Ν. Μηταράκης: Xάσαμε 9 μήνες αλλά εγκρίθηκε η επένδυση στα Κεραμεία

Την είδηση μετέφερε ο Βουλευτής στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου
Δείτε τις Φωτογραφίες
Παρ, 20/11/2015 - 20:09

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μετέφερε ο χιώτης Βουλευτής Νότης Μηταράκης την είδηση ότι εγκρίθηκε με τη διαδικασία της γρήγορης αδειοδότησης η επένδυση στα Κεραμεία. "Εστω με καθυστέρηση 9 μηνών έχουμε αυτή την ευχάριστη είδηση την οποία και σας μεταφέρω", είπε ο Βουλευτής, που σημειωτέον ήταν ο εισηγητής του συγκεκριμένου Νόμου 4146/13, που προβλέπει σε μεγάλες επενδύσεις να είναι ταχύτατη η διαδικασία αδειοδοτήσεων. Τώρα, με το πράσινο φως που δίνεται και επισήμως από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, απομένει να δούμε αν θα υλοποιηθεί η συγκεκριμένη μεγάλη τουριστική επένδυση, που στην κυριολεξία αν γίνει θα αλλάξει τον τουριστικό χάρτη του νησιού. Η επένδυση, την οποία παρουσίασε στην Επιτροπή ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, Λόης Λαμπριανίδης, συνίσταται στη δημιουργία ενός πολυτελούς τουριστικού συγκροτήματος και τουριστικού λιμένα στην περιοχή του παλαιού εργοστασίου των Κεραμείων της Χίου, σε ιδιωτική έκταση επιφάνειας 115 στρεμμάτων περίπου, συνολικού κόστους κατασκευής 100.000.000 ευρώ! Συγκεκριμένα προβλέπεται η κατασκευή πολυτελούς ξενοδοχείου 5 αστέρων 280 κλινών, επιπλωμένων δωματίων 5 αστέρων 75 κλινών, επιπλωμένων διαμερισμάτων 5 αστέρων 205 κλινών, συνεδριακού κέντρου, μαρίνας κ.λπ. Σημειώνεται ότι με βάση την εισήγηση που ενέκρινε η Επιτροπή ο επιχειρηματίας δεσμεύτηκε το 20% των εργαζομένων να προέρχεται από το νησί και τα έργα κατασκευής να ανατεθούν, εκτός εξειδικευμένων εργασιών, σε τοπικά συνεργεία.

Αναλυτικά η γραπτή δήλωση του Βουλευτή μετά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τα πρώτα θέματα του οποίου παρακολούθησε, είναι η εξής:

"Μετά από μήνες άσκοπης καθυστέρησης η αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) ενέκρινε σήμερα την ένταξη στο καθεστώς της ταχείας αδειοδότησης (Fast Track) της μεγάλης τουριστικής επένδυσης, ύψους 100 εκ. ευρώ, στα Κεραμεία Χίου. Το συγκεκριμένο έργο, που ωρίμασε επί της προηγούμενης κυβέρνησης (το σχετικό αίτημα κατατέθηκε από τον επενδυτή το τέταρτο τρίμηνο του 2014), θα δημιουργήσει δεκάδες νέες θέσεις εργασίας και θα συμβάλλει σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη της Χίου.

Είναι συνεπώς επιτακτική η ανάγκη να εγκαταλειφθούν οι ιδεοληψίες που καθυστέρησαν τη λήψη της σχετικής κυβερνητικής απόφασης και να κινηθούν με ταχύτητα οι προβλεπόμενες από το Ν. 4146/2013 διαδικασίες. Άλλωστε, με τον συγκεκριμένο Νόμο δημιουργήθηκε ένα πρωτοποριακό για την Ελλάδα πλαίσιο αδειοδότησης μέσω ειδικών Προεδρικών Διαταγμάτων και της Κεντρικής Αδειοδοτικής Αρχής. Η έμπρακτη στήριξη των επενδύσεων είναι ο μόνος δρόμος για να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση".

Σχετικά Άρθρα