Χίος, Πέμπτη 13 Αυγούστου

Κώστας Μαρδάς: Το περιλάλητο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είναι δίκοπο μαχαίρι...

Σάβ, 14/12/2019 - 07:42

Αυτό υποστήριξε καλεσμένος στονΣκάϊ ο συμπατριώτης μας δημοσιογράφος Κ. Μαρδάς, σημειώνοντας στο ιστολόγιο του.

"Τυχόν προσφυγή της Ελλάδας στο περιλάλητο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είναι δίκοπο μαχαίρι...

Από τη μια δημιουργεί μια εκτόνωση, με τη χώρα μας να κερδίζει χρόνο...

Αλλά: Προσοχή:

Από την άλλη, οδηγεί σε ένα επικίνδυνο αδιέξοδο, καθώς το 1976 με την κρίση του "Χόρα", η Ελλάδα , επί Πρωθυπουργίας Κωσνατντίνου Καραμανλή, έχασε στο αίτημά της για λήψη ασφαλιστικών μέτρων ΟΗΕ- Δικαστηρίου κατά του ερευνητικού πλοίου της Τουρκίας.
Το Δικαστήριο απεφάνθη ότι η τυχόν ζημιά που προκάλεσε η Τουρκία με τα...επιστημονικά χτυπήματα επί της υφαλοκρηπίδας, δεν ήταν ...ανεπανόρθωτη !

Και δέχθηκε το αίτημα της Άγκυρας, που συμπεριελήφθη σε επιστολή της- υπόμνημα προς το Δικαστήριο, να απορριφθεί το ελληνικό αίτημα προσωρινών μέτρων ...

Να γιατί , από τότε που μπήκε ανενόχλητο από φίλους και συμμάχους και εταίρους στην αφρούρητη κυπριακή ΑΟΖ, το γεωτρύπανο Φατίχ, φαγώθηκα να προειδοποιώ ότι :
Οι Κύπριοι πολιτικοί ηγέτες,
έπρεπε πρώτα να εξασφαλίσουν την φύλαξη της ΑΟΖ
και μετά να προχωρήσουν στις γεωτρήσεις...

Τώρα, υπερκλιμάκωσαν την κρίση , σε μια εποχή ελληνικής μετα - χρεοκοπίας...με τον Ερντογάν να μας έχει κυκλώσει από το νότο και την Ευρωπαϊκή Ένωση να εκδίδει ανακοινώσεις άνευ πρακτικού αποτελέσματος , ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες να τον ανέχονται...Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον...

Ακολουθεί η ανάλυσή μου στους φιλόξενους Αταίριαστους του ΣΚΑΙ, την περασμένη Τρίτη, όπου έδειξα την απόφαση- κόλαφος για την Ελλάδα...

Πριν η κ. Μπακογιάννη σπεύσει να προτείνει την προσφυγή μας στο Δικαστήριο αυτό, ας έριχνε μια ματιά στο βιβλίο μου ΠΡΟ- ΙΜΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ, όπου έχω ειδικό κεφάλαιο για την γκάφα τη κυβέρνησης Καραμανλή...που επικρίθηκε τότε από πολλούς έγκυρους νομικούς..."

Χρόνος στο βίντεο: Από 24.00 'ως 34.00

http://www.skaitv.gr/ep…/enimerosi/atairiastoi/2019-12-10-10

Σχετικά Άρθρα

Πέμ, 13/08/2020 - 07:17

Την ανησυχία του για τις εντάσεις που προκαλούνται από τις μονομερείς αποφάσεις της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τις πετρελαϊκές έρευνες, οι οποίες θα πρέπει να σταματήσουν για να υπάρξει διάλογος μεταξύ των γειτονικών χωρών και συμμάχων στους κόλπους του ΝΑΤΟ, εξέφρασε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε την ενίσχυση της γαλλικής στρατιωτικής παρουσίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Ελιζέ.

«Προκειμένου να εκτιμήσει καλύτερα την κατάσταση σε αυτήν την περιοχή της Μεσογείου και να δείξει τη βούλησή του ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό, ο πρόεδρος αποφάσισε να ενισχύσει προσωρινά τη γαλλική στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο εντός των επόμενων ημερών, σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους, μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα»,αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Υπενθυμίζοντας τη σπουδαιότητα να επιλυθούν οι τρέχουσες διαφορές μέσω του διαλόγου», ο Γάλλος Πρόεδρος υπογράμμισε «την ανάγκη βαθύτερου διαλόγου μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και χαιρέτισε, ως προς αυτό, τη μεσολαβητική πρωτοβουλία της Γερμανίας», προστίθεται στο κείμενο.

«Η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο είναι ανησυχητική αναφέρει στην ανάρτησή του ο Γάλλος Πρόεδρος. Οι μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας για την εκμετάλλευση πετρελαίου προκαλού εντάσεις. Αυτές θα πρέπει να σταματήσουν προκειμένου να υπάρξει ένας ειρηνικός διάλογος μεταξύ των γειτονικών κρατών και συμμάχων στο ΝΑΤΟ», σημειώνει επίσης σε ανάρτησή του ο Γάλλος Πρόεδρος. 

Επικοινωνία με Σίσι

 

Οι διπλωματικές προσπάθειες της Αθήνας κορυφώνονται ενόψει της έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υπόθέσεων της ΕΕ την ερχομένη Παρασκευή, αλλά και της συνάντησης Δένδια - Πομπέο στη Βιέννη, την ίδια ημέρα.

 

Μετά την επικοινωνία με τον Γάλλο Πρόεδρο ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπτέλ Αλ Σίσι, τον οποίο και ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

 

Οι δύο ηγέτες χαρακτήρισαν την υπογραφή της Συμφωνίας Ελλάδας - Αιγύπτου για την Οριοθέτηση Θαλασσίων Ζωνών ορόσημο στις σχέσεις των δύο χωρών, που αποτελεί πρότυπο συνεργασίας και συνεννόησης μεταξύ γειτονικών χωρών κατά το Διεθνές Δίκαιο.

 

Μητσοτάκης και Σίσι συμφώνησαν στην ταχύτερη δυνατή επικύρωση της Συμφωνίας από τις δύο χώρες γεγονός που θα επισφραγιστεί και από συνάντηση των δύο ηγετών.

 

Η συνάντηση της Βιέννης

 

Όσον αφορά στην κρίσιμη συνάντηση με τον Μάικ Πομπέο την Παρασκευή στη Βιέννη, διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι η άμεση ανταπόκριση της αμερικανικής πλευράς στο αίτημα της Ελλάδας, μόλις μια ημέρα μετά τη σαφή τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είναι ενδεικτική της εδραιωμένης αντίληψης εταίρων και συμμάχων για την τουρκική παραβατικότητα.

 

Αντίληψη, όπως σημειώνουν, η οποία αντικατοπτρίζεται και στην ξεκάθαρη ανακοίνωση που εξέδωσε η ισραηλινή διπλωματία σήμερα το πρωί, σύμφωνα με την οποία εκφράζεται πλήρης αλληλεγγύη στην Ελλάδα για τις θαλάσσιες ζώνες της και το δικαίωμά της να οριοθετεί την ΑΟΖ της.

 

Στο Ισραήλ ο Ν. Δένδιας

 

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών θα ταξιδέψει την Πέμπτη στο Ισραήλ, όπου θα γίνει δεκτός από τον Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενώ θα συναντηθεί με τον ομόλογό του, Γκάμπι Ασκενάζι (Gabi Ashkenazi). Οι συζητήσεις θα εστιασθούν στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα, καθώς και στη συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ σε διμερές επίπεδο, και στο πλαίσιο του σχήματος 3+1 (Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ - ΗΠΑ).