Μπορούν οι πρόσφυγες να μας φέρουν...τουρίστες;

Aρκεί να τιμήσει η Τουρκία μια φορά την υπογραφή της
Παρ, 16/10/2015 - 09:31

Μπορεί οι πρόσφυγες να μας φέρουν κατάργηση της βίζας για επίσκεψη Τούρκων πολιτών, οπότε τα νησιά θα πλημμυρίσουν από τουρισμό; Ναι αν η επίσημη Τουρκία τολμήσει μια φορά την υπογραφή της.

Η προοπτική  αυτή δημιουργήθηκε μετά το «πράσινο φως» σε ένα ευρύ σχέδιο συνεργασίας Ευρώπης και Τουρκίας για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης από τους ηγέτες των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η συμφωνία προβλέπει την «επιτάχυνση» της απελευθέρωσης του καθεστώτος χορήγησης θεωρήσεων σε τούρκους πολίτες, κάτι που θα καταστήσει σταδιακά πιο εύκολη την είσοδο τουρκικών διαβατηρίων στη Ζώνη Σένγκεν, άρα και στα νησιά μας.
Ο επικεφαλής της Κομισιόν τόνισε πως στόχοι της συμφωνίας είναι να διασφαλιστεί ότι οι πρόσφυγες που έχουν ήδη καταφύγει στην Τουρκία θα παραμείνουν εκεί, και ότι δεν θα μετακινηθούν προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου, η πρόοδος για τις βίζες θα αξιολογηθεί την άνοιξη του 2016, κάτι που σημαίνει ότι έως τότε θα πρέπει να υπάρχουν απτά αποτελέσματα.

 

Σχετικά Άρθρα