"Mπλόκο" από 180 Χαλκούσους στην παράκαμψη του χωριού!

Οι μπουλντόζες δεν θα μπούν στο Χαλκειός, διαμηνύουν ΄στην Περιφερειακή Αρχή με ανακοίνωση που εξέδωσαν
Πέμ, 11/05/2023 - 14:54

"Οι μπουλντόζες δεν θα μπουν στο Χαλκειός," αναφέρουν απευθυνόμενοι στην Περιφερειακή Αρχή Β. Αιγαίου 180 Χαλκούσοι που διαφωνούν με την κατασκευή του δρόμου παράκαμψης του χωριού τους. 

Στο κείμενο που ακολουθεί καταθέτουν για μια ακόμη φορά τα επιχειρήματά τους ενώ κατηγορούν την περιφερειακή αρχή για εμπαιγμό αφού σε παρελθόντα χρόνο τύχαιναν διαβεβαιώσεων ότι θα επανεξεταστεί το έργο, ενώ σήμερα και πριν ακόμη καταβληθούν τα χρήματα των απαλλοτριώσεων η περιφέρεια είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις εργασίες, κατηγορώντας την για επίδειξη ισχύος.

Αναλυτικά αναφέρουν: 

«Η καταστροφή της Περιφερειακής Άρχης.

Όταν κάποιος εκλέγεται από το λαό σε οποιοδήποτε αξίωμα, είναι αυτονόητα υποχρεωμένος να υπηρετεί τους πολίτες που τον εξέλεξαν, να διαλέγεται μαζί τους και να έχει πρώτη του έγνοια την προστασία, με κάθε τρόπο και μέσο, του τόπου που εκπροσωπεί.

Όμως, οι σημερινοί εκλεγμένοι της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για τη Χίο, όχι μόνο αδιαφορούν επιδεικτικά για τη βούληση του λαού, αλλά αντιθέτως, ενεργούν φανερά και αδιάντροπα ενάντια στη θέλησή του, επιδιώκοντας την ολοσχερή καταστροφή ενός πανέμορφου χωριού, του Χαλκειούς.

Γνωρίζοντας από την πρώτη στιγμή που άρχισε να γίνεται συζήτηση για νέο δρόμο, δηλαδή το καλοκαίρι του 2020, την πλήρη αντίθεση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Χαλκούσων για απαλλοτρίωση των κτημάτων τους και των κήπων των σπιτιών τους, η Περιφερειακή Αρχή, πρωτοστατούντος του Περιφερειάρχη, έγραψε στα παλιά της τα παπούτσια την επιθυμία των κατοίκων, δεν έλαβε καθόλου υπ’ όψει ότι ο δρόμος αυτός θα εξαφανίσει από προσώπου γής 32.000 μέτρα εύφορης πεδινής γής και μαζί με αυτήν ποτάμια, γεφύρια, αρχαίους πετρόκτιστους τοίχους, αυλές καινούργιων σπιτιών κ.λπ. και προχώρησε σε κήρυξη απαλλοτρίωσης.

Δεν έδωσε καμία σημασία στα συνεχή ψηφίσματα διαμαρτυρίας των κατοίκων, ούτε στο γεγονός της προσφυγής των ιδιοκτητών στο Συμβούλιο Επικρατείας, ούτε στην δεύτερη προσφυγή που ασκήθηκε στο Συμβούλιο Επικρατείας, ούτε την άγγιξε η διαπίστωση ότι κανείς κάτοικος δεν δεχόταν να παραλάβει το χαρτί της απαλλοτρίωσης κι έτσι με περισσή αλαζονεία και με τρόπο τουλάχιστον αυταρχικό, επιβάλλει με το έτσι θέλω στους Χαλκούσους την μετατροπή των καταπράσινων κτημάτων τους και της ειδυλλιακής φύσης του χωριού, σε τσιμεντένιο νεκροταφείο.

Η Περιφερειακή Διοίκηση Βορείου Αιγαίου δια του Περιφερειάρχη και με την απολύτως σύμφωνη γνώμη, αν όχι παρώτρυνση, των περιφερειακών συμβούλων Χίου, κατέθεσε τη Μεγάλη Πέμπτη (!) αίτηση στο Εφετείο Βορείου Αιγαίου και μάλιστα με την μορφή κατεπείγοντος, για να πάρει την άδεια να εισβάλει στους αγρούς μας και τα σπίτια μας, να τα ισοπεδώσει και να μετατρέψει τον κάμπο μας και το όμορφο χωριό του Χαλκειούς σε κρανίου τόπο. Εχοντας εξασφαλίσει την υπαγωγή του έργου σε ένα νόμο που επιτρέπει πρώτα να εξαφανίζονται οι περιουσίες των πολιτών και μετά να ξεκινάει η διαδικασία για την αποζημίωσή τους, κάνει επίδειξη ισχύος, λησμονώντας ότι η ίδια η Περιφέρεια δεν έχει καμία απολύτως ισχύ, την ισχύ την έχει ο λαός που τους επέτρεψε να βρίσκονται στα αξιώματά τους και θα είναι πάλι ο λαός εκείνος που θα τους την αφαιρέσει.

Επί τρία χρόνια και μέχρι τις παραμονές του φετεινού Πάσχα, η Περιφερειακή Αρχή κορόϊδευε τους κατοίκους ότι δήθεν θα ξαναδεί το θέμα, όμως όλα αυτά ήταν ψεύτικα και υποκριτικά, αφού ο κ. Περιφερειάρχης είχε χαρακτηρίσει κρυφά το έργο ως υψίστης εθνικής σημασίας, ούτως ώστε να μπορεί, όποτε το αποφασίσει, να εισβάλει στις περιουσίες μας και να τις καταστρέψει, χωρίς να μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να προστατεύσουμε τα πατρογονικά μας χώματα.

Για όσους δεν γνωρίζουν, ο δρόμος παράκαμψης του Χαλκειούς είχε αποφασισθεί από τη διοίκηση Λαμπρινούδη το 2003, τότε που το Χαλκειός ήταν έδρα του Δήμου Καμποχώρων και πράγματι είχε μεγάλη κυκλοφορία τροχοφόρων μέσα στο χωριό. Όμως το 2010 ο Δήμος καταργήθηκε και από τότε το Χαλκειός έχει πλέον ελάχιστη κίνηση, που δεν δικαιολογεί την κατασκευή παράκαμψης. Όμως, η Περιφέρεια, ανακάλυψε τυχαία την μελέτη του 2003 και σκέφθηκε ότι θα ήταν πρώτης τάξεως ευκαιρία να προχωρήσει στην κατασκευή για να δείξει, για λόγους επανεκλογής της και μόνον,  ότι κάνει έργο, χωρίς να την ενδιαφέρει καθόλου

-ότι το έργο αυτό είναι παντελώς άχρηστο αφού κανένας δεν πρόκειται να περνάει από εκεί για τα υπόλοιπα χωριά των Καμποχώρων, αλλά όλοι θα χρησιμοποιούν τον υφιστάμενο δρόμο που πάει ευθεία, διότι η περιβόητη παράκαμψη ξεκινάει ακριβώς από το Σχολείο του Χαλκειούς, προχωράει αριστερά προς τη ΒΙΑΛ και καταστρέφει όλο τον παραγωγικό ιστό του χωριού, εμβαδού 32.000 μ2 και μετά από 2 χιλιόμετρα επιστρέφει και πάλι στα τελευταία σπίτια του Χαλκειούς και ενώνεται με τον υφιστάμενο δρόμο προς Βερβεράτο, Ζυφιά κλπ. Αυτός είναι ο διάσημος δρόμος για τον οποίο ο κος Περιφερειάρχης πήρε υπουργική απόφαση ότι είναι υψίστης εθνικής σημασίας και ότι με την κατασκευή θα «επανεκκινήσει η εθνική οικονομία»!!!

• Ότι συνέπεια της κατασκευής αυτού του τσιμεντένιου τέρατος θα είναι η ερημοποίηση του χωριού και τίποτα άλλο,

• Ότι το έργο αυτό ΔΕΝ ΤΟ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΧΩΡΙΟ, δεν το θέλουν οι κάτοικοι του πολύπαθου Χαλκειούς μας που υπέστη επί μία 5ετία αμέτρητες λεηλασίες των οικιών του και πλήρη καταστροφή της παραγωγής των χωραφιών του, από τους χιλιάδες φιλοξενουμένους μετανάστες της ΒΙΑΛ,

• Ότι βρισκόμαστε στην παραμεθόριο με την Τουρκία κι η Περιφερειακή Αρχή έχει ύψιστο καθήκον να φροντίσει την διατήρηση του πλούτου καθώς και του πληθυσμού μιάς ακριτικής νήσου.

Για τίποτα απ’ όλα αυτά δεν νοιάζεται η Περιφερειακή Αρχή, ούτε για το χωριό μας, ούτε για τους κατοίκους, το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να επανεκλεγεί στις προσεχείς εκλογές και γι’ αυτό πασχίζει πάση θυσία να δείξει ότι κάνει έργο. Αραγε δεν έχει κανένα άλλο έργο να επιδείξει ; Αν είχε, δεν θα συμπεριφερόταν με αυτόν τον τρόπο που αρμόζει μόνον σε απολυταρχικά καθεστώτα και δεν θα έφθανε στο σημείο  να επιβάλει με το ζόρι να μπούν, το συντομότερο δυνατόν, οι μπουλντόζες μέσα στο Χαλκειός και να ισοπεδώσουν τα πάντα. 

Τους δηλώνουμε στα ίσια ότι ΔΕΝ θα το επιτρέψουμε. Ο, τι και να κάνουν, θα μας βρούν μπροστά τους. Οι μπουλντόζες δεν θα μπούν στο Χαλκειός, να το ξέρουν. Και να προσέξουν, γιατί η καταστροφή που με τόσο πείσμα προσπαθούν να φέρουν στο χωριό μας, ίσως γίνει τελικά η δική τους καταστροφή.-

Χαλκειός, 7 Μαίου 2023 (ακολουθούν 180 υπογραφές)».

Σχετικά Άρθρα