Κώστας Μαρδάς: «Υποχώρηση Ερντογάν σε θάλασσα και αέρα»

Τρί, 15/08/2023 - 05:58

O oρισμός της γεώτρησης του Αμπντουλχαμίντ Χαν στην εν δυνάμει τουρκική ΑΟΖ , εκτός της εν δυνάμει ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ, είναι μια κάποια υποχώρηση του Ερντογάν σε σχέση με τις 8 παράνομες γεωτρήσεις που έχει κάνει εντός της κυπριακής ΑΟΖ και τις έρευνες του Ορούτς Ρέϊς έξω από το Καστελόριζο, εκτίμησε ο Κώστας Μαρδάς, μιλώντας την Πέμπτη το απόγευμα στο κανάλι ERTnews, στην εκπομπή PRIME που παρουσιάζει ο Κώστας Λασκαράτος.

Ο Χιώτης δημοσιογράφος πρόσθεσε ότι η μεγάλη υποχώρηση της Τουρκίας είναι ο -μέχρι... στιγμής- μηδενισμός των παραβιάσεων επί 4 μήνες, γεγονός που επιτρέπει μια υποχώρηση της Ελλάδας στο πλαίσιο της πολιτικής του Πρωθυπουργού για «κάποιες υποχωρήσεις ως αφετηρία της διαπραγμάτευσης για τη Χάγη», με αποκλειστικό θέμα ΑΟΖ- Υφαλοκρηπίδα.

Κάνοντας μια υπόθεση εργασίας μίλησε για σενάριο διαπραγμάτευσης βάσει του οποίου θα μπορούσε η Ελλάδα να παραιτηθεί από τα 12 μίλια, με αντάλλαγμα να ανακαλέσει η Άγκυρα το casus bellι και να ακυρώσει την επιστολή στον ΟΗΕ για άρση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά μας λόγω παραβίασης της αποστρατιωτικοποίησης που προβλέπει η Συνθήκη της Λωζάννης.

Αφού τόνισε ότι ο στρατός στα νησιά υπάρχει ως απάντηση της τουρκικής Στρατιάς Αιγαίου -που απέχει 9 μίλια από την Χίο- (απ΄όπου μιλούσε μέσω Skype), υπογράμμισε ότι οι περισσότεροι αναλυτές αποσιωπούν την αντίθεση για τα 12 μίλια όχι μόνο της Τουρκίας , αλλά και των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, ενώ ούτε η Ε.Ε. έχει δεσμευθεί για την ένοπλη υπεράσπιση των 12 μιλίων.

Μάλιστα ανέφερε δήλωση του Στέητ Ντηπάρτμεντ και του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Λαβρόφ που αντιτίθενται στην επέκταση (σ.σ διότι έτσι θα υποχρεωθούν τα πλοία τους να διέρχονται από ελληνικά χωρικά ύδατα, μη αποδεχόμενες οι δύο υπερδυνάμεις μήτε την αβλαβή διέλευση…).

Στο ερώτημα αν ο Ερντογάν επανέλθει στην παλιά πολιτική των απειλών, απάντησε ότι «τότε και η Ελλάδα θα πάρει πίσω τις όποιες υποχωρήσεις έχει κάνει προσπαθώντας να επιτευχθεί μια συμφωνία επωφελής και για τα δύο μέρη».

Και κατέληξε:

«Οι υποχωρήσεις πρέπει να είναι και από τα δύο μέρη, με τη λογική του... μία σου και μία μου!..».

Σχετικά Άρθρα