Κώστας Μαρδάς: Έτος διλημμάτων (από εχθρούς και …φίλους) το 2021

Σάβ, 19/12/2020 - 17:15

«Η Ελλάδα το καινούργιο χρόνο θα πρέπει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει επιθέσεις διαλόγου από τον Ερντογάν, με το εκβιαστικό δίλημμα»:

«Διάλογος για όλα ή Ορούτς Ρέϊς»

Αυτό εκτίμησε ο Κώστας Μαρδάς, καλεσμένος στη σαββατιάτικη πρωϊνή ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ που παρουσιάζουν οι Γιάννης Σκάλκος και Κώστας Λασκαράτος.

Επισημαίνοντας ότι ορθώς ο Έλληνας Πρωθυπουργός αρνείται να συζητήσει πέραν της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, επεσήμανε πως ο κίνδυνος πιέσεων προκύπτει... από εταίρους και συμμάχους:

«Σήμερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής στο ιστολόγιό του αφήνει υπαινιγμούς κατά της Ελλάδας , λέγοντας ότι δεν πρέπει να υπερισχύουν οι εθνικές απόψεις έναντι της πανερωπαϊκής προοπτικής.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι η κατάλληλη γεωπολιτική οντότητα για να βασίσει η Ελλάδα την υπεράσπιση των συνόρων της… Πρόκειται για μια… δομή πάνω σε έλος - κτίσμα σε… βάλτο, όπως προκύπτει από την ετυμολογία της λέξης «Βρυξέλλες», που είναι σύνθετη λέξη από τα παλαιά ολλανδικά - Broek και sell…

Η μόνη χώρα που μπορεί να βάλει φρένο σε έναν Αττίλα στο Αιγαίο είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως αποδείχθηκε πρόσφατα με το εμπάργκο Τραμπ - και λέω εμπάργκο Τραμπ, γιατί αν δεν ήθελε τις κυρώσεις, θα μπορούσε να επικαλεσθεί το προεδρικό βέτο. Πρόκειται μάλιστα για αυστηρό… λοκ ντάουν , διότι προβλέπει απαγόρευση εξαγωγών, τεχνολογίας, πιστώσεων, δανείων από τις ΗΠΑ, αλλά και εναντίωση δανεισμού της Διεύθυνσης Αμυντικών Βιομηχανιών από τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, δηλαδή Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Παγκόσμια Τράπεζα.

Όμως ενώ οι ΗΠΑ αναχαιτίζουν την Άγκυρα, παράλληλα σπρώχνουν την Ελλάδα σε διάλογο, με τον υπουργό Εξωτερικών Πομπέο να ζητάει στη συνέντευξή του στην Καθημερινή  συζήτηση για αμοιβαία απόσυρση δυνάμεων στο Αιγαίο, υπονοώντας τα νησιά μας».

Και ο συμπατριώτης μας δημοσιογράφος προειδοποίησε:

«Συνεπώς υπάρχει ο κίνδυνος, εν ονόματι ενός ευρωπαϊκού… βελούδου και λόγω ΝΑΤΟ - ΗΠΑ, να πιεσθεί η Ελλάδα να συζητήσει δικαιώματα κυριαρχικών δικαιωμάτων, κυριαρχίας, δικαιοδοσιών ή αρμοδιοτήτων που ασκεί χρόνια».

Επανέλαβε το σλόγκαν ότι ο Ερντογάν θα ήθελε να πάρει… με κλικ αγουέϊ το μισό Αιγαίο, με μια τηλεφωνική παραγγελία στη Μέρκελ, όπως έκανε χθες, προσφέροντας ως αντάλλαγμα μια τουρκο- αμερικανική ειρήνη -μια Pax τουρκο- αμερικάνα….

Και κατέληξε, λέγοντας ότι έχει συνοψίσει την ανάλυσή του σε… 21 συλλαβές:

«Δεν θα γίνει θερμό επεισόδιο, αν γίνει… θερμή υποχώρηση!..».

Στην πρόκληση των παρουσιαστών να πει… παραπάνω λέξεις, πρόσθεσε πως, επειδή ο Ερντογάν θα επιδιώξει νέα προώθηση του Ορούτς Ρέις πριν τo τέλος του 2021, οπότε θα αρχίσουν να εμφανίζονται οι ελλείψεις στα ανταλλακτικά των F16 και γενικά στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας, συμβουλευόμενη τη στρατιωτική ηγεσία, θα υποχρεωθεί να θέσει ένα όριο… άρα, προοπτικά θα αναγκασθούμε  να αντιτάξουμε άμυνα… αν δεν θέλουμε υποχωρήσεις…

 

Ακολουθεί το βίντεο της εκπομπής με χρόνο από 2.24 έως 2.48: https://www.ertflix.gr/enimerosi-24/19dek2020-ert-savvatokyriako/

Σχετικά Άρθρα