Χίος, Τετάρτη 12 Αυγούστου

Ν. Μηταράκης: "Τα πολύχρονα επιδόματα ουσιαστικά χρηματοδοτούν τους λαθροδιακινητές"

"Στόχος της οικονομικής στήριξης πρέπει να είναι η προστασία των στοιχειωδών συνθηκών διαβίωσης'
Πέμ, 09/07/2020 - 06:42

Συνέντευξη του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότη Μηταράκη, στον Ρ/Σ Παραπολιτικά 90,1 FM και τον δημοσιογράφο, Παναγιώτη Τζένο 

Τις πρακτικές των πολυετών επιδομάτων που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια, στηλίτευσε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης μιλώντας στον Ρ/Σ Παραπολιτικά 90,1 FM και τον δημοσιογράφο, Παναγιώτη Τζένο.  

 

Ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι «το διεθνές δίκαιο μας υποχρεώνει να στηρίζουμε τους αιτούντες άσυλο για αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα μέχρι να πάρουν την απόφαση. Όταν πάρουν την απόφαση πλέον είναι εκτελεστέα είτε μένουν οπότε δουλεύουν και είναι ανεξάρτητοι ή φεύγουν. Το κακό είναι ότι όταν τους δίνεις επιδόματα, για πάρα πολλά χρόνια, ουσιαστικά χρηματοδοτείς τους λαθροδιακινητές, που τους φέρνουν. Άρα, στόχος της στήριξης πρέπει να είναι η προστασία των στοιχειωδών συνθηκών διαβίωσης, αλλά όχι η χρηματοδότηση των διεθνών κυκλωμάτων με ελληνικό και ευρωπαϊκό χρήμα». 

 

Για την πλατεία Βικτωρίας, ανέφερε ότι «τις προηγούμενες μέρες πριν γίνει η αστυνομική επιχείρηση είχαν προσπαθήσει στελέχη του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου μαζί με την Αστυνομία να προσφέρουμε σε ανθρώπους κάποια προσωρινή λύση μέχρι να βρούνε το δικό τους δρόμο και υπήρχαν πάρα πολλοί αλληλέγγυοι στην πλατεία που τους συμβουλεύανε, μπροστά στην Αστυνομία, να μην δεχτούνε να μετακινηθούνε αλλά να κατασκηνώσουν εκεί και να έρθουν και άλλοι ώστε να δημιουργηθεί ένα πολιτικό ζήτημα που κάποια κανάλια και εφημερίδες θα κάλυπταν και αυτό θα δημιουργούσε μια ένταση». 

 

Ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει υποβάλλει αίτημα ενεργοποίησης των μηχανισμών επιστροφής μεταναστών προς την Τουρκία και συμπλήρωσε πως «έχουμε υποβάλλει αίτημα προς την Τουρκία να αποδεχτεί τις πρώτες επιστροφές. Δεν έχει απαντήσει η Τουρκία εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουν ανοίξει και τα επίσημα σύνορά μας με την Τουρκία λόγω της πανδημίας αλλά μέσα στον Ιούλιο θέλουμε να ξεκινήσουμε επιστροφές κατευθείαν σε χώρες προέλευσης όπου αυτό είναι εφικτό από το άνοιγμα των συνόρων. Άρα μέσα στον Ιούλιο θέλουμε να δούμε τις πρώτες πτήσεις». 

 

«Στην ενδοχώρα έχουμε 32 βασικές δομές εκ των οποίων οι 31 είναι έργο ΣΥΡΙΖΑ. Στοχεύουμε να κλείσουμε όλα τα ξενοδοχεία που χρησιμοποιούμε μέσα στο 2020. Να αποσυμφορήσουμε τα νησιά, χωρίς να δημιουργήσουμε συμφόρηση σε όλη τη χώρα. Αυτό θα το πετύχουμε φυλάσσοντας τα σύνορα πολύ πιο αποφασιστικά, καθώς και επιταχύνοντας τη διαδικασία ασύλου. Στο πρώτο εξάμηνο του 2020 αυξήσαμε τις αποφάσεις κατά 88% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2019. Αφού ολοκληρώνουμε την εξέταση ασύλου, όσοι παίρνουν διεθνή προστασία θα βγαίνουν από τις δομές, όσοι δεν πάρουν, θα προχωράμε στην απέλασή τους στις χώρες προέλευσης ή την επιστροφή τους στην Τουρκία», κατέληξε χαρακτηριστικά. 

 

Μπορείτε να ακούσετε το πλήρες ηχητικό απόσπασμα της συνέντευξης εδώ:

https://bit.ly/3efk9vX

Σχετικά Άρθρα

Τετ, 12/08/2020 - 07:54
φωτο αρχείου

Εδώ και μερικές μέρες εν μέσω σχεδόν εμπολέμου καταστάσεως, με την γείτονα και τις Ένοπλες δυνάμεις σε υψηλή επιφυλακή, βρίσκεται έξω από το λιμάνι μας πλοίο μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου, προκειμένου να εκτελεστούν σε αυτό εργασίες καθαρισμού στα ύφαλα του.

Το πλοίο με στοιχεία TEMPEK με σημαία των νησιών Μάρσαλ της Καραϊβικής σύμφωνα με την χωρητικότητα του αυτή τη στιγμή έχει στις δεξαμενές του 211.000 κυβικά μέτρα υγροποιημένου αερίου.

Ανεξάρτητα από τα μέτρα ασφαλείας που παίρνονται στο πλοίο και της άδειας που δόθηκε από το Λιμεναρχείο και ανεξάρτητα αν τηρήθηκαν όλοι οι τύποι, η ουσία δεν αλλάζει.

Είναι η κατάλληλη στιγμή, να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την πόλη μια κινούμενη βόμβα ικανή να προκαλέσει έκρηξη μεγέθους Βηρυτού.

Την συνέχεια την έχουν οι αρχές και τα αρμόδια υπουργεία. Εμείς την έντονη ανησυχία μας την εκφράσαμε.