Χίος, Κυριακή 23 Φεβρουαρίου

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΔΑΣ: Βρυξέλλες σημαίνει δώμα σε λάσπη !

Δευ, 14/10/2019 - 19:05

Το πάθημα των Κούρδων στη Συρία, με το πούλημα που τους έκαναν οι Αμερικάνοι, πρέπει να γίνει μάθημα και σε μας, είπε καλεσμένος,  το Σάββατο πρωί,  στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά στον ΣΚΑΪ,  ο Κώστας Μαρδάς.

Και εξήγησε:

«Ο Ερντογάν, λειτουργώντας με πλήρεις αρμοδιότητες Αρχιστρατήγου , που του έδωσε το νέο Σύνταγμά του, αντιμετωπίζει ως ενιαίο στρατηγικό μέτωπο τον άξονα Συρία- ΑΟΖ Κύπρου- Αιγαίο- Έβρος, ασκώντας εδώ και καιρό αναλογική επιθετικότητα σε κάθε περιοχή. Δεν μπορούμε λοιπόν να επαφιέμεθα στις αμερικανικές εγγυήσεις Πομπέο, όταν χθες είχαμε υπέρπτηση στη νήσο Οινουσσών Χίου με παράλληλα αποβίβαση σε νησίδα από τον ...διακινητή Εργοντάν 40 κατατρεγμένων προσφύγων- μεταναστών».

Ο συμπατριώτης μας συνέχισε με την ανάγκη οργανωτικής εγρήγορσης:

«Απαιτείται ετοιμότητα Κράτους - Λαού, πέραν της ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων . Και δεν είναι κινδυνολογία, αφού ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος έχει πως " μια νύχτα θα έλθουμε ξαφνικά !…". Έχει πει επίσης στον προεκλογικό αγώνα : "Τα νησιά κάτω από τη μύτη μας , είναι δικά μας!..". Έχει πει: "Μας ενδιαφέρει κάθε σπιθαμή του Αιγαίου και της Μεσογείου !.." Έχει πει : "Διατηρούμε το δικαίωμα δημοψηφισμάτων (αυτονομίας ! ) όπου έχουμε μειονότητα ", εννοώντας τη μειονότητα Θράκης και Δωδεκανήσου !..».

Ο Κώστας Μαρδάς αναφέρθηκε στην …αιώνια ουδετερότητα …ΕΟΚ και ΝΑΤΟ :

«Έχοντας μελετήσει την πολιτική διαχείριση όλων των ελληνοτουρκικών κρίσεων από το 1955 μέχρι σήμερα, λέω: Θα βρεθούμε προ εκπλήξεως αν δίνουμε βάση στους Συμμάχους, Ήδη ο Γραμματέας του ΝΑΤΟ προχθές στην Αθήνα είπε πως δεν μπορεί να πάρει θέση στα θέματα Αιγαίου- Κύπρου, ενώ την άλλη μέρα που πήγε στην Άγκυρα, εξέφρασε την κατανόησή του στην εισβολή της Τουρκίας κατά των Κούρδων.
Επίσης στρατηγική αφέλεια είναι να έχουμε ελπίδες ότι θα πολεμήσουν υπέρ ημών οι Ευρωπαίοι...».

Ο δημοσιογράφος- συγγραφέας κατέληξε με την προέλευση της λέξης «Βρυξέλλες», που τελικά- κατά σύμπτωση -  είναι …όνομα …συμβολισμού της ατελούς αμυντικής πολιτικής :  

«Ερευνώντας την ετυμολογία της λέξης ¨Βρυξέλλες ¨βρήκα ότι προέρχεται από σύνθεση της τοπικής ολλανδικής λέξης Broek με της λέξη Sel που σημαίνει δώμα - καλύβα στη λάσπη !.. Δηλαδή, πάνω σε μια... λασποκαλύβα έχει κτισθεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα της άμυνας...».

 

Σχετικά Άρθρα

Δήλωση του βουλευτή Επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής και κοινοβουλευτικού Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη Γιώργου Καμίνη σχετικά με την προκήρυξη του διαγωνισμού από το Υπουργείο Μετανάστευσης για τα κλειστά κέντρα φιλοξενίας σε Χίο, Λέσβο και Σάμο.
Κυρ, 23/02/2020 - 18:14
  
 
"Η κυβέρνηση συνεχίζει να προκαλεί τους νησιώτες αποφασίζοντας μονομερώς, χωρίς κανένα σεβασμό στις ανησυχίες των κατοίκων, να προχωρήσει τελικά σε προκήρυξη διαγωνισμού για τα κλειστά κέντρα σε Χίο, Λέσβο και Σάμο.
 
Στην πατρίδα μου τη Χίο για παράδειγμα, χτίζεται στο όρος Αίπος, λίγο έξω από το Βροντάδο, μία υπερδομή έκτασης 625 περίπου στρεμμάτων, που προκαλεί τεράστιες ανησυχίες. Η κυβέρνηση μάλιστα φαίνεται πως δεν είναι καν σε θέση να εγγυηθεί ότι θα κλείσει η ΒΙΑΛ όταν ανοίξει η νέα δομή. Παρά τις έντονες αντιρρήσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, της Συντονιστικής Επιτροπής των κατοίκων, της Φιλοδασικής Εταιρείας, όλων των φορέων της περιοχής, η κυβέρνηση επιλέγει τη σύγκρουση. 
 
 
Να το πούμε ακόμα μία φορά απερίφραστα: κλειστά κέντρα αυτού του μεγέθους αποτελούν στην πράξη διαιώνιση της υπερσυγκέντρωσης προσφυγικών και μεταναστευτικών πληθυσμών στα νησιά. Δεν λύνουν το πρόβλημα, απλά βαθαίνουν επικίνδυνα το ρήγμα εμπιστοσύνης μεταξύ των τοπικών κοινωνιών και της κεντρικής κυβέρνησης, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την κοινωνική συνοχή. 
 
Η μόνη λύση για την κυβέρνηση, είναι μια συνολική θεσμική συμφωνία με τις τοπικές κοινωνίες σε όλη τη χώρα, για τη δημιουργία μικρών, διαχειρίσιμων δομών φιλοξενίας, που δημιουργούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για όλους: κατοίκους και πρόσφυγες."