Ν. Μηταράκης: Παίρνουμε άμεσα από την ΒΙΑΛ 500 άτομα

Στη Δομή απομόνωσης Λευκωνιάς οι θετικοί στον κορωνοϊό του ΚΥΤ
Κυρ, 25/10/2020 - 19:03

Ανάσα για την ΒΙΑΛ με άμεση μεταφορά 500 ατόμων υποσχέθηκε ο Νότης Μηταράκης, στη διάρκεια σύσκεψης που έγινε στην Αίθουσα του δημοτικού Συμβουλίου Χίου, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Υγείας Π. Βρουλή, του Δημάρχου Χίου Στ. Κάρμαντζη, της Διοικήτριας του Νοσοκομείου Ελένης Κανταράκη, του Διοικητή της ΒΙΑΛ Π. Κιμουρτζή, εκπροσώπου του ΕΟΔΥ και Αξιωματικών της Αστυνομίας, στην διάρκεια της οποίας εξετάστηκαν οι παράμετροι των αυξημένων κρουσμάτων της ΒΙΑΛ.

Ο υπουργός αφού επεσήμανε ότι τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά αν είχε δημιουργηθεί οργανωμένο, κλειστό ΚΥΤ εκτός Αστικού ιστού, υποσχέθηκε ως άμεσα μέτρα την μεταφορά 500 μεταναστών από την ΒΙΑΛ εκτός Χίου, την συνέχιση των ελέγχων για κορωνοϊό και την μεταφορά των κρουσμάτων που παρουσιάστηκαν στην κλειστή Δομή της Λευκωνιάς, ώστε να μην γίνεται διασπορά του υιού στους υγιείς.

Επίσης αποφασίστηκε η μόνιμη παρουσία ασθενοφόρου στην ΒΙΑΛ ώστε να γίνεται άμεσα η μεταφορά ασθενών, ενώ δόθηκε υπόσχεση άμεσης λειτουργίας των Ιατρείων της ΒΙΑΛ με υποδομή εξετάσεων και για εγκύους καθώς ήδη 176 διαμένουσες στο ΚΥΤ είναι σε κατάσταση προχωρημένης εγκυμοσύνης.

Τέλος από μεριάς Αστυνομίας ένταση των ελέγχων μη εξόδου μεταναστών εκτός της ΒΙΑΛ και τον αποκλεισμό χρήσης ΤΑΧΙ για την μεταφορά τους στην χώρα.

Με αφορμή την σημερινή σύσκεψη ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση: Σήμερα στις 12:30 το μεσημέρι ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης υπό το βάρος των τελευταίων γεγονότων συγκάλεσε σύσκεψη στην οποία όπως είχε αναφερθεί χαρακτηριστικά:

«Θα συμμετάσχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι με την υγειονομική κατάσταση της ΒΙΑΛ και του νησιού, γενικότερα...». Παρά τη σοβαρότητα της κατάστασης στη σύσκεψη αυτή δεν εκλήθη επίσημα κανείς επιστημονικός φορέας! Ούτε ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου, ούτε οι υπεύθυνοι της ΠΦΥ της Χίου, ούτε καν η ειδική λοιμωξιολόγος του Νοσοκομείου. Οι παραπάνω επιλογές όχι μόνο μας εκπλήσσουν αλλά μας προκαλούν και ιδιαίτερη ανησυχία! Ως επιστημονικός φορέας του νησιού μας ακόμα και αυτή την ύστατη στιγμή με το πανδημικό κύμα να φουντώνει σε όλη τη χώρα θα επαναλάβουμε τις θέσεις μας για τη διαχείριση του προβλήματος:

  • Άμεση αποσυμφόρηση του ΚΥΤ της ΒΙΑΛ. Κάτι που θα έπρεπε να είχε γίνει χτες, ας γίνει καθυστερημένα και σήμερα, όχι αύριο. Οποιεσδήποτε σκέψεις για χτίσιμο ΠΡΟΚΕΚΑ ετούτη την ώρα μόνο ως αποπροσανατολιστικές μπορούμε να τις αντιληφθούμε. Ο περιορισμός της εξάπλωσης ενός αερομεταδιδόμενου ιού δεν μπορεί να γίνει με το «σφράγισμά» του στα συρματοπλέγματα ενός ΠΡΟΚΕΚΑ.
  • Άμεση θωράκιση του ΕΣΥ του Νοσοκομείου και των ΠΦΥ του νησιού μας (προσλήψεις προσωπικού, λειτουργία μονάδας ΜΑΦ και ΜΕΘ, ενδυνάμωση των υπηρεσιών καθαριότητας σε όλες τις μονάδες υγείας του νησιού).
  • Αύξηση των αριθμών των τεστ για covid-19.
  • Δυνατότητα για δωρεάν τεστ σε όποιον με ιατρική γνωμάτευση το χρειάζεται και τακτικός έλεγχος σε εργαζόμενους σε νευραλγικούς τομείς που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη διασπορά του ιού (εργαζόμενους μονάδων υγείας, εργαζόμενους στο ΚΥΤ, εκπαιδευτικούς, σώματα ασφαλείας).
  •  Περιοδικός επιδημιολογικός έλεγχος της διασποράς στην κοινότητα με ουσιαστικά προγραμματισμένους ελέγχους και όχι για το θεαθήναι.
  • Επίβλεψη ουσιαστική και αυστηρή των μέτρων σε όλους τους χώρους και ιδιαίτερα σε αυτούς που επιστημονικά έχουν οριστεί ως «εστίες υπερμετάδοσης ».

Η απάντηση του υπουργού

Με ανάρτηση στο προσωπικό του ιστολόγιο ο Ν. Μηταράκης απάντησε λιτά τα εξής: 

Σε απάντηση ανακοίνωσης Ιατρικού Συλλόγου Χίου, το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου διευκρινίζει ότι καλέστηκε ο Σύλλογος αλλά όπως ενημέρωσε ο Πρόεδρος με απόφαση ΔΣ δεν θα παραστούν.

Σχετικά Άρθρα