Κώστας Μαρδάς: Θέλεις 12 μίλια; Πάρε 12 φρεγάτες!  

Σάβ, 24/10/2020 - 19:55

«Είναι αργά πια …Η Δύση και ειδικώς οι Ηνωμένες Πολιτείες  άφησαν να δημιουργηθεί ένα… τέρας που λέγεται Τουρκία… Το οποίο τέρας οδηγεί ένα… θηρίο που λέγεται Ερντογάν.

Το οποίο θηρίο χαϊδεύουν φανερά  Ευρωπαίοι, Αμερικάνοι, Ρώσοι και κρυφά Αιγύπτιοι και Ισραηλινοί…», είπε ο Κώστας Μαρδάς, καλεσμένος ως αναλυτής στην κυριακάτικη πρωϊνή ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ, με τους Γιάννη Σκάλκο - Κώστα Λασκαράτο.

Και προσφεύγοντας στην Ιστορία συνέχισε:

«Ο Ερντογάν, έχει όπλα να απαντήσει σε τυχόν αυστηρές κυρώσεις, όπως έκανε η κυβέρνηση της Τουρκίας, όταν το 1975- 78 έκλεισε 25 Βάσεις ραντάρ των ΗΠΑ, εις απάντηση του εμπάργκο όπλων που επέβαλε το Κογκρέσο για την εισβολή του Αττίλα με αμερικανικό οπλισμό το 1974.  Έτσι δημιουργήθηκε ένα κενό πληροφοριών ενώ εμαίνετο ο αγώνας της Δύσης κατά του σοβιετικού ολοκληρωτισμού. Και το εμπάργκο ήρθη».

Ο συμπατριώτης μας δημοσιογράφος ανέφερε ένα χαρακτηριστικό πάρε- δώσε του Τούρκου Προέδρου με τον Αμερικανό ομόλογό του:

«Θυμίζω ότι πέρσι ,τέτοιες μέρες, όταν εισέβαλε στη Συρία, είχε κάνει συναλλαγή με τον Τραμπ, απελευθερώνοντας τον πάστορα Μπράνσον, που τον είχε υπό κράτηση επί 3 περίπου χρόνια ως ύποπτο συνεργασίας με τους Κούρδους. Σε αντάλλαγμα αφέθηκε ελεύθερος ο τραπεζίτης Χακάν Αττίλα, που είχε συλληφθεί στην Αμερική για λαθρεμπόριο πετρελαίου με Ιράν και κτηνώδες  Ισλαμικό Κράτος. Μάλιστα, την άλλη μέρα που έφθασε στην Κωνσταντινούπολη, τον διόρισε Πρόεδρο του Χρηματιστηρίου!  Ο Ερντογάν είναι ένας  μεγάλος αδίστακτος ηγέτης. Και, αντί να τον ειρωνευόμαστε, πρέπει να τον μελετούμε και να τον παίρνουμε στα σοβαρά».

Αμέσως μετά έθιξε το θέμα να τεθούν εμπόδια με ναυτικές δυνάμεις στα 12 μίλια του Καστελόριζου, όπως έριξαν την ιδέα κάποιοι διεθνολόγοι:

«Όσον αφορά αυτούς που προτείνουν την δυναμική παρεμπόδιση του Ορούτς Ρέις, με το επιχείρημα προστασίας των …δυνητικών κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, τους θυμίζω ότι το Διεθνές Δίκαιο δεν ορίζει… δυνητικά δικαιώματα. Τα χωρικά μας ύδατα είναι 6 μίλια. Αν τα επεκτείνουμε στα 12, αυτό η Τουρκία το θεωρεί αιτία πολέμου».

Δείχνοντας στην κάμερα ένα έγγραφο, εξήγησε:

«Υπάρχει  σχετική προϊστορία, όταν τον Αύγουστο του 1976 η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε παρενόχληση -παρεμπόδιση του ερευνητικού πλοίου που είχε ρίξει και τότε επί ένα μήνα καλώδια κάνοντας ηχοβολές επί της ελληνικής αλλά μη οριοθετημένης υφαλοκρηπίδας - όπως τώρα το Ορούτς Ρέις- και έχω  εδώ τη λίστα παρενοχλήσεων με τα ελληνικά πολεμικά πλοία και τα πολεμικά αεροσκάφη,  που κατέθεσε ο Τούρκος εκπρόσωπος στον ΟΗΕ. Ποιόν ήταν το αποτέλεσμα; Χάσαμε τη δίκη!... Χάσαμε τα ασφαλιστικά μέτρα που ζήτησε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής να αποφασίσει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά του σκάφους, καθώς οι δικαστές έκριναν ότι η ζημιά στην υφαλοκρηπίδα δεν ήταν… ανεπανόρθωτη».

Υπογραμμίζοντας ότι μια παρεμπόδιση θα οδηγήσει σε πολεμικό επεισόδιο κατέληξε:

«Η ΑΟΖ δεν εξασφαλίζεται με ένα νόμο και… ένα μόνο άρθρο…

Θέλεις 12 μίλια; Πάρε πρώτα 12 φρεγάτες!

Αλλιώς, άσε το δικαίωμα να αιωρείται… Και εφάρμοσέ το όταν θα είσαι ισχυρός- πανίσχυρος!».

 

Ακολουθεί το βίντεο της εκπομπής με χρόνο από 02:30: https://www.ertflix.gr/enimerosi-24/24okt2020-ert-savvatokyriako/

Σχετικά Άρθρα