Κώστας Μαρδάς : «Επιστημονικό» χτύπημα Πίρι Ρέϊς στην καρδιά του Αιγαίου

Τρί, 16/09/2025 - 18:21

«Ένα πρώτο … επιστημονικό χτύπημα στην καρδιά του Αιγαίου συνιστά η έξοδος του τουρκικού σκάφους Πίρι Ρέϊς ( σ.σ. που προκάλεσε την κρίση του Μαρτίου 1987 ) για έρευνες μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου . Οι έρευνες στη θαλάσσια στήλη και όχι, πάντως, επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. περιλαμβάνουν 22 σημεία δυτικά της Λέσβου και της Χίου, συμπεριλαμβανομένων όμως και των βραχονησίδων Καλόγηροι, οι οποίοι ανήκουν στο Δήμο Ψαρών , διαθέτουν χωρικά ύδατα, φιλοξενούν φάρο και είναι σε  ελληνικό πεδίο βολής ».

Την χιώτική διάσταση του θέματος ανέδειξε ο συμπατριώτης μας Κώστας Μαρδάς, μιλώντας τη Δευτέρα στο δελτίο ειδήσεων του BLUE SKY.

 Η  αιφνιδιαστική αυτή ενέργεια της Άγκυρας  έρχεται να επιβεβαιώσει τις συνεχείς προειδοποιήσεις του δημοσιογράφου , ότι η Τουρκία δεν θα αφήσει αναπάντητη την τολμηρή απόφαση του Έλληνα Πρωθυπουργού να αναθέσει στην αμερικανική πετρελαϊκή CHEVRON τα θαλάσσια οικόπεδα νοτίως της Κρήτης.

  Ισχυρίστηκε μάλιστα πως « είναι λάθος να θριαμβολογούμε για την θωράκιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μέσω μια εταιρείας – όσο μεγάλη και αν είναι – καθώς τα δικαιώματά μας πρέπει να κατοχυρώνονται από διεθνή δικαστήρια και , σε τελευταία ανάλυση , από τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας !».

Υπογράμμισε ότι η έρευνα στα διεθνή ύδατα – όπου προγραμματίζει το Πίρι Ρέις τις δραστηριότητές του - είναι ελεύθερη ,αλλά η παρανομία συνίσταται στο ότι την Ναυτική Αναγγελία εξέδωσε αυθαιρέτως ο υδρογραφικός σταθμός της Σμύρνης , ενώ αρμόδιος , σύμφωνα με αποφάσεις του διεθνούς  οργανισμού ναυσιπλοΐας από το 1950 , είναι η υδρογραφικός σταθμός του Πολεμικού Ναυτικού στη Λήμνο.

Ο Κώστας Μαρδάς ανέφερε την εμπειρία του από δημοσιογραφικό ταξίδι του στη Σμύρνη , όπου το 2001 ως απεσταλμένος της εφημερίδας Έθνος επισκέφθηκε το Πίρι Ρέϊς στο λιμάνι των Βουρλών και έγραψε σχετικό ρεπορτάζ .

Ακολουθεί η πλήρης ανάλυσή του στο χρόνο 3.00 έως 19.00 του βίντεο που ακολουθεί : https://www.youtube.com/watch?v=vNCq85Him4w

 

Σχετικά Άρθρα