Με νέα αντι-NAVTEX απαντά η Αθήνα στην Τουρκία- ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα δεν εκβιάζεται

Αντί-NAVTEX εξέδωσε η Ελλάδα, απαντώντας στη νέα παράνομη τουρκική NAVTEX
Τρί, 01/09/2020 - 10:12

Με νέα αντι-NAVTEX απάντησε η Αθήνα στην νέα παράνομη τουρκική NAVTEX για το Oruc Reis, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση διαμηνύει ότι «η Ελλάδα δεν εκβιάζεται».

Ο σταθμός της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού Ηρακλείου Κρήτης εξέδωσε αντι-NAVTEX με αφορμή την νέα παράνομη NAVTEX που εξέδωσε τη Δευτέρα η Τουρκία για το Oruc Reis.

Στην αντι-NAVTEX τονίζεται ότι είναι άκυρη η τουρκική NAVTEX, πως έχει εκδοθεί από μη εξουσιοδοτημένη υπηρεσία και ότι η τουρκική δραστηριότητα είναι παράνομη καθόσον αφορά σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η νέα παράνομη NAVTEX που εξέδωσε τη Δευτέρα η Τουρκία δεσμεύει περιοχή που περιλαμβάνει τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, για σεισμικές έρευνες έως τις 12 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για την τρίτη ναυτική οδηγία που εκδίδει ο σταθμός της Αττάλειας, για έρευνες του Oruc Reis.

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα δεν εκβιάζεται

Το υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωση μετά τη νέα παράνομη τουρκική NAVTEX, καλεί την Άγκυρα να αποστεί από τα καθημερινά παραληρήματα και να εργαστεί για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής.

«Η Ελλάδα δεν εκβιάζεται», τονίζει η ανακοίνωση, που σημειώνει ότι η Τουρκία συνεχίζει να εκπληρώνει πιστά «τον ρόλο του ταραξία και του παράγοντα αστάθειας στην περιοχή». Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών:

«Η Τουρκία συνεχίζει να εκπληρώνει πιστά το ρόλο του ταραξία και του παράγοντα αστάθειας στην περιοχή. Να αγνοεί εκκλήσεις για διάλογο και να κλιμακώνει τις προκλήσεις της.

Να αυτοεγκλωβίζεται στα αδιέξοδα των δικών της επιλογών. Να υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή εξωθώντας τη διεθνή κοινότητα να λάβει μέτρα.

Η Ελλάδα δεν εκβιάζεται. Βασιζόμενη αποκλειστικά στο Διεθνές Δίκαιο, στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και στους κανόνες καλής γειτονίας, θα συνεχίσει να επιδιώκει συμφωνίες για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών της με όλες τις χώρες της περιοχής.

Kαλούμε την Τουρκία να αποστεί από τα καθημερινά παραληρήματα στα οποία επιδίδεται και να εργαστεί για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής».

Εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν

Πέρα από τη νέα παράνομη NAVTEX, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει τις εμπρηστικές δηλώσεις.

Τη Δευτέρα, σε ομιλία του στην Κερασούντα, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι το Oruc Reis θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα τις σεισμικές δραστηριότητες στην ανατολική Μεσόγειο. «Ελπίζω πως θα λάβουμε σύντομα καλά νέα από εκεί», συμπλήρωσε.

«Τη χώρα μας που έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή κανένας δεν θα μπορέσει να την εγκλωβίσει στον κόλπο της Αττάλειας. Όσοι κάνουν τους μάγκες, επειδή τους ξεσηκώνουν οι πρώην αποικιοκράτες, τους συστήνω να μελετήσουν την πρόσφατη ιστορία τους», υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Περιμένουμε καλά νέα από τις θάλασσες αυτή τη χρονιά. Η ανακάλυψη των 320 κυβικών μέτρων αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, έδειξε τη γονιμότητα των βυθών. Σαν τουρκικό έθνος, ποτέ δεν θα πούμε ευχαριστώ σε ληστές και πειρατές της Μεσογείου και του Αιγαίου. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας», είπε ακόμη.

Σχετικά Άρθρα