Χίος, Σάββατο 17 Νοεμβρίου

Λειτουργία αρχαιολογικών χώρων εκτός ωραρίου ζητά ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου

Τρί, 13/03/2018 - 15:30
Αρχαιολογικός χώρος Εμπορειού

Για τα δεδομένα της χώρας μας θα μπορούσε να είναι και... ανέκδοτο, πάντως ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου έστειλε επιστολή στην Εφορεία Αρχαιοτήτων και μεταξύ άλλων ζητά την δυνατότητα επίσκεψης σε αρχαιολογικούς χώρους εκτός ωραρίου.

Αναλυτικά διαβάζουμε σ' αυτήν

"Αξιότιμη κα Βάσση,

Είμαι βέβαιος ότι εσείς αντιλαμβάνεστε απόλυτα την ανάγκη να καταστήσουμε τα τοπικά μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς επισκέψιμα τόσο στους δημότες της Χίου όσο και σε επισκέπτες.

Δεδομένου ωστόσο ότι παρατηρείται συχνά το φαινόμενο να μεταβαίνουν επισκέπτες σε χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος  και αυτοί να μην λειτουργούν , παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε αναφορικά με τις ενέργειες σας προκειμένου :

  • Αφενός να υπάρχει η δυνατότητα οργανωμένων επισκέψεων σε μνημεία πολιτισμού (πχ από επιβάτες κρουαζιερόπλοιων) εκτός ωραρίου λειτουργίας και κατόπιν συνεννόησης
  • Αφετέρου να επεκταθεί το ωράριο λειτουργίας  μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες που προκύπτουν από την τουριστική κίνηση. 

 

Τέλος παρακαλούμε όπως μας γνωστοποιήσετε το πλάνο που έχετε καταρτίσει αναφορικά με τις ώρες λειτουργίας ανά μνημείο για το 2018 ώστε να υπάρχει καλύτερος συντονισμός και ενημέρωση των εμπλεκόμενων φορέων.

 

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

                                           Με εκτίμηση
                                                                              
                              Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χίου                                                                                                                          

                                          Παντελής Λεγάτος

Σχετικά Άρθρα

Παρ, 16/11/2018 - 21:38

Μεγάλη στιγμή για τον Δήμο της Χίου, χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Μανώλης Βουρνούς, την ψήφιση του Τεχνικού προγράμματος καθώς υπερψηφίστηκε από το σύνολο σχεδόν των παρατάξεων, ένα σύνολο έργων που εντάσσεται στο ΕΣΠΑ και σε άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα, με την συμπολίτευση και την μείζονα αντιπολίτευση να ταυτίζουν την ψήφο τους σε αυτό τον τομέα.

«Αυτό δείχνει πολιτική ωριμότητα για το καλό της Χίου», σχολίασε ο Μανώλης Βουρνούς  αμέσως μετά την ψηφοφορία του θέματος.

Η συζήτηση του Τεχνικού προγράμματος κράτησε αρκετή ώρα με τους επικεφαλής των παρατάξεων και τους δημοτικούς συμβούλους να καταθέτουν τους προβληματισμούς τους σχετικά με τα έργα που προγραμματίζονται, τους ρυθμούς απορρόφησης άλλα και την χαμηλή χρηματοδότηση που δίνει η ΣΑΤΑ.

Βασικό στοιχείο αντιπαράθεσης μεταξύ δημοτικής αρχής και αντιπολίτευσης  έγιναν τα έργα στην Περιφέρεια με την μείζονα αντιπολίτευση να κατηγορεί τη δημοτική αρχή ότι δεν προγραμματίζει έργα.

«Έχουμε μεγάλα έργα στην περιφέρεια όπως για παράδειγμα το Λιμάνι των Καρδαμύλων, τους παιδικούς σταθμούς στη Βέσσα και το Χαλκειός, ενώ έχει διατεθεί το μεγαλύτερο ποσό για αγροτική οδοποιία, που ανέρχεται στο 1,8 εκ ευρώ», απάντησε ο Μανώλης Βουρνούς, συμπληρώνοντας ότι το κυριότερο στοιχείο του τεχνικού προγράμματος είναι ότι αντικατοπτρίζει την πολλή και σοβαρή δουλειά που έχει γίνει.

 Επιφυλάξεις  για τον αναπτυξιακό ρόλο κυρίως για την Περιφέρεια εξέφρασε η παράταξη του Πολύδωρου Λαμπρινούδη, με τον ίδιο να αναφέρει ότι το τεχνικό πρόγραμμα για 5η συνεχόμενη χρονιά είναι φτωχό και μίζερο ενώ αγνοείται η Περιφέρεια.

«Για το λόγο αυτό θα ψηφίσουμε λευκό στην κατανομή της ΣΑΤΑ», ανέφερε ο Πολύδωρος Λαμπρινούδης.

Ως μια απλή διαχείριση των απαραιτήτων αναγκών χαρακτήρισε το τεχνικό πρόγραμμα του 2019 η Ερμιόνη Φρεζούλη ψηφίζοντας λευκό ενώ το τεχνικό πρόγραμμα καταψήφισε ο Μάρκος Σκούφαλος τονίζοντας την έλλειψη διεκδίκησης των παρακρατηθέντων αλλά και την απουσία έργων πνοής.