Χίος, Κυριακή 8 Δεκεμβρίου

Με προβλήματα η "πρεμιέρα" για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

Απαγορευτική η συγκατοίκηση με τους γονείς για αρκετούς που πληρούν το κριτήριο των χαμηλών εισοδημάτων
Δείτε το Βίντεο
Τετ, 01/02/2017 - 14:38

Με προβλήματα ξεκίνησε η διαδικασία για την υποβολή αιτήσεων για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, αφού από το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών Δήμου Χίου, μέχρι το μεσημέρι δεν μπορούσε να αποσταλεί καμία αίτηση.

«Το σύστημα δεν μπορεί να ανοίξει, οι άνθρωποι έρχονται, παίρνουν πληροφορίες αλλά θα πρέπει να ξαναπεράσουν», ανέφερε στην «Α» η Δ/ντρια των ΚΕΠ Δήμου Χίου, Λίτσα Λύκου και διευκρίνισε ότι τουλάχιστον στην περίπτωσή μας δεν θα υπάρχει σειρά προτεραιότητας με βάση το τελευταίο ψηφίο στο ΑΦΜ, διότι οι δικαιούχοι δεν αναμένεται να είναι αρκετοί.

«Δυστυχώς υπάρχουν πολλοί που αποκλείονται γιατί π.χ. ακόμη κι αν εξασφαλίζουν τα απαιτούμενα πολύ χαμηλά εισοδήματα, ή ακόμη κι αν δεν έχουν καθόλου εισόδημα, φιλοξενούνται στο σπίτι των γονιών τους και άρα  σ’αυτήν την περίπτωση εκείνοι θα πρέπει να κάνουν την αίτηση, όμως κι αυτοί με τη σειρά τους μπορεί επειδή έχουν μια μικρή σύνταξη, να αποκλείονται...», ανέφερε η κα Λύκου.

Όπως είπε από το πρωί η επισκεψιμότητα στο ΚΕΠ είναι αρκετά μεγάλη αλλά οι άνθρωποι φεύγουν με άδεια χέρια. Διευκρίνισε επίσης ότι οι διαζευγμένοι δικαιούχοι ή οι αλλοδαποί για τις αιτήσεις τους θα πρέπει να πηγαίνουν στο Τμήμα Πρόνοιας.

Και εκεί από το πρωί υπήρχε μεγάλη κίνηση, όπως είπε στην «Α» ο Αντιδήμαρχος, Γιώργος Παπαδόπουλος, ο οποίος επίσης εκτίμησε ότι τελικά ο αριθμός των δικαιούχων στη Χίο δεν θα είναι μεγάλος, λόγω των προϋποθέσεων που επισήμανε και η κα Λύκου.

«Αυτή τη στιγμή στο πρόγραμμα ΤΕΒΑ που το εισόδημα για ένα άτομα είναι 3.000 ευρώ έχουμε 432 οικογένειες και 950 οικογένειες έχουμε στο πρόγραμμα του κοινωνικού παντοπωλείου, όμως εκτιμώ ότι παρόλο που ο αριθμός των εχόντων ανάγκη είναι μεγάλος τελικά το ΚΕΑ θα το λάβουν λίγοι», ανέφερε ο Γ. Παπαδόπουλος.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα προβλήματα στο σύστημα για την υποβολή των αιτήσεων δεν «χτύπησαν» μόνο τη Χίο, αλλά υπήρχαν και σε άλλα ΚΕΠ πανελλαδικά, σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα.

Με εγκύκλιο της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγας Γεροβασίλη, υπενθυμίζεται  ότι το ποσό εισοδηματικής ενίσχυσης που θα καταβληθεί το Μάρτιο, θα είναι το ίδιο, ανεξαρτήτως της ημερομηνίας υποβολής αίτησης από σήμερα Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου έως και τις 28 Φεβρουαρίου.

Η αίτηση για συμμετοχή στο ΚΕΑ - Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης 2017 γίνεται από το μέλος του νοικοκυριού το οποίο υπέβαλε την πλέον πρόσφατη φορολογική δήλωση ή από τον/τη σύζυγό του. Είτε απευθείας από τον αιτούντα μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης www.keaprogram.gr.

Πόσα χρήματα θα πάρουν οι δικαιούχοι:

  • Για άγαμο προβλέπεται ποσό 200 ευρώ/μήνα
  • Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος της οικογένειας προβλέπονται 100 ευρώ/μήνα
  • Για κάθε ανήλικο μέλος της οικογένειας προβλέπονται 50 ευρώ/μήνα.

Οι δικαιούχοι για το ΚΕΑ - Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης 2017 θα έχουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανασφάλιστων, παροχή σχολικών γευμάτων, παραπομπή και ένταξη σε δομές και υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και υποστήριξης και η ένταξη στα προγράμματα των Κοινωνικών Δομών Αντιμετώπισης της Φτώχειας.

Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για το ΚΕΑ - Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης 2017: Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 90.000 ευρώ για τον άγαμο, ενώ το ποσό προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ.

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Ανακοίνωση της ΛΑΣ
Κυρ, 08/12/2019 - 12:06

 

Στη συζήτηση που έγινε για κινητοποιήσεις για το προσφυγικό-μεταναστευτικό στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο και στην τοποθέτηση του Δημάρχου Σταμάτη Κάρματζη , στο πνεύμα των αποφάσεων της Περιφέρειας ,  η Λαϊκή Συσπείρωση τόνισε ότι δεν υπάρχει ομοφωνία όσον αφορά το πλαίσιο των αιτημάτων, και βασικά οι περισσότεροι Δήμοι υιοθετούν τα κλειστά κέντρα, και διαφωνούν στον αριθμό των εγκλείστων και στην τοποθεσία που θα γίνουν.

Η Λαϊκή Συσπείρωση ψήφισε την κινητοποίηση της Τετάρτης για το κλείσιμο του Δήμου Χίου, αλλά δήλωσε ότι στηρίζει κινητοποιήσεις που θα γίνουν με βάση το πλαίσιο που κατέθεσε και στο δημοτικό και στο περιφερειακό συμβούλιο και είναι το εξής:

  • Να κλείσουν όλες οι υπάρχουσες δομές (hotspot) και να δημιουργηθεί σε κάθε νησί ένας επαρκής χώρος υποδοχής προσωρινής διαμονής, υποδοχής, καταγραφής και ταυτοποίησης και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, σε θέση που τα τυγχάνει της έγκρισης της τοπικής κοινότητας.
  • Άμεσος απεγκλωβισμός προσφύγων - μεταναστών από τα νησιά και τη χώρα. Μεταφορά τους σε ανθρώπινα κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Εκεί να διατυπώνονται τα αιτήματα ασύλου κλπ και από εκεί σύντομα και με ασφάλεια να πηγαίνουν στις χώρες που επιθυμούν.
  • Να καταργηθεί η συμφωνία Ελλάδας - ΕΕ - Τουρκίας και όποια άλλη συνθήκη τους εγκλωβίζει στα νησιά και τη χώρα. Δουβλίνο κλπ
  • Ιδιαίτερη μέριμνα και φροντίδα για τα ασυνόδευτα παιδιά, επανενώσεις οικογενειών, κανένας ανήλικος, έγκυος και ευάλωτος σε ακατάλληλες συνθήκες.
  • Πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων στο άσυλο, όχι στην καταστολή και την καταπάτηση θεμελιωδών διεθνών και κατοχυρωμένων δικαιωμάτων.
  • Καμιά εμπλοκή των ΜΚΟ στο προσφυγικό-μεταναστευτικό.
  • Να αποζημιωθούν στο 100% όσοι κάτοικοι έχουν υποστεί ζημιές από τις συνέπειες του μακροχρόνιου εγκλωβισμού.

Η κινητοποίηση  που γίνεται από τη μεριά δημάρχων και της περιφέρειας για κλείσιμο των υπηρεσιών για 1 ημέρα είναι προκλητική όταν στην ουσία και από τα αιτήματα τους δέχονται την ύπαρξη δομών στα νησιά είτε κλειστά είτε ανοιχτά, αποδεχόμενοι ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί θα παραμείνει για χρόνια εγκλωβίζοντας στα νησιά μας χιλιάδες κόσμου που έφυγαν κατατρεγμένοι από την περιοχή τους.

ΧΙΟΣ 8-12-2019