Χίος, Παρασκευή 7 Αυγούστου

Ν. Μηταράκης: Έχουν εξέλθει από τις δομές 2.000 δικαιούχοι διεθνούς προστασίας

«Κάποιος υπέδειξε την πλατεία Βικτωρίας στους συγκεντρωμένους πρόσφυγες»
Τρί, 16/06/2020 - 15:24

Δύο χιλιάδες αναγνωρισμένοι πρόσφυγες έχουν ήδη βγει από τις δομές φιλοξενίας την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής της σχετικής απόφασης, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Μιλώντας στο Mega, εκτίμησε ότι μέχρι τέλος Ιουλίου θα φύγουν όλοι όσοι πρέπει να αποχωρήσουν. Όπως είπε, «δεν μπορούμε να προσφέρουμε ισόβια στέγη και ισόβια σύνταξη σε αυτούς που έχουν λάβει διεθνή προστασία. Έχουν πρόσβαση σε ένα πρόγραμμα μετάβασης που λέγεται Helios».

Σχετικά με τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην πλατεία Βικτωρίας, ο κ. Μηταράκης εξήγησε ότι «είναι περίπου 60 άτομα τα οποία έχουν πάρει άσυλο και προέρχονται από τη Μόρια». Όπως σημείωσε, «αυτοί έπρεπε να είχαν υποβάλει αίτημα στο πρόγραμμα Helios και να έχουν προσπαθήσει να βρουν κατοικία.

Επέλεξαν μόνοι τους να πάρουν ένα εισιτήριο και να έρθουν στην πλατεία Βικτωρίας, γιατί κάποιος τους είπε να πάνε στην πλατεία Βικτωρίας. Χθες το βράδυ, λοιπόν, πήγαν εκεί και ο διοικητής, και ο υποδιοικητής της υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής.

Προσφέραμε προσωρινά καταλύματα σε όλους» είπε και συμπλήρωσε ότι από χθες «έχουμε προσφέρει τη δυνατότητα να μεταφερθούν στη δομή στον Ελαιώνα». Ο κ. Μηταράκης έκανε λόγο για «εργαλειοποίηση του πόνου 20 ανθρώπων για να κάνουν ένα πολιτικό θέμα», σημειώνοντας ότι «χθες είχαν πάει πάρα πολλές συλλογικότητες, αλληλέγγυοι στην πλατεία και τους πίεζαν να μη φύγουν».

Ο υπουργός επισήμανε πως η έκθεση της FRONTEX, που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα, αποδεικνύει ότι πλέον οι ροές έρχονται στην Κεντρική Ευρώπη. «Είχαμε μία αύξηση ροών τον Μάιο, αλλά πλέον διέρχονται της διαδρομής της Μεσογείου και όχι της διαδρομής της Ελλάδας. Όπως συνέβαινε πριν το 2015. Έχουμε αντιστροφή της τάσης» ανέφερε ο κ. Μηταράκης.

Ο υπουργός επανέλαβε πως «το μεταναστευτικό αφορά όλη την κοινωνία. Θέλει ρεαλισμό και σχέδιο. Εμείς έχουμε κάνει κάποιες στρατηγικές επιλογές. Η πρώτη στρατηγική επιλογή είναι η φύλαξη των συνόρων και το τελευταίο τρίμηνο έχουμε 90% μείωση ροών. Η δεύτερη βασική μας επιλογή είναι η ασφάλεια στις δομές. Να πάμε από ανοιχτές δομές σε κλειστές και ελεγχόμενες. Η τρίτη μας στρατηγική επιλογή είναι να επιταχύνουμε τον διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών κι έχουμε στο τελευταίο τρίμηνο τριπλασιάσει τις αποφάσεις που εκδίδονται. Το τέταρτο σημείο είναι ότι θέλουμε λιγότερες δομές» είπε.

Ερωτηθείς για την αποσυμφόρηση των νησιών, απάντησε πως «έχουμε πάρει 16.000 άτομα από την 1η Ιανουαρίου από τα νησιά. Τα νησιά αυτή τη στιγμή έχουν 20% λιγότερους μετανάστες απ' ό,τι είχαν την 1η Ιανουαρίου παρά τις πολύ αυξημένες ροές» υπογράμμισε.

«Πλέον, έχει ανοίξει γραφείο ταξιδιωτικών εγγράφων στο κεντρικό κτίριο του Υπουργείου. Δίνουμε περίπου 200 με 250 ταξιδιωτικά έγγραφα την ημέρα. Δικαιούνται να ταξιδέψουν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπάρχουν, όμως, περιορισμοί στη μετεγκατάσταση, από τη Συμφωνία του Δουβλίνου, και νομίζω ότι το θέμα της ευρωπαϊκής συζήτησης θα είναι από τα μεγάλα θέματα» δήλωσε ο υπουργός.

 

Σχετικά Άρθρα

Παρ, 07/08/2020 - 06:27

Ένα ταχύπλοο σκάφος κατάφερε να ξεφύγει χθες από την συνεχή φύλαξη των θαλασσίων συνόρων από το Λιμενικό Σώμα και να φτάσει στις 6,30 μ.μ. στην παραλία μπροστά στο Δημαρχείο του Βροντάδου. Οι επιβάτες όμως δεν ήταν μετανάστες – πρόσφυγες αλλά Τούρκοι υπήκοοι, εύποροι με τις οικογένειες τους, που δήλωσαν αμέσως ότι ζητούν πολιτικό άσυλο στη χώρα μας , επειδή δεν μπορούν να αντέξουν το καθεστώς Ερντογάν.

Οι 23 συνολικά Τούρκοι, μεταξύ των οποίων αρκετά παιδιά οδηγήθηκαν στο Λιμεναρχείο. Τους επιβλήθηκε ατομικά πρόστιμο 5000 ευρώ για παράνομη είσοδο στην Ελλάδα από χώρα που πλήττεται από κορωνοϊό, ενώ δυό από αυτούς εξετάζονται ιδιαίτερα για να διαπιστωθεί αν είναι διακινητές ή απλά οδηγούσαν το σκάφος και ζητούν και αυτοί πολιτικό άσυλο.

Από το Λιμεναρχείο, μετά τις σχετικές ανακρίσεις θα παραδοθούν στην Αστυνομία η οποία θα εξετάσει το αίτημα πολιτικού ασύλου τους. Θα προηγηθεί εξέταση τους για κορωνοϊό στην μονάδα απομόνωσης στη Λευκωνιά για να αποφευχθεί συγχρωτισμός τους με Αστυνομικούς, ενώ στη συνέχεια θα αναχωρήσουν για την Αθήνα.