ουσιαστική ενίσχυση με νέα κατασβεστικά οχήματα, ενώ μας έχουν διατεθεί κατά κύριο λόγο, ΜΟΝΟ οχήματα μεταφοράς προσωπικού.

Ιδιαίτερα κρίσιμη παραμένει η έλλειψη ενός πεντάτονου οχήματος πόλεως, το οποίο αποτελεί διαχρονικό αίτημα μας και είναι απαραίτητο για άμεση επιχειρησιακή επέμβαση σε αστικό περιβάλλον.

Γ. Ιδιαιτερότητες νησιωτικότητας

Η επιχειρησιακή λειτουργία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χίου καθορίζεται από τις ιδιαιτερότητες της νησιωτικότητας, οι οποίες διαφοροποιούν ουσιαστικά τις συνθήκες ανταπόκρισης σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα. Η δυνατότητα άμεσης ενίσχυσης από όμορες υπηρεσίες είναι περιορισμένη και σε πολλές περιπτώσεις με χρονική καθυστέρηση. Σε συνθήκες νησιωτικότητας, η καθυστέρηση στην ενίσχυση δεν αποτελεί εξαίρεση, αλλά κανόνα.


Η υπηρεσία καλείται να ανταποκριθεί σε ευρύ φάσμα συμβάντων (δασικές πυρκαγιές, αστικά συμβάντα, διασώσεις), χωρίς τη μόνιμη υποστήριξη εξειδικευμένων μονάδων.

Στο πλαίσιο αυτό, η υποστελέχωση και η έλλειψη σύγχρονων μέσων δεν αποτελούν απλώς διοικητικό ζήτημα, αλλά παράγοντα που επηρεάζει άμεσα την αποτελεσματικότητα της επιχειρησιακής ανταπόκρισης.

Οι μεγάλες πυρκαγιές της προηγούμενης αντιπυρικής περιόδου, που κατέκαψαν σχεδόν το 1/3 του νησιού και προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές στη βόρεια και κεντρική Χίο, ανέδειξαν με τον πιο τραγικό τρόπο τις υφιστάμενες ελλείψεις.

Το προσωπικό ανταποκρίθηκε, χάρη στο φιλότιμο και την υπερπροσπάθεια που κατέβαλε, με ατέλειωτες ώρες απλήρωτης υπερεργασίας.

Παρόλα αυτά μπαίνουμε σε μια νέα αντιπυρική περίοδο χωρίς καμία αλλαγή, καμία προσθήκη, καμία επίλυση των γνωστών προβλημάτων. Αντίθετα, οι ελλείψεις και τα προβλήματα μεγαλώνουν κάθε χρόνο, ενώ ταυτόχρονα οι επιχειρησιακές απαιτήσεις αυξάνονται και οι συνθήκες καθίστανται ολοένα και πιο απαιτητικές.

 

Δ. Αιτήματα

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, κρίνεται αναγκαία η άμεση λήψη μέτρων για την ενίσχυση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χίου.

Συγκεκριμένα:

1) Αναβάθμιση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χίου σε Σταθμό Β΄ Τάξης, από Γ΄ Τάξης που παραμένει από την ίδρυσή της το 1968.

2) Άμεση ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό, μέσω της επικείμενης προκήρυξης 600 νέων πυροσβεστών, με προτεραιότητα σε νεότερο ηλικιακά προσωπικό, ώστε να διασφαλιστεί βιώσιμη επιχειρησιακή δύναμη και ουσιαστική ανανέωση.

3) Ίδρυση εποχικού πυροσβεστικού κλιμακίου στη Βορειοδυτική Χίο, ως διαχρονικό αίτημα των κατοίκων αλλά και επιχειρησιακή αναγκαιότητα, με την ταυτόχρονη κάλυψη των απαιτούμενων οργανικών θέσεων.

4) Δίκαιη και αναλογική ανακατανομή του εποχικού προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες τις Περιφέρειας μας, βάση των πραγματικών επιχειρησιακών αναγκών αλλά και των ιδιαιτεροτήτων της κάθε περιοχής.

5) Οικονομική αποζημίωση (όπως γίνεται στα υπόλοιπα σώματα ασφάλειας) και παροχή κινήτρων για μετακίνηση υπάλληλων από την ηπειρωτική Ελλάδα ιδίως κατά τους θερινούς μήνες.

5 ) Άμεση προμήθεια νέων κατασβεστικών οχημάτων για την αντικατάσταση του παλαιού στόλου.

6) Χορήγηση ενός πεντάτονου οχήματος πόλεως, το οποίο αποτελεί πάγιο και διαχρονικό αίτημα της υπηρεσίας.

 

Η παρούσα κατάσταση δεν αποτελεί συγκυριακό φαινόμενο, αλλά αποτέλεσμα διαχρονικών ελλείψεων που επηρεάζουν άμεσα την επιχειρησιακή λειτουργία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χίου. Με υποστελέχωση και μέσα άλλων εποχών δεν είναι δυνατών να ανταποκριθούμε σε απαιτήσεις που συνεχώς αυξάνονται αλλά και σε συνθήκες που χρόνο με το χρόνο επιδεινώνονται.


. Η ενίσχυση της υπηρεσίας δεν συνιστά επιλογή, αλλά αναγκαία προϋπόθεση για την αποτελεσματική προστασία της ζωής, της περιουσίας και του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού.

Η ανάγκη για άμεσες και ουσιαστικές παρεμβάσεις είναι δεδομένη και δεν επιδέχεται περαιτέρω αναβολή.

 

Το φιλότιμο δεν αποτελεί πολιτική, ούτε υποκαθιστά τον επιχειρησιακό σχεδιασμό. Δεν μπορεί επ’ αόριστον να αναπληρώνει τις υπηρεσιακές ελλείψεις και τις ευθύνες της Πολιτείας.

 

 

Με εκτίμηση,

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

 

 

 

Ο Πρόεδρος

ΚΟΛΛΙΑΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

 

Η Γενική Γραμματέας

 

ΔΟΥΡΑ ΣΟΥΛΤΑΝΑ"

Σχετικά Άρθρα